Τετάρτη 28 Μαρτίου 2018

Εορτές Εξόδου 2018: Συγκινητικός και φέτος ο 2ος Μαραθώνιος Ανάγνωσης για το Μεσολόγγι

Με μεγάλη συμμετοχή και αθρόα προσέλευση πραγματοποιήθηκε και φέτος ο 2ος Μαραθώνιος Ανάγνωσης για το Μεσολόγγι στα χρόνια της Επανάστασης, που διοργάνωσαν οι Φίλοι Βαλβείου Βιβλιοθήκης, το Σάββατο 24 Μαρτίου, στο Τρικούπειο Πολιτιστικό Κέντρο στο Μεσολόγγι στο πλαίσιο των Εορτών Εξόδου 2018. 

Στην κατάμεστη αίθουσα του Τρικουπείου, σε μια υποβλητική ατμόσφαιρα, εξήντα αναγνώστες, από το βράδυ του Σαββάτου ως τα ξημερώματα της Κυριακής 25 Μαρτίου, διάβασαν ιστορικά, λογοτεχνικά και δοκιμιακά κείμενα για το Μεσολόγγι και την Έξοδο. Μεταξύ άλλων ακούστηκαν λογοτεχνικά κείμενα των Διονυσίου Σολωμού, Κωστή Παλαμά, Μιχάλη Κατσαρού, Αλεξάνδρας Πλακωτάρη, Γιάννη Βλαχογιάννη και ιστορικά κείμενα των Νικόλαου Κασομούλη, Σπυρίδωνα Τρικούπη, Αυγούστου Φαμπρ, Κώστα Πετρονικολού, Κωνσταντίνου Πετρόπουλου, Ακακίας Κορδόση, ρεπορτάζ από τα «Ελληνικά χρονικά» του Μάγερ και άλλες ελληνικές και ξένες εφημερίδες της εποχής της Εξόδου, κείμενα που έγραψαν οι ίδιοι οι αναγνώστες αλλά και τραγούδια φιλελληνικά και δημοτικά με θέμα την Επανάσταση.



Συγκινητική ήταν η έναρξη του Μαραθωνίου κατά την οποία τρεις μαθήτριες του δημοτικού και τρεις μαθήτριες του λυκείου κρατώντας κεριά και υπό τους ήχους των «Ελεύθερων Πολιορκημένων» του Γιώργου Μαρκόπουλου μετέφεραν στην αίθουσα το φως της Ελευθερίας που μετέδωσε το Μεσολόγγι με την Έξοδο σε όλον τον κόσμο.

Μεγάλη ήταν η συμμετοχή των σχολείων της πόλης και αυξημένη η συμμετοχή αναγνωστών από άλλες πόλεις, από το Αγρίνιο και την Αθήνα, που ήρθαν στην πόλη ειδικά για να συμμετάσχουν στον Μαραθώνιο Ανάγνωσης και τιμήσουν τον αγώνα του Μεσολογγίου.

Στο πλαίσιο του Μαραθωνίου Ανάγνωσης προβλήθηκε βίντεο παρουσιάζοντας τεκμήρια από το Μεσολόγγι στην Ιστορία, στην Τέχνη, στον Τύπο, στην Πολιτική αλλά και το Μεσολόγγι της Μνήμης και του Βιβλίου, σε επιμέλεια της Ξένιας Μπελέκου, η οποία είχε και τη σκηνοθετική επιμέλεια της βραδιάς.

Καλωσορίζοντας το κοινό οι Φίλοι Βαλβείου Βιβλιοθήκης ανήγγειλαν την έναρξη προγράμματος βιβλιογράφησης των εκδόσεων για το Μεσολόγγι με σκοπό την έκδοση μιας μεσολογγίτικης βιβλιογραφίας για την επέτειο των 200 χρόνων από την ιστορική Έξοδο, το 2026.