Πέμπτη 22 Μαρτίου 2018

Έκθεση φωτογραφία και video art με θέμα: "Μπάιρον + Μεσολόγγι" στην Παλαιά Βουλή



«Μπάιρον + Μεσολόγγι» είναι η έκθεση φωτογραφίας της Μαρίας Στέφωση, με ταυτόχρονη προβολή του video art για το Μεσολόγγι της Ιωάννας Σπηλιοπούλου που θα εγκαινιαστεί το Σάββατο 24 Μαρτίου στις 2 το μεσημέρι, στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο , στην Αθήνα.(Παλαιά Βουλή στην οδό Σταδίου).
Η φωτογράφος επιχειρεί μια ξεχωριστή ανάγνωση στην ιστορική μορφή του Λόρδου Βύρωνα, ανασυνθέτοντας σπαράγματα από τη ζωή του ρομαντικού ποιητή.
Αναφερόμενη στη «δουλειά» της γράφει: «Ο Μπάιρον, τη στιγμή που βρέθηκε στο Μεσολόγγι, προσπάθησε με το κύρος του να φέρει μια ισορροπία στις σχέσεις των Ελλήνων, που ήταν διασπασμένοι σε δυο αντίπαλες φατρίες εν μέσω πολεμικής αποδιοργάνωσης.
Το ημερολόγιο που κρατούσε καταστράφηκε μετά τον θάνατό του.



Έτσι, ήμουν ελεύθερη να επινοήσω ένα: ξεκινάω από τη ζωή του στα σαλόνια της λονδρέζικης αριστοκρατίας, ακολουθεί η φυγή του στην Ευρώπη και η παραμονή του στην Ιταλία, το ταξίδι του στην Κεφαλλονιά, πριν το πέρασμα στην Ελλάδα, η άφιξη στο Μεσολόγγι και η προσπάθειά του να φανεί χρήσιμος στην υπόθεση του αγώνα ως τον θάνατό του.
Οι σελίδες δεν αφορούν το ποιητικό έργο του Βύρωνα, αλλά τις σημαντικές στιγμές της ζωής του.
Ο Μπάιρον τα παράτησε όλα για μια ιδέα. Θέλησε να βοηθήσει και, μέσα στο μεγάλο κύμα του φιλελληνισμού, υπήρξε ο κορυφαίος όλων. Πίστευε στο όραμά του να φανεί χρήσιμος στον αγώνα των Ελλήνων και θυσιάστηκε γι’ αυτό.
Ο Μπάιρον, που έφυγε από τη ζωή μόλις 37 ετών στο Μεσολόγγι, «αποκαλύπτεται» μέσα από τις περιπλανήσεις και τους κρυμμένους πόθους του σε μια σειρά από καλλιτεχνικές εικόνες, που συνδυάζουν φωτογραφία, εικαστικές τέχνες και ιστορία.»

Η έκθεση συνδιοργανωνεται από το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο και τη  Βυρωνική Εταιρεία Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου και θα λειτουργήσει  έως 31 Μαΐου 2018 καθημερινά (πλην Δευτέρας) από 9:00 έως 14:30 το μεσημέρι.