Τρίτη 20 Μαρτίου 2018

Αφιέρωμα στο Κλέφτικο τραγούδι από την Βυρωνική Εταιρεία Μεσολογγίου



Η Βυρωνική Εταιρεία Ιεράς Πόλεως  Μεσολογγίου, συμμετέχοντας στις Εορτές Εξόδου 2018, παρουσίασε ένα αφιέρωμα στο κλέφτικο τραγούδι, ένα ιδιαιτέρως δημοφιλές κομμάτι της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής, εμπνευσμένο από τους αγώνες των Ελλήνων, κατά την Επανάσταση του 1821. Η εκδήλωση τελούσε υπό την αιγίδα του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου.


Ο κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης Παναγιώτης Μανιώτης με την πρόεδρο της ΒΕΜ Ροδάνθη Φλώρου και τον αντιδήμαρχο Μεσολογγίου Σπύρο Καρβέλη μετά το πέρας της εκδήλωσης

Ο  Αντιδήμαρχος  Σπύρος Καρβέλης (αναπληρωτής Δημάρχου), χαιρέτησε την εκδήλωση και συνεχάρη την Βυρωνική Εταιρεία για το πολύπλευρο πολιτιστικό έργο της. 




Κύριος ομιλητής ήταν ο Μεσολογγίτης Φιλόλογος Καθηγητής, Παναγιώτης Μανιώτης, που με μεστό και περιεκτικό λόγο ανάπτυξε το πολυσχιδές θέμα «Το Κλέφτικο Τραγούδι και η Επανάσταση του ’21», μέσα από εξόχως εύστοχα παραδείγματα και παραθέτοντας πάμπολλες σχετικές αναφορές ειδημόνων περί το είδος.
Ακολούθησε ο Σκηνοθέτης, Νίκος Καραγέωργος, Καλλιτεχνικός Διευθυντής του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Αγρινίου, ο οποίος  απέδωσε θαυμάσια, ποιήματα για την κλεφτουριά, των Κώστα Κρυστάλλη και Αριστοτέλη Βαλαωρίτη.
Η εκδήλωση έκλεισε με κλέφτικα τραγούδια, που ερμήνευσαν ευλαβικά οι τελειόφοιτοι  του Τμήματος Λαϊκής & Παραδοσιακής Μουσικής, του ΤΕΙ  Ηπείρου, Μάριος Αναστασιάδης (τραγούδι-βιολί), Δημήτρης Αγγέλος (κλαρίνο), Νίκος Ντόκας (κιθάρα) και Γιάννης Κάρωμας (ντέφι). Την επιμέλεια είχε ο Μουσικολόγος Καθηγητής του ΤΕΙ, Γιώργος Κοκκώνης.
Την εκδήλωση προλόγισε η Πρόεδρος της Βυρωνικής Εταιρείας, Ροδάνθη Φλώρου και παρουσίασε ο Αντιπρόεδρος, Γιώργος Λύτρας. Το κοινό που κατέκλυσε τους χώρους του Τρικούπειου Πολιτιστικού Κέντρου έδειξε την μεγάλη του καλλιέργεια, τηρώντας απόλυτη σιγή κατά την διάρκεια της εκδήλωσης και επιβραβεύοντας τους πρωταγωνιστές με ένα θερμότατο χειροκρότημα, για την άριστα οργανωμένη εκδήλωση.