Κυριακή 8 Μαρτίου 2015

Σχέδιο για τη διάδοση της Εθελοντικής Αιμοδοσίας καταρτίζει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

Η οργάνωση ενός πλάνου δράσεων σε ολόκληρη την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ώστε να ενημερωθεί και να ευαισθητοποιηθεί η κοινωνία σχετικά με την εθελοντική αιμοδοσία, αλλά και να συντονιστούν οι εμπλεκόμενοι φορείς προς αυτό το σκοπό, βρέθηκε στο επίκεντρο συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στο κτίριο της Π.Ε. Αχαΐας, υπό τον Περιφερειάρχη Απόστολο Κατσιφάρα και τον Αντιπεριφερειάρχη Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Αντώνη Χαροκόπο, με τη συμμετοχή φορέων και από τις τρεις Περιφερειακές Ενότητες.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, τονίστηκε η σημασία της καταγραφής των ελλείψεων που υπάρχου,ν αλλά και η κατάρτιση ενός ειδικού σχεδίου που θα περιλαμβάνει δράσεις σε ολόκληρη την Περιφέρεια προκειμένου όλο και περισσότεροι συμπολίτες μας να συμμετέχουν στην εθελοντική προσφορά αίματος.

«Θέλουμε και είναι επιτακτικό να μεταλαμπαδεύσουμε το πνεύμα της Πάτρας που είναι πρωτοπόρος στην εθελοντική αιμοδοσία, σε ολόκληρη την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και στην υπόλοιπη χώρα. Αυτός είναι ο στόχος μας και είναι αναγκαίο να συνεργαστούμε αρμονικά όλοι οι φορείς για να τον επιτύχουμε» επεσήμανε ο Περιφερειάρχης Απ. Κατσιφάρας και κατέληξε: «Πρέπει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας να γίνει πρότυπο εθελοντικής αιμοδοσίας για ολόκληρη τη χώρα».

 

Από την πλευρά του ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Χαροκόπος τόνισε πως «η αναγκαιότητα σε εθελοντικά προσφερόμενο αίμα είναι πολύ μεγάλη, ειδικά στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και για αυτό το λόγο είναι επιτακτική η διαρκής επαφή και επικοινωνία όλων μας, ώστε να επιτευχθεί η απαιτούμενη αυτάρκεια σε αίμα».

Να επισημανθεί πως στο ετήσιο σχέδιο δράσης ευαισθητοποίησης των πολιτών για την πρόληψη και προαγωγή της υγείας σε συνεργασία με φορείς της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας έτους 2015, που εγκρίθηκε από το Περιφερειακό Συμβούλιο, προβλέπονται δράσεις ευαισθητοποίησης της κοινωνίας και προσέλκυσης εθελοντών αιμοδοτών για όλη την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Μεταξύ άλλων, στη συνάντηση συμμετείχαν: Άννα Σπηλιωτακάρα, πρώην Διευθύντρια Αιμοδοσίας Γ.Κ. Νοσοκομείου Πατρών Άγιος Ανδρέας, Σοφία Συμεωνίδου, Διευθύντρια Δημόσιας Υγείας Π.Δ.Ε., Νικόλαος Μπαραμπάτης, ιατρός της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας Π.Δ.Ε, Παρθενόπη Τσέλιου, Διευθύντρια Αιμοδοσίας και Κέντρου Αναφοράς AIDS Ν.Δ. Ελλάδας, Χάρης Πυργας και Γεώργιος Κανελλόπουλος, εκπρόσωποι του αχαϊκού Συλλόγου πασχόντων από μεσογειακή αναιμία, Θεόδωρος Μπαρζός, εκπρόσωπος του αχαϊκού Συλλόγου εθελοντών αιμοδοτών και δωρητών οργάνων σώματος «Η Ζωοδόχος Πηγή», Μαρία Τριπολιτσιώτη, εκπρόσωπος του Συλλόγου εθελοντών αιμοδοτών ν. Αχαΐας «Ο Αιμοδότης», εκπρόσωπος του Συλλόγου εθελοντών αιμοδοτών δωρητών οργάνων σώματος Ν. Αιτωλοακαρνανίας, Παναγιώτης Παπαδημητρίου, εκπρόσωπος του Συλλόγου πρόληψης και βοήθειας παιδιών με μεσ. αναιμία «Πάτρα 1982», Ελευθέριος Πολυκρέτης εκπρόσωπος του ΣΕΑ Καραμανδανείου, Κωνσταντίνα Πανέτα, Διευθύντρια αιμοδοσίας Νοσ. Πύργου, Αθανάσιος Θεοδωρόπουλος, πρόεδρος του Συλλόγου εθελοντών αιμοδοτών Κ.Υ. Χαλανδρίτσας και εκπρόσωπος ΠΟΣΕΑ, Ελένη Θεοδωρη, εκπρόσωπος του νοσοκομείου «Αγ. Ανδρέας» στην αιμοδοσία, Μιχάλης Μαρτίνης, εκπρόσωπος του Συλλόγου υπαλλή Π.Ε. Αχαΐας, Κωνσταντίνος Μαμασούλας, εκπρόσωπος του Συλλόγου εθελοντών αιμοδοτών Αγρινίου, Λεωνίδας Ρούμπας, εκπρόσωπος του νεοσύστατου Συλλόγου εθελοντών αιμοδοτών Αμαλιάδας, Παναγιώτα Κλωνη, καθηγήτρια του ΤΕΙ Πάτρας.