Πέμπτη 19 Μαρτίου 2015

"ΕΚΑΒίτης" χειροτονήθηκε Πρεσβύτερος

Σύναξη Πνευματικών της Ιεράς Μητροπόλεως και Χειροτονία δύο νέων πρεσβυτέρων πραγματοποίησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμάς.

Την Κυριακή Β’ Νηστειών (8 Μαρτίου) ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας ιερούργησε στον Ιερό Ναό Ζωοδόχου Πηγής Αγρινίου, όπου χειροτόνησε στο βαθμό του Πρεσβυτέρου τον διάκονο π. Απόστολο Δάμκαλη.

Ο π. Απόστολος είναι έγγαμος, πατέρας 2 παιδιών και εργάζεται στο Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας όπου και θα συνεχίσει να εργάζεται, υπηρετώντας παράλληλα ως εθελοντής κληρικός στην Ι. Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας. Ταυτόχρονα φοιτά στο τμήμα Ορθόδοξης Ποιμαντικής Θεολογίας του City Unity College.


 

Την Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως (15 Μαρτίου) ο Σεβασμιώτατος ιερούργησε στην Ιερά Μονή Γενεσίου της Θεοτόκου Ρέθα Βάλτου, όπου χειροτόνησε Πρεσβύτερο τον διάκονο π. Γεώργιο Τηγάνη. Ο π. Γεώργιος είναι έγγαμος και πτυχιούχος της Ανωτάτης Εκκλ/κής Ακαδημίας Βελλάς, ένας εκ των επτά αδιορίστων κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας.

Ο Σεβασμιώτατος κ. Κοσμάς, προσφωνώντας τους νέους ιερείς, αναφέρθηκε στο μυστήριο της Ιερωσύνης, το οποίο ο ιερεύς καλείται να βιώσει ως σταυρό στην καθημερινή του ζωή και κάλεσε τους νέους κληρικούς να παραβρίσκονται πατρικά δίπλα στους ανθρώπους, ώστε να ζωντανέψει στις καρδιές τους η πίστη και η εμπιστοσύνη στο Θεό. Επίσης, επεσήμανε ότι «κατά τις ημέρες μας αποδεικνύεται περίτρανα η πίστη των ανθρώπων στο Θεό», κάνοντας αναφορά με επαινετικά λόγια στους νέους που προσέρχονται με ζήλοστην Ιερωσύνη ζητώντας να διακονήσουν το Ιερό Θυσιαστήριο ως άμισθοι ή ως εθελοντές κληρικοί, εφόσον δεν υπάρχει η δυνατότητα διορισμού.

Την Δευτέρα 16 Μαρτίου, πραγματοποιήθηκε η Σύναξη των Πνευματικών Ιερέων της Ι. Μητροπόλεως, στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος Αγρινίου, όπου μίλησε ο προσκεκλημένος του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας, Πανοσιολογιώτατος Αρχιμ. π. Νικόδημος Αεράκης, ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης.

Ο π. Νικόδημος αναφέρθηκε στο διακόνημα της πνευματικής πατρότητος και επεσήμανε την ανάγκη ο λόγος του Πνευματικού να είναι τεκμηριωμένος και προσηλωμένος στην αγιογραφική, πατερική και ορθόδοξη παράδοση. Τόνισε επίσης ότι θα πρέπει να αποφεύγονται οι συμβιβασμοί, οι εκκοσμικεύσεις και οι υποχωρήσεις των Πνευματικών, διότι η νοοτροπία των ανθρώπων προσπαθεί να φέρει την πίστη στα μέτρα του καθενός.

Ακολούθησε ένας εποικοδομητικός διάλογος κατά τον οποίο οι κληρικοί έθεσαν τις απορίες τους και τους προβληματισμούς τους και ο ομιλητής έδωσε τις κατάλληλες απαντήσεις. Την σύναξη έκλεισε ο Σεβασμιώτατος ευχαριστώντας τον ομιλητή και δίδοντας οδηγίες ενόψει και των περιοδειών των Πνευματικών στα χωριά και τις κωμοπόλεις της Ιεράς Μητροπόλεως.