Σάββατο 17 Μαρτίου 2018

Στα "χέρια" της αστυνομίας η σπείρα που έκλεβε περίπτερα σε όλη την Ελλάδα


  • Συνελήφθησαν δυο μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, ηλικίας 36 και 16 ετών
  • Από την έως τώρα ενδελεχή έρευνα των αστυνομικών, η οποία βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, έχουν εξιχνιαστεί δεκαεπτά συνολικά περιπτώσεις διαρρήξεων περιπτέρων και επιχειρήσεων καπνικών προϊόντων στην Αττική, στη Πελοπόννησο, στη Δυτική και στη Στερεά Ελλάδα
  • Τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης λάμβαναν ιδιαίτερα μέτρα προφύλαξης ενεργώντας με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά τους, χρησιμοποιώντας ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα και διαθέτοντας ασυρμάτους τους οποίους είχαν συντονίσει στις συχνότητες της Ελληνικής Αστυνομίας
  • Το παράνομο περιουσιακό όφελος που αποκόμισαν οι δράστες από την δράση τους, ανέρχεται στις 280.000 ευρώ, ενώ σε έρευνες στις οικίες τους,  βρέθηκαν και κατασχέθηκαν μεγάλες ποσότητες τσιγάρων

Εξακριβώθηκε, μετά από συστηματική, εμπεριστατωμένη και ενδελεχή έρευνα των Αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πατρών, ο ακριβής τρόπος δράσης δομημένης εγκληματικής οργάνωσης, που ενέχεται σε σωρεία υποθέσεων διαρρήξεων περιπτέρων ανά την Επικράτεια.



Για την υπόθεση αυτή, συνελήφθησαν χθες το πρωί, στη Νέα Φιλαδέλφεια και στην Ελευσίνα Αττικής, δυο μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, ένας 36χρονος ημεδαπός και ένας 16χρονος αλλοδαπός, υπήκοος Αλβανίας, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία, κακουργηματικού χαρακτήρα, για τα κατά περίπτωση αδικήματα της ένταξης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, της διάπραξης διακεκριμένων κλοπών, της αποδοχής και διάθεσης προϊόντων εγκλήματος και των νόμων περί όπλων και περί ασυρμάτων.
Επίσης, αναζητούνται εννέα ακόμα συνεργοί των συλληφθέντων από τους οποίους έχουν ταυτοποιηθεί τα πλήρη στοιχεία των έξι, (τέσσερις αλλοδαποί, υπήκοοι Αλβανίας, ηλικίας 26, 27, 28 και 30 ετών, καθώς και δυο ημεδαποί άνδρες, ηλικίας 43 και 24 ετών).
Πιο συγκεκριμένα, μετά από την επισταμένη έρευνα των αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πατρών, προέκυψε ότι, οι δράστες είχαν συστήσει εγκληματική οργάνωση, τουλάχιστον το τελευταίο εξάμηνο, με σκοπό τη διάπραξη κλοπών σε περίπτερα και καταστήματα ψιλικών και καπνικών προϊόντων, από τα οποία αφαιρούσαν τσιγάρα, χρήματα και κάρτες κινητής τηλεφωνίας, τα οποία στη συνέχεια μεταπωλούσαν σε περίπτερα και καταστήματα στην Αττική.
Για την διακρίβωση του τρόπου δράσης της εγκληματικής οργάνωσης σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε  συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση, κατά την οποία κλιμάκιο αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πατρών μετέβη στην Αττική, όπου εντόπισε και συνέλαβε τους δυο δράστες.
Για την διάπραξη των κλοπών, οι δράστες ακολουθούσαν συγκεκριμένη μεθοδολογία, ενεργώντας με διαφορετική σύνθεση κάθε φορά και λαμβάνοντας πάντα ιδιαίτερα μέτρα προφύλαξης, προκειμένου να μην εντοπιστούν από τους αστυνομικούς.
Αναλυτικότερα, οι δράστες εφορμούσαν από την Αττική, δρώντας κατά τη διάρκεια της νύχτας. Προσέγγιζαν το περίπτερο –στόχος- με οχήματα από απόσταση και αφού επιβεβαίωναν ότι ήταν κλειστό, φορώντας κουκούλες και γάντια το πλησίαζαν πεζοί, ενώ οι οδηγοί των οχημάτων παρέμεναν σε αυτά  παίρνοντας κομβικές θέσεις, ώστε να λειτουργούν ως τσιλιαδόροι.
Οι δράστες απομόνωναν τα συστήματα συναγερμού και στη συνέχεια με τη χρήση διαρρηκτικών εργαλείων, παραβίαζαν τα ρολά του περιπτέρου, ενώ τα κλοπιμαία τα τοποθετούσαν σε μεγάλες σακούλες απορριμμάτων, μεταφέροντας τα πεζοί, σε απόσταση ασφαλείας από το περίπτερο.
Στη συνέχεια προσέγγιζαν τα οχήματα, φορτώνοντας τα κλοπιμαία σε ενοικιαζόμενο ημιφορτηγό όχημα (τύπου βαν), ενώ καθόλη τη διαδρομή, άλλο όχημα λειτουργούσε ως προπομπός, ενημερώνοντας για τυχόν ύπαρξη αστυνομικών δυνάμεων.
Πέρα από ενοικιαζόμενα οχήματα, η εγκληματική οργάνωση ήταν εφοδιασμένη με πληθώρα διαρρηκτικών εργαλείων, όπως ψαλίδες κοπής μετάλλων, κόφτες και σιδερολοστούς, αλλά και με συστήματα ενδοεπικοινωνίας – ασυρμάτους, τους οποίους είχαν συγχρονίσει με τις συχνότητες της αστυνομίας στην Αθήνα.
Παράλληλα, από την έρευνα προέκυψε ότι κατά την διαδρομή τους οι δράστες αυξομείωναν συχνά την ταχύτητα τους κάνοντας ταυτόχρονα μικρές στάσεις σε χώρους προσωρινής στάθμευσης Εθνικών Οδών, αλλά και αλλάζοντας συχνά προσωρινά κατευθύνσεις.
Από την έως τώρα έρευνα των αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πατρών, η οποία βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, έχουν εξιχνιαστεί δεκαεπτά συνολικά περιπτώσεις κλοπών, σε περίπτερα και επιχειρήσεις καπνικών προϊόντων στην Αττική, στην Αχαΐα, στη Φθιώτιδα, στη Βοιωτία, στην Αρκαδία, στην Αιτωλοακαρνανία και στην Ευρυτανία.
Κατά τις έρευνες που ενεργήθηκαν από τους αστυνομικούς, παρουσία δικαστικού λειτουργού, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν τα εξής :
  • 4.811 πακέτα τσιγάρων, τα οποία αποδόθηκαν στους παθόντες,
  • Διάφορα διαρρηκτικά εργαλεία,
  • Κάρτες σύνδεσης SIM, σε διάφορα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας και 
  • Δυο φυσίγγια πυροβόλου όπλου.
Το παράνομο περιουσιακό όφελος που αποκόμισαν οι δράστες ανέρχεται περίπου στις 280.000 ευρώ.
Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Πατρών και κρατούνται, προκειμένου απολογηθούν ενώπιον του Ανακριτή Πατρών.
Την προανάκριση και τις έρευνες ενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Πατρών.