Δευτέρα 26 Μαρτίου 2018

"Ο καλός ψαράς ξέρει να μαγειρεύει το ψάρι του!" - Χαρούμενες παιδικές φωνές γέμισαν την Επαγγελματική Σχολή του ΟΑΕΔ Μεσολογγίου!



Η Σχολή, η οποία έχει δύο ειδικότητες: Μαγειρικής Τέχνης και Ξενοδοχειακών Επιχειρήσεων, άνοιξε τα εργαστήρια της και υποδέχτηκε τους μικρούς επίδοξους ψαράδες αλλά -όπως φάνηκε- και μάγειρες της ψαριάς τους.
Οι μαθητές της Ε’ τάξης του 2ου Δημοτικού Σχολείου Μεσολογγίου  συμμετέχουν φέτος στο πρόγραμμα "Οι ρίζες ανοίγουν δρόμους" μαθαίνοντας ψάρεμα με παραδοσιακές τοπικές τεχνικές.
Με την  δασκάλα τους Δέσποινα Κανελλή κατέφτασαν στην Σχολή του ΟΑΕΔ για να μάθουν να μαγειρεύουν τοπικές συνταγές και το ψάρι τους. Δάσκαλοι τους στο 3ωρο εργαστήρι, οι μαθητευόμενοι της σχολής. Αποφασίστηκε ψάρι για κυρίως πιάτο αφού ο καλός ο ψαράς ξέρει να μαγειρεύει το ψάρι του. 




Όλοι φόρεσαν τις ποδιές και τον σκούφο τους, έπλυναν τα χέρια τους και με την καθοδήγηση της Μαρίας Καλφούντζου, καθηγήτριας των εργαστηρίων τουριστικών επιχειρήσεων, βάλθηκαν με λαχτάρα να αποδείξουν τις μαγειρικές τους ικανότητες. 
Μέσα στην κουζίνα τους περίμεναν η κα. Γαρυφαλλιά Τσαπάλου, Μαγείρισσα της Σχολής και ο Δημήτρης Παππάς, επίσης Μάγειρας της Σχολής. Μαζί τους και όλοι οι σπουδαστές της ειδικότητας μαγειρικής τέχνης.
Οι μικροί μάγειρες χωρίστηκαν σε ομάδες και ο σεφ έδωσε το σύνθημα να ξεκινήσουν.
Το αλεύρι, η ζάχαρη, τα αυγά και οι σαρδέλες άρχισαν να χοροπηδούν πάνω στον μαγειρικό πάγκο! Μια ομάδα ετοίμασε σαλάτα με ντάκο, άλλη μια λαχταριστή μακαρονόπιτα, η τρίτη σαρδέλες πανέ και η τελευταία αυθεντικό μεσολογγίτικο ραβανί.
Ο ενθουσιασμός αλλά και η αφοσίωση των παιδιών μετέτρεψαν τη μαγειρική σε ένα ατελείωτο παιχνίδι που κανείς δεν ήθελε να τελειώσει. Έκοψαν λαχανικά, ζύμωσαν και άνοιξαν φύλλο για την πίτα, έβρασαν τα μακαρόνια, έμαθαν να καθαρίζουν τις σαρδέλες και ετοίμασαν ένα λαχταριστό γλυκό. 

Κατά τη διάρκεια του ψησίματος οι μαθητευόμενοι της σχολής με ειδικότητα Ξενοδοχειακών Επιχειρήσεων, απασχόλησαν τους μικρούς μαθητές με δημιουργικά παιχνίδια και στο τέλος όλοι μαζί απόλαυσαν ένα λουκούλλειο γεύμα σερβιρισμένο απ’ τα παιδιά. 
Τα παιδιά πήραν μαζί τους το μενού και τις πολύτιμες συμβουλές από τους δασκάλους τους. 
Το ραντεβού με την φιλόξενη Σχολή του ΟΑΕΔ ανανεώθηκε για τον επόμενο μήνα (Μάιο 2018) στις τελικές εκδηλώσεις του προγράμματος και μάλιστα δεν ήταν λίγοι οι μαθητές που εξέφρασαν την επιθυμία να ασχοληθούν επαγγελματικά με τη μαγειρική στο μέλλον.
Θερμές ευχαριστίες τον Διευθυντή της Σχολής, κ. Κουτρουμπούση Ιωάννη, τον Προϊστάμενο Εκπαίδευσης κ. Κώστα Καπλανίδη και την Μαρία Καλφούντζου που με τόση αγάπη και μεράκι σχεδίασαν μαζί με τους συντελέστές του προγράμματος "Οι ρίζες ανοίγουν δρόμους" αυτή την ωραία εμπειρία για τα παιδιά.

Λίγα λόγια για το πρόγραμμα:
Η πρωτοβουλία “Οι ρίζες ανοίγουν δρόμους- Roots are Routes” σχεδιάζει και οργανώνει διαδρομές στην εκπαίδευση, την φύση, την τέχνη, τον πολιτισμό. Στην παρούσα φάση, στο Μεσολόγγι διοργανώνει δράσεις επαγγελματικού προσανατολισμού.
Φιλοσοφία του προγράμματος: Μαθαίνουμε κάνοντας. Ερχόμαστε σε επαφή με την φύση, γνωρίζουμε τοπικά επαγγέλματα που χάνονται, αναζητούμε νέους τρόπους εφαρμογής, δημιουργούμε με τα χέρια. Η μετάδοση της γνώσης μέσω διαγενεακής συνεργασίας και η ομαδική δουλειά συμπληρώνουν το ανθρωποκεντρικό προφίλ. Η τέχνη και οι νέες τεχνολογίες είναι μέρος της εργαλειοθήκης της μεθόδου RaR (Roots are Routes). Η πρωτοβουλία συνεργάζεται με σχολεία, δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς, τοπική αυτοδιοίκηση, μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις, μουσεία, καλλιτεχνικούς οργανισμούς. Οι συνεργάτες των εργαστηρίων  επιλέγονται με βάση τις ανάγκες των συμμετεχόντων και την φύση των δράσεων.
Η μέθοδος απευθύνεται σε μαθητές που θέλουν να εξερευνήσουν τον εαυτό τους, σε εκπαιδευτικούς που βλέπουν ολιστικά τον ρόλο της εκπαίδευσης, σε φορείς που δραστηριοποιούνται στον τομέα της εκπαίδευσης και της εύρεσης εργασίας, σε γονείς που θέλουν να υποστηρίξουν το παιδί να χαράξει τον δρόμο που επιθυμεί.
Βρείτε περισσότερα για το πρόγραμμα εδώ: https://rootsareroutes.org/