Παρασκευή 6 Μαρτίου 2015

Στην Αθήνα η νεκρώσιμος ακολουθία, στον Αστακό η ταφή του πρ. υπουργού Βασίλη Μαγγίνα

Αύριο Σάββατο 7 Μαρτίου, στις 2 το μεσημέρι  στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών θα τελεστεί η νεκρώσιμος ακολουθία του Βασίλη Μαγγίνα και η ταφή του θα γίνει την επόμενη μέρα στον Αστακό. Ο πρώην υπουργός και βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας πέθανε το πρωί της Παρασκευής στο Ευγενίδειο Θεραπευτήριο Αθηνών όπου και νοσηλευόταν ύστερα από χειρουργική επέμβαση αφαίρεσης της χολής.
Το άκουσμα του απροσδόκητου θανάτου του Βασίλη Μαγγίνα σκορπά θλίψη στον πολιτικό κόσμο της χώρας ,αλλά και σε όλη την κοινωνία της Αιτωλοακαρνανίας, όπου είχε αναπτύξει έντονη πολιτική δράση, για πολλά χρόνια.
Ο ιστορικός του μέλλοντος είναι βέβαιο, ότι θα τον κατατάξει, ανάμεσα σε αυτούς που υπηρέτησαν με ανιδιοτέλεια την Πολιτική,  καθώς η μετριοπάθεια και ο ορθολογισμός της σκέψης και των πράξεων του ήταν, κύρια στοιχεία της προσωπικότητάς του.
Παραιτήθηκε από τον «υπουργικό» θώκο για τις περιβόητες υποθέσεις του «αναψυκτηρίου» και των «ανασφάλιστων εργατών» παρά το γεγονός ότι το μεν  «αναψυκτήριο» αποτελούσε «προίκα» του οι δε «ανασφάλιστοι» ήταν ρακένδυτοι μετανάστες που σιτιζόταν από το φιλόπτωχο ταμείο της ενορίας του και τους οποίους ύστερα από παρότρυνση φιλικού του προσώπου, τους παρείχε στέγη στο «αναψυκτήριο»…
Ζητήματα που αναδείχτηκαν υπέρμετρα λόγω αποφάσεων του για το ασφαλιστικό. Αποφάσεις πολύ πιο ανώδυνες, από αντίστοιχες που ακολούθησαν και ακολουθούνται ακόμη και σήμερα…
Στη συνέχεια το 2009, «θυσιάστηκε», από τη λίστα της ΝΔ στο «βωμό» της «κάθαρσης»  ου κόμματος από φαινόμενα διαφθοράς… και κάπου εκεί, «έκλεισε» ο ίδιος, το κεφάλαιο της πολιτικής του διαδρομής. Μια διαδρομή που είχε κατευθυντήρια γραμμή την προσήλωση στις ιδρυτικές αρχές της ΝΔ. και με κύρια χαρακτηριστικά, το μέτρο, την ευθύνη και την προσφορά.
Έτσι και ως κυβερνητικός βουλευτής της περίοδο 2004- 2009 και ως υπουργός τη διετία 2007-08 απέφευγε έμμεσα ή άμεσα τις αναφορές «κατόπιν ενεργειών μου» και πάντα έλεγε "η κυβέρνηση μας, η παράταξή μας έκανε το «τάδε έργο», υλοποίησε την «τάδε δέσμευση»" κλπ… Δηλαδή πάντα έθετε το «εμείς», πάνω από το «εγώ»…



Ταυτόχρονα απέφευγε την επικοινωνιακή τακτική του «καλοχαιρέτα» στις δημόσιες εμφανίσεις του κάτι που οι «αντίπαλοί» του, το είχαν αναδείξει σε «μειονέκτημά» του…
Επιγραμματικά, από τις παρεμβάσεις του για την Αιτωλοακαρνανία μπορούμε να ξεχωρίσουμε αυτές για τη λειτουργία του λιμανιού στο Πλατυγιάλι, την ίδρυση σχολών στο ΤΕΙ Μεσολογγίου, την αυτονόμηση του Πανεπιστημίου Αγρινίου, την ολοκλήρωση της Μαρίνας στο Μεσολόγγι και την παραχώρηση κτηριακών εγκαταστάσεων του πρώην οργανισμού καπνού στην τοπική αυτοδιοίκηση και το Επιμελητήριο.
Για εμάς ο Βασίλης Μαγγίνας αποτέλεσε ένα σημαντικό κεφάλαιο για τον τόπο μας και η απουσία του, δυστυχώς δεν έχει αφετηρία σήμερα, με τον βιολογικό του θάνατο, αλλά από τη μέρα που τέθηκε εκτός λίστας και από τη μη αξιοποίησή του, στη συνέχεια από τη σημερινή ηγεσία της ΝΔ.
Με δεδομένο τέλος ότι στη ΝΔ έχει ξεκινήσει συζήτηση για την επόμενη μέρα του κόμματος από την ήττα της 25ης Ιανουαρίου, καλό θα είναι οι αρχές με τις οποίες πολιτεύτηκε ο Βασίλης Μαγγίνας να αποτελέσουν πυξίδα για το αύριο του κόμματος.
Καλό ταξίδι Βασίλη. Αιωνία σου η μνήμη…
Δ.Μ.