Παρασκευή 30 Μαρτίου 2018

Στις 6:30 το απόγευμα θα ξεκινήσει η Πομπή της Εικόνας της Εξόδου στο Μεσολόγγι το Σάββατο 31/4/2018. Όλο το τροποποιημένο πρόγραμμα των εκδηλώσεων της κορύφωσης του εορτασμού της ηρωικής Εξόδου


Η μεγαλειώδης πομπή που προηγείται της Ιερής Εικόνας της Εξόδου κατά τη μεταφορά της από τον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος στον Κήπο των Ηρώων κατά γενική ομολογία εδώ και δεκαετίες προσδίδει με ιδιαιτερότητα στον εορτασμό του κορυφαίου ιστορικού γεγονότος, σε βαθμό που να έχει καταστεί σημείο αναφοράς για όλη τη χώρα.
Φέτος, όμως, η πομπή του Σαββάτου σίγουρα θα είναι «διαφορετική» κι αυτό διότι - σχεδόν στο σύνολό της - θα γίνει υπό το «φως του ήλιου» και όχι της πανσελήνου, μιας και θα ξεκινήσει στις 6:30 το απόγευμα, προκειμένου να ολοκληρωθεί γύρω στις 9 το βράδυ, έτσι ώστε να μεταδοθεί ζωντανά από την ΕΡΤ2 μόνο το τελετουργικό  στον Κήπο των Ηρώων  (9 μ.μ. – 10:00μ.μ.), δηλαδή η επιμνημόσυνη δέηση, οι καταθέσεις στεφάνων, ο πανηγυρικός από τον δήμαρχο Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου και κυρίως το δρώμενο της αναπαράστασης της Ανατίναξης του Χρήστου Καψάλη.
Έτσι το πρόγραμμα της κορύφωσης του εορτασμού της 192ης επετείου της Εξόδου, το Σάββατο 31/3 και την Κυριακή 1/4 διαμορφώθηκε ως εξής:
ΣΑΒΒΑΤΟ 31 ΜΑΡΤΙΟΥ 2018
09.30 π.μ
Υποδοχή Εκπροσώπων Ξένων κρατών και Εκπροσώπου της Κυβέρνησης στην αίθουσα τελετών του Μουσείου Ιστορίας  και Τέχνης  
(κεντρική Πλατεία Μπότσαρη).

10.15 π.μ.
Επιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο των Φιλελλήνων στον  Κήπο  των  Ηρώων.
Κατάθεση στεφάνων από τον Εκπρόσωπο της Κυβέρνησης, τους  εκπροσώπους  Ξένων Κρατών , τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, τον Ανώτερο Διοικητή  Φρουράς του 2/39 Συντάγματος Ευζώνων και τον Δήμαρχο  Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου.
Τιμώμενη χώρα οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.

10.25π.μ.
Καταθέσεις στεφάνων από δημάρχους Ιστορικών Πόλεων,  στον Τύμβο του Κήπου των Ηρώων.

11.00π.μ.
Εκκίνηση 36ου Ιστιοπλοϊκού Αγώνα Θυσίας Πατρών – Μεσολογγίου
Οργάνωση: Ιστιοπλοϊκός Όμιλος  Πατρών

11.00π.μ.
Μεταφορά της Εικόνας της Εξόδου, του Ιερού Λαβάρου και του Τιμίου Σταυρού Αγιασμού του Επισκόπου Ιωσήφ Ρωγών, από το Μουσείο Ιστορίας και Τέχνης στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος.

11.30 π.μ.
Εκκίνηση του 72ου ΔΡΟΜΟΥ ΘΥΣΙΑΣ από το Ιστορικό Μοναστήρι του Αγίου Συμεών και 3ου Παιδικού ΔΡΟΜΟΥ ΘΥΣΙΑΣ από την Πύλη.

11.30 π.μ.
Επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο του Ελβετού Φιλέλληνα Ιωάννη –Ιακώβου Μάγερ, τιμώντας την 192η επέτειο του θανάτου του. Κατάθεση στεφάνων από τον Εκπρόσωπο της Κυβέρνησης, τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, τον  Ανώτερο Διοικητή Φρουράς 2/39 Συντάγματος Ευζώνων, την Πρόεδρο της ΕΣΗΕΑ και το Δήμαρχο Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου.

