Τρίτη 3 Μαρτίου 2015

Υποψηφιότηα για Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης θέτει το Μεσολόγγι

Τον φάκελο υποψηφιότητας για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021 πρόκειται να καταθέσει ως τον Οκτώβριου 2015 η Ι.Π. Μεσολογγίου, στην Διεύθυνση Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκής Ένωσης του Υπουργείου Πολιτισμού.
Ο θεσμός, στοχεύει στην ανάδειξη του πολιτιστικού πλούτου, της πολυμορφίας αλλά και των κοινών πολιτιστικών πτυχών στην Ευρώπη, με σκοπό να συμβάλλει στην προσέγγιση των λαών της και στην βελτίωση της επικοινωνίας και αμοιβαίας κατανόησής τους. 
Σε δήλωσή του, ο Δήμαρχος Ι.Π. Μεσολογγίου Ν. Καραπάνος σημειώνει ότι: « Η Ι.Π. Μεσολογγίου, διαθέτοντας όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά της οικουμενικής διάστασης των αξιών των οποίων πρεσβεύει, της ιστορίας και των πολιτισμικών στοιχείων που διατηρεί αλλά και της αναγνωρισιμότητάς της σε διεθνές επίπεδο, καταθέτει με αξιώσεις τον φάκελο υποψηφιότητας, ο οποίος θα καλύπτει πλήρως τα κριτήρια επιλογής. 


Η συνεισφορά της στην Ευρωπαϊκή Ιστορία έχει διαπιστωμένη διάσταση, ενώ το πολιτισμικό της περιεχόμενο είναι μακροπρόθεσμο και αυταπόδεικτο. Ως πόλη, έχουμε αποδείξει επανειλημμένα ότι διατηρούμε την ικανότητα της διοργάνωσης και υλοποίησης πολιτιστικών γεγονότων πολυδιάστατου και διεθνούς   χαρακτήρα. Κάθε πολιτιστική δραστηριότητα δε, δεν έχει απλά ένα λειτουργικό ή διαδικαστικό χαρακτήρα. Μεταφέρει προτάσεις και μηνύματα, με αποδέκτες τους λαούς του κόσμου».
Η «Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης», είναι μια πόλη που ορίζεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση για χρονική περίοδο ενός χρόνου, κατά την διάρκεια του οποίου της δίνεται η δυνατότητα να επιδείξει την πολιτιστική της ζωή και την πολιτιστική της ανάπτυξη.