Παρασκευή 9 Μαρτίου 2018

"ΝΑ ΑΝΑΚΛΗΘΟΥΝ ΟΙ 4 ΑΔΕΙΕΣ ΜΟΝΑΔΩΝ ΒΙΟΡΕΥΣΤΩΝ ΣΤΟ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ" ζητά ο αν. υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος

Πριν ένα χρόνο η πρώτη ανοιχτή εκδήλωση διαμαρτυρίας για τα βιορευστά που διοργανώθηκε με πρωτοβουλία του Π. Κατσούλη (2/3/2017)

Γράφει ο Παναγιώτης Κατσούλης
τ. δήμαρχος Μεσολογγίου

Ήταν τέτοιο καιρό περίπου πέρυσι, όταν με δημόσια ανακοίνωση μας (Π. Κατσούλης, Π. Καρατσόλης, Κ. Κυτάγιας), φέρναμε στο φως την εν κρυπτώ και παράνομη, όπως αποδείχθηκε, αδειοδότηση 4 μονάδων παραγωγής βιορευστών, εντός του οικοσυστήματος της λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου – Αιτωλικού στον κάμπο του Ευηνοχωρίου.

Ακολούθησε ενημερωτική εκδήλωση, η οποία συνοδεύτηκε από εξώδικο εκφοβισμού σε βάρος μας από τους υπευθύνους των εταιρειών. Στη συνέχεια ελήφθησαν αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου ενάντια στην κατασκευή των 4 μονάδων, έγινε επερώτηση στη Βουλή από την κα. Μ. Τριανταφύλλου και το ΚΚΕ και ξεκίνησε ένας αγώνας στον οποίον πρωτοστάτησαν οι συμπολίτες μας του συλλόγου «Λιμνοθάλλαζα», τον οποίο έφθασαν μέχρι και το Ευρωκοινοβούλιο
Προσωπικά δέχθηκα απύθμενη σπέκουλα σε βάρος μου εκπορευόμενη από τη δημοτική πλειοψηφία, σύμφωνα με την οποία «εγώ είχα δώσει τις πρώτες άδειες στις εταιρείες», κάτι που απεδείχθη επανειλημμένως και δημοσίως πως όχι μόνο δεν ίσχυε αλλά είχε συμβεί και ακριβώς το αντίθετο.



Χθες μου κοινοποιήθηκε η θέση του Αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος Σωκράτη Φάμελλου, με τον οποίο είχαν υπάρξει συναντήσεις μετά από παρεμβάσεις της κας Τριανταφύλλου, σύμφωνα με την οποία αιτείται όπως οι φορείς που εξέδωσαν τις σχετικές άδειες να τις ανακαλέσουν για τους παρακάτω, μεταξύ άλλων, λόγους:

1. «Με τις τέσσερεις πανομοιότυπες τροποποιήσεις των ΑΕΠΟ και των τεσσάρων μονάδων επέρχεται πλήρης ανατροπή της παραγωγικής διαδικασίας με αποτέλεσμα από μονάδες επεξεργασίας αγροτικών υπολειμμάτων προς παραγωγή βιοαερίου….να μετατρέπονται σε μονάδες παραγωγής ενέργειας με καύση βιορευστών (τηγανέλαιων και φυτικών ελαίων), τα οποία θα εισάγονται κυρίως από άλλες χώρες ανατρέποντας έτσι τη χρήση γης της περιοχής από γεωργική υψηλής παραγωγικότητας σε βιομηχανική».

2. «Κατά τη διαδικασία της περιβαλλοντικής αδειοδότησης και των πολλαπλών τροποποιήσεων αυτής, και για τις τέσσερεις μονάδες, δεν εξετάστηκε ένα οι μονάδες έχουν χωροθετηθεί εντός πλημμυρικών φαινομένων περιοχών υψηλού κινδύνου της λιμνοθάλασσας…»

Και καταλήγει ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος, πως «για τους παραπάνω λόγους άποψη μας είναι ότι πρέπει να ανακληθούν οι τέσσερεις τροποποιημένες ΑΕΠΟ και να ακολουθηθεί η διαδικασία υποβολής νέας ΜΠΕ και διαβούλευσης όπως προβλέπεται από την ισχύουσα νομοθεσία». 

Κατόπιν αυτής της θέσης του αρμόδιου Υπουργείου Περιβάλλοντος, ΜΙΑ είναι η ΠΟΛΙΤΙΚΗ και ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΗ ΕΠΙΛΟΓΗ και δεν επιδέχεται καμία αμφισβήτηση. Οι φορείς που ενέκριναν τις 4 τροποποιημένες «Άδειες Περιβαλλοντικών Όρων» σε όλα τα στάδια τους, ΟΦΕΙΛΟΥΝ να τις ΑΝΑΚΑΛΕΣΟΥΝ ΑΜΕΣΑ. Διαφορετικά θα είναι ΕΚΘΕΤΟΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΑ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ, ΗΘΙΚΑ και ΝΟΜΙΚΑ.

Απεδείχθη για μια ακόμη φορά, πως «ο μόνος χαμένος αγώνας είναι εκείνος που δεν γίνεται». 
Γι’ αυτή τη θετική κατάληξη του ενός χρόνου αγωνιστικών δράσεων, οφείλουμε να αναγνωρίσουμε τη θετική στάση της κας Τριανταφύλλου και να αποδώσουμε τα εύσημα στους συμπολίτες της ομάδας «Λιμνοθάλλαζα», καθώς και σε όλους τους πολίτες της περιοχής που ευαισθητοποιήθηκαν, ακόμη και μέσω της υπογραφής τους. 

Ο αγώνας δεν ολοκληρώθηκε, αλλά τώρα είμαστε κοντά όσο ποτέ άλλοτε, στην αποφυγή ενός ακόμη περιβαλλοντικού εγκλήματος στη λιμνοθάλασσα μας και γι’ αυτό επιβάλλεται τώρα να μην εφησυχάσουμε.