12.00 μ.μ.
Επιμνημόσυνη δέηση στον τόπο θανάτου του Λόρδου Βύρωνος τιμώντας την 194η επέτειο του θανάτου του. Κατάθεση στεφάνων από τον Εκπρόσωπο της Κυβέρνησης , Πρέσβη της Μεγάλης Βρετανίας, τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, τον  Ανώτερο Διοικητή Φρουράς 2/39 Συντάγματος Ευζώνων και το Δήμαρχο Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου

12.00 μ.μ.
Βράβευση νικητών –τριών του 3ου Παιδικού ΔΡΟΜΟΥ ΘΥΣΙΑΣ

12.30 μ.μ.
Επιμνημόσυνη δέηση στον τάφο του Επισκόπου Ρωγών τιμώντας την 192η επέτειο του μαρτυρικού θανάτου του. Κατάθεση στεφάνων από τον Εκπρόσωπο της Κυβέρνησης, τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, τον  Ανώτερο Διοικητή Φρουράς 2/39 Συντάγματος Ευζώνων, τον Πρόεδρο του Μουσικού Ομίλου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου « Ιωσήφ Ρωγών» και το Δήμαρχο Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου

13.00 μ.μ.
« Σκέψεις για την ανανέωση των μελετών γύρω από το 1821»
Ομιλητής: Χρήστος Λούκος Ιστορικός, Ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου Κρήτης.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα   παρουσιαστεί το νέο φυλλάδιο του Μουσείου Τρικούπη που επιμελήθηκε η  Βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων.
Χώρος Εκδήλωσης: Μουσείο Τρικούπη
2.00 μ.μ.
Γεύμα στους εκπροσώπους Ξένων Κρατών από το Δήμο Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου. Ανταλλαγή δώρων.
6.00 μ.μ.
Απονομή επάθλων στους νικητές του 36ου Ιστιοπλοϊκού Αγώνα Θυσίας.
Αίθουσα Τελετών Μουσείου Ιστορίας & Τέχνης
Μεταφορά ιερών κειμηλίων από το Μουσείο Ιστορίας & Τέχνης στον ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Σπυρίδωνος
Οργάνωση: Σύλλογος Πανηγυριστών «Ο Άη-Συμιός»

5.30 μ.μ.
Μέγας Εσπερινός στον Ιερό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος, στον οποίο θα χοροστατήσει ο Σεβασμιότατος  Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ.κ. Κοσμάς.

6.15 μ.μ.
Πέρας προσέλευσης Επισήμων

6.30 μ.μ.
  • Εκκίνηση πομπής από τον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος και μετάβαση στον Κήπο των Ηρώων.
  • Επιμνημόσυνη Δέηση και κατάθεση στεφάνων από την Ελληνική Κυβέρνηση, Βουλή των Ελλήνων, Ένοπλες Δυνάμεις, Σώματα Ασφαλείας, Πρόεδρο ΚΕΔΕ, Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, Δήμο Μόρφου ως τιμώμενο  αδελφοποιημένο Δήμο  και Δήμαρχο Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου.
  • Πανηγυρικός από το Δήμαρχο Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, κ. Νικόλαο Καραπάνο.
  • Αναπαράσταση της Ανατίναξης του Δημογέροντα Χρήστου Καψάλη.

Συμμετέχουν  οι  χορωδίες  του Πνευματικού-Κοινωνικού-Αθλητικού- Κέντρου Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, Φιλοκαλλιτεχνικού Συλλόγου, Μαθητών Σχολείων του Μεσολογγίου υπό τη διεύθυνση του Καλλιτεχνικού Διευθυντή κ. Σπύρου Χολέβα.


ΚΥΡΙΑΚΗ 1 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2018

6.30 π.μ.
Εωθινό, κανονιοβολισμοί και κωδωνοκρουσίες των εκκλησιών της Ιεράς Πόλεως

7.00π.μ.
Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος.

10.40π.μ.
Άφιξη και υποδοχή του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκοπίου  Παυλόπουλου στο Μητροπολιτικό Ιερό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος.

10.45π.μ.
Δοξολογία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου  Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ.κ.Κοσμά.


11.00π.μ.
Εκκίνηση πομπής από τον Ιερό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος και μετάβαση στον Κήπο των Ηρώων. Τρισάγιο στους Αθάνατους Νεκρούς.
Κατάθεση στεφάνου στον Τύμβο των Ηρώων από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπιο Παυλόπουλο.
Βράβευση των νικητών του 72ου Δρόμου Θυσίας.   
Πανηγυρικός από τον Εκπρόσωπο της Ελληνικής Κυβέρνησης.
Το Μοιρολόι « Να ζει το Μεσολόγγι » από την κ.Vivian Douglas υψίφωνο.
Συμμετέχει η χορωδία του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου υπό την διεύθυνση του Καλλιτεχνικού Διευθυντή κ. Σπύρου Χολέβα. 

2.00μ.μ.
Επίσημο γεύμα από το Δήμαρχο Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου
(Ιδιαίτερη Πρόσκληση)

7.00μ.μ.
Επιστροφή της Εικόνας της Εξόδου με πομπή από τον Κήπο των Ηρώων στην αίθουσα τελετών του Μουσείου Ιστορίας και Τέχνης.
Υποστολή της Σημαίας στην Κεντρική Πλατεία Μάρκου Μπότσαρη.