Κυριακή 22 Μαρτίου 2015

Θαυμασμος για τις εικαστικές δημιουργίες του Β. Ρόμπολα στην έκθεση «Το ΑΛΑΣ της γης – ΑΛΑΣ της ιστορίας»


Με τα εγκαίνια της έκθεσης «Το ΑΛΑΣ της γης – ΑΛΑΣ της ιστορίας» του ζωγράφου Βαγγέλη Ρόμπολα στο Κέντρο Λόγου και Τέχνης «Διέξοδος» στο Μεσολόγγι άνοιξε χθες το βράδυ, για 15η συνεχόμενη χρονιά, η αυλαία των εορταστικών εκδηλώσεων για την επέτειο της ηρωικής Εξόδου της Φρουράς των Ελεύθερων Πολιορκημένων που διοργανώνει ο δήμος της πόλης.
Την έναρξη των Γιορτών Εξόδου κήρυξε ο δήμαρχος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, Νίκος Καραπάνος, ενώ νωρίτερα για το έργο του καλλιτέχνη μίλησαν ο ιδρυτής της «Διεξόδου», Νίκος Κορδόσης, η υπεύθυνη επικοινωνίας της «Διεξόδου» Ειρήνη Καρανικόλα και ο δημοσιογράφος Αλέξανδρος Βέλλιος.  Ενώ ο ίδιος ο καλλιτέχνης εμφανώς συγκινημένος σε χαιρετισμό του παρουσίασε τα ερεθίσματα και τα στοιχεία που συνθέτους τις δημιουργίες του.
Δημιουργίες που αναμφίβολα ξεχωρίζουν για τη μοναδικότητα, την αυθεντικότητα και την πρωτοτυπία τους δημιουργώντας έτσι ένα μοναδικό συναίσθημα θαυμασμού και αισθητικής ικανοποίησης  στον επισκέπτη της έκθεσης.



Παράλληλα με τις αναφορές για το έργο του καλλιτέχνη και τους συμβολισμούς της διαχρονικότητας του μηνύματος της θυσίας των πεσόντων στην Έξοδο,  θετικός ήταν ο απόηχος της αποδοχής από την πλευρά του δημάρχου Μεσολογγίου της πρότασης που υπέβαλε στην ομιλία του ο κ. Νίκος Κορδόσης, για την ανάληψη της ευθύνης από την πλευρά της «Διεξόδου», της δημιουργίας στο Μεσολόγγι, «Μουσείου Άλατος».
Πρόκειται για μια πρόταση που όπως τόνισε ο κ. Κορδόσης σήμερα είναι πλέον ώριμη, αφού ο ίδιος, με τους συνεργάτες του έχουν προβεί, στην κατάρτιση ολοκληρωμένης μελέτης και έτσι με την υποστήριξη του δήμου και με πολύ μικρό κόστος μπορεί σύντομα η ιδέα να γίνει πραγματικότητα.
Στο εικαστικό κομμάτι της έκθεσης που εγκαινιάστηκε χθες, οι επισκέπτες θαύμασαν  τις δημιουργίες του Βαγγέλη Ρόμπολα από αλάτι της Μαύρης και Άσπρης Αλυκής του Μεσολογγίου καθώς επίσης από σπαράγματα και απομεινάρια της φύσης και των ανθρώπων που περισυνέλεξε, είναι εμπνευσμένη από τους «Ελεύθερους Πολιορκημένους» του Διονυσίου Σολωμού.
Η έκθεση χωρίζεται σε τρείς ενότητες:
Η πρώτη, «Ο ΠΕΙΡΑΣΜΟΣ» αναφέρεται στην σύγκρουση και στο δίλημμα των πολιορκημένων. Ζωή ή θάνατος? Απρίλης μήνας ήτανε και ενώ η φύση τους καλούσε να ζήσουν, αυτοί βίωναν το μαρτύριο, την εξαθλίωση, την πείνα και τον θάνατο.
Η δεύτερη, «Η ΘΥΣΙΑ», είναι μια προσευχή, μια ικεσία, ένα μνημόσυνο σ΄αυτούςπου έπεσαν ελεύθεροι, παράλληλα όμως και ένα μήνυμα ανάστασης, αναγέννησης και επανάκτησης των όσων χάθηκαν.
Και η τρίτη, «Η ΕΞΟΔΟΣ», σηματοδοτεί το τέλος των δεινών, την αυλαία της τραγωδίας και την κάθαρση του επισκέπτη – θεατή. Ενός θεατή του οποίου η κίνηση και η συμπεριφορά καθορίζει και την τύχη του πλανήτη γη.





Η έκθεση  λειτουργεί  καθημερινά (εκτός Δευτέρας και Τρίτης) από τις 11 το πρωί έως τη 1 το μεσημέρι και από τις 7.30 το απόγευμα έως τις 9.30 το βράδυ με ελεύθερη είσοδο, ενώ για οργανωμένες ομάδες επισκεπτών ή για εκπαιδευτικές ξεναγήσεις σχολείων η έκθεση θα λειτουργεί όλες τις ημέρες της εβδομάδας μετά από τηλεφωνική επικοινωνία με την υπεύθυνη επιμελήτρια (26310 51260 και 6976 643610)

Για φωτογραφικά στιγμιότυπα από τα εγκαίνια της έκθεσης ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