Τετάρτη 8 Μαρτίου 2017

"Μίλα Τώρα" το μήνυμα των μαθητών του Γυμνασίου Ευηνοχωρίου για την Ημέρα κατά της Σχολικής Βίας


Με αφορμή την Ημέρα κατά της Σχολικής Βίας (6 Μαρτίου) , στο Γυμνάσιο Ευηνοχωρίου πραγματοποιήθηκαν μια σειρά από δράσεις με στόχο την ευαισθητοποίηση της σχολικής κοινότητας και την επαγρύπνηση όλων των μελών της για την έγκαιρη παρέμβαση, ώστε να περιοριστούν οι δίαυλοι εκδήλωσης της βίας στη ζωή των ανηλίκων και να αποτραπούν οι αρνητικές της συνέπειες στις διαπροσωπικές τους σχέσεις.
Στο πλαίσιο αυτό, το σχολείο  επισκέφτηκε η κυρία Γεωργία Χαραλαμποπούλου, ψυχολόγος από τον εθελοντικό οργανισμό μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, το «Χαμόγελο του Παιδιού». Η κ. Χαραλαμποπούλου ενημέρωσε τους μαθητές και των δυο τμημάτων της Α΄ τάξης μέσα από βιωματικές δράσεις και εργαστήρια για τον ενδοσχολικό Εκφοβισμό. 
Η Β΄ και η Γ΄ τάξη δημιούργησαν στον προαύλιο χώρο του σχολείου το μήνυμα «ΜΙΛΑ ΤΩΡΑ!», παίρνοντας έτσι μέρος σε μια σειρά δράσεων και εκδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν από «Το Χαμόγελο του Παιδιού», για την ευαισθητοποίηση όλων αλλά και την πρόληψη και αντιμετώπιση κάθε μορφής σχολικής βίας. Η σημαντικότερη δράση είναι η ίδια η φωνή των μαθητών και τα μηνύματά τους ενάντια σε αυτό το ανησυχητικό φαινόμενο.





Στο πλαίσιο του προγράμματος Αγωγής Υγείας που υλοποιείται τη συγκεκριμένη σχολική χρονιά « Μ’ ένα βιβλίο ποτέ δεν φοβάμαι...» και με τη βοήθεια του  καθηγητή των Καλλιτεχνικών του σχολείου, οι μαθητές δημιούργησαν σελιδοδείκτες πάνω στους οποίους έγραψαν συνθήματα κατά της βίας και του σχολικού εκφοβισμού. Αρκετοί ήταν και οι μαθητές της Α΄ τάξης που δημιούργησαν ζωγραφιές με το παραπάνω θέμα. Να σημειωθεί ότι οι μαθητές της Α΄ τάξης που παρακολουθούν το συγκεκριμένο πρόγραμμα διάβασαν και σχολίασαν το βιβλίο της Ελένης Πριοβόλου «Μαζί», που απεικονίζει με γλαφυρό τρόπο την καθημερινότητα των νέων, προβάλλοντας το θέμα της σχολικής βίας και τις κοινωνικές του διαστάσεις ενώ οι μαθητές της Β΄ τάξης το βιβλίο της Λ. Πέτροβιστ Ανδρουτσοπούλου «Αμίλητη αγάπη», στο οποίο θίγονται θέματα όπως ο σχολικός εκφοβισμός, ο ρατσισμός,η βία και η βαναυσότητα.
Τέλος, οι μαθητές παρακολούθησαν την ταινία «karate kind, που μιλά με απλά λόγια για την ενηλικίωση, τα οικογενειακά πρότυπα και το bullying. Η προσέγγιση γίνεται με την απλοποιημένη ασιατική φιλοσοφία του Μίστερ Μιγιάγκι και το άγουρο αγόρι μαθαίνει να αντιμετωπίζει τους εκφοβιστές με δημιουργικό, αθλητικό, νόμιμο τρόπο, αφού πρώτα εκπαιδεύεται σκληρά.