Τρίτη 17 Μαρτίου 2015

Πρόγραμμα τουριστικής προβολής από την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Δυτικής Ελλάδας

Η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Δυτικής Ελλάδας (ΠΕΔ ΔΕ) στα πλαίσια της ενεργής παρουσίας της στην αναπτυξιακή διαδικασία της ευρύτερης περιοχής της Δυτικής Ελλάδας, συμμετέχει στην υλοποίηση του προγράμματος "I.C.E. Innovation, Culture and Creativity for a new Economy", έργο που στοχεύει στην ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής μέσα από στοχευμένες τουριστικές δράσεις. Συγκεκριμένα, συμμετέχει στο πακέτο Εργασίας 3, Δράση 3.1. όπου μεταξύ των άλλων συμπεριλαμβάνεται και η καταγραφή, μελέτη, αξιολόγηση και ανάδειξη των Πολιτιστικών, Δημιουργικών, Περιβαλλοντικών και λοιπών στρατηγικών πλεονεκτημάτων στην εδαφική περιφέρεια της Δυτικής Ελλάδας.

Το έργο "I.C.E. Innovation, Culture and Creativity for a new Economy" έχει ενταχθεί στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Εδαφικής Συνεργασίας Ελλάδα – Ιταλία 2007 – 2013, με Συντονιστή την Περιφέρεια Απουλίας.

Κυρίαρχος στόχος της ΠΕΔ ΔΕ είναι η εκπόνηση περιφερειακής τουριστικής πολιτικής στη Δυτική Ελλάδα, μέσα από τη δημιουργία ολοκληρωμένων τουριστικών πακέτων (ενδεικτικά 4ήμερα απόδρασης για όλο το χρόνο) βασισμένα σε ένα ή περισσότερα θεματικά ενδιαφέροντα, ακολουθώντας μια συνδυαστική προσέγγιση και αξιοποιώντας την υπάρχουσα εμπειρία των φορέων της περιοχής.

Επιμέρους στόχοι του προγράμματος είναι :


1. Η έρευνα και καταγραφή των στοιχείων, χαρακτηριστικών υπηρεσιών και δραστηριοτήτων ιδιαίτερης πολιτιστικής, περιβαλλοντικής, δημιουργικής, θρησκευτικής και πολλών άλλων θεματικών πεδίων σημασίας σε Ελλάδα και Ιταλία, που τα καθιστούν μοναδικά καθώς και ικανά να συμβάλλουν στην ανάπτυξη των τοπικών οικονομιών και στην προσέλκυση τουριστών και κοινού.

2. Η ανάπτυξη στρατηγικής ανάλυσης και λήψη μέτρων και δράσεων παρέμβασης για την ενίσχυση και βελτίωση των υπηρεσιών, δραστηριοτήτων και αγαθών που προσφέρονται στις περιοχές μελέτης για τη δημιουργία νέων τουριστικών προϊόντων και προορισμών.

3. Η αναζήτηση και προώθηση καινοτόμων ιδεών ανάδειξης και αξιοποίησης αγαθών, δραστηριοτήτων, υποδομών και υπηρεσιών που παρέχονται για την βελτίωση της ελκυστικότητας του τουριστικού προϊόντος και των περιοχών παρέμβασης.

4. Η προώθηση των συνεργιών μεταξύ των φορέων του ιδιωτικού τομέα, αλλά και μεταξύ του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, για την εξεύρεση βιώσιμων τρόπων και μηχανισμών στήριξης και χρηματοδότησης των πολιτιστικών και δημιουργικών βιομηχανιών, με στόχο την τουριστική και εν γένει ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής της Δυτικής Ελλάδας.

Παρακαλούνται όσοι ανήκουν σε μία από τις κατηγορίες του πίνακα που ακολουθεί, ή μπορούν να προσφέρουν πληροφορίες, να επισκεφθούν το site της Π.Ε.Δ.Δ.Ε. www.pedde.gr ή των Δήμων, ώστε να συμπληρώσουν το αναρτημένο Έντυπο Καταγραφής με τα στοιχεία τους και να το στείλουν στην ηλεκτρονική διεύθυνση του έργου ice.pedde@gmail.com.