Σάββατο 11 Ιανουαρίου 2014

Μανώλης Αγγελάκας: «Το 2013 δουλέψαμε ως ομάδα και πετύχαμε πολλά»


Σε έναν απολογισμό των δράσεων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, τη χρονιά που πέρασε, αλλά και των στόχων που έχουν τεθεί για το 2014, επικεντρώθηκε η ομιλία του Γενικού Γραμματέα Μανώλη Αγγελάκα, κατά τη σημερινή εκδήλωση κοπής της βασιλόπιτας, που πραγματοποιήθηκε, χθες το μεσημέρι, στο κτίριο του πρώην ΕΛΚΕΠΑ, στην Ακτή Δυμαίων στην Πάτρα.

Ο κ. Αγγελάκας, κατά την εισαγωγή του, ανέφερε ότι παρά τη βαθειά κρίση που περνάει ο τόπος και που οδηγεί την κοινωνία στην πιο δύσκολη μεταπολεμικά εποχή και παρά τις επιβεβλημένες συνεχείς αλλαγές και μετασχηματισμούς στη δημόσια διοίκηση, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση, με τη συνεισφορά όλων των στελεχών της, κατάφερε το 2013 να παράγει σημαντικό έργο, όπως:
-  Τη μεταστέγαση υπηρεσιών της σε Δημόσια κτίρια (έγινε στην Κέρκυρα και Σπάρτη, υλοποιείται στην ΔΕΣΕ/Πάτρα).
Τη λειτουργία 12 υπηρεσιών μιας στάσης για τους αλλοδαπούς.
Την παροχή εξοπλισμού στις υπηρεσίες της, όπως σύγχρονη μηχανοργάνωση στις υπηρεσίες γραφείων, 10 αυτοκίνητων τζιπ και εξειδικευμένων συστημάτων GPS στις Δασικές Υπηρεσίες.



Τη λειτουργία της ομάδας Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων (ήδη η ΑΠΔ υλοποιεί το 1ο πρόγραμμα και έχει υποβάλλει αιτήσεις για άλλα 4 προγράμματα).
Την υλοποίηση δράσεων, όπως η κατεδάφιση αυθαιρέτων, η καταγραφή κληροδοτημάτων, η επιμόρφωση του προσωπικού, οι συναντήσεις με φορείς, η ενεργοποίηση των δομών της Πολιτικής Προστασίας, η προώθηση του προγράμματος κατάρτισης Δασικών Χαρτών, οι εγκρίσεις ΓΠΣ και ΣΧΟΟΑΠ (περισσότερα από 8 στην Πελοπόννησο και το ΓΠΣ Αγρινίου στην Δυτική Ελλάδα).
Την ανάμειξή της σε μείζονα θέματα όπως η υλοποίηση του ΕΣΠΑ, η διαχείριση των απορριμμάτων, η υλοποίηση και ολοκλήρωση Δημόσιων Έργων, όπως το φράγμα Πείρου – Παραπείρου, η ολοκλήρωση του κόμβου Εγλυκάδας, η πρόταση για την αξιοποίηση του θαλάσσιου μετώπου της Πάτρας.
Την εξωστρέφεια της ΑΠ.Δ, που είναι η κρατική παρουσία στις περιφέρειες, με τη συμμετοχή του Γενικού Γραμματέα και υπηρεσιακών παραγόντων σε σεμινάρια – συνέδρια. Ακόμα, η διοργάνωση σεμιναρίων και η συμμετοχή για 1η φορά με περίπτερο στην έκθεση Money Show στην Πάτρα, αλλά και η λογική του «ανοιχτού γραφείου» για τους πολίτες.
Πράξεις κοινωνικής ευθύνης, όπως η ενίσχυση της Πυροσβεστικής, της Αστυνομίας, αλλά και άλλες ενέργειες συμπαράστασης προς δοκιμαζόμενους συνανθρώπους μας.
Τη συμμετοχή της σε συζητήσεις με την Πανεπιστημιακή και Επιχειρηματική Κοινότητα, καθώς και με τους Πόλους Καινοτομίας και Έρευνας της Πάτρας και το Επιστημονικό Πάρκο Πατρών.


Ο Γενικός Γραμματέας, στη συνέχεια, αναφέρθηκε στους στόχους, που έχουν τεθεί για το 2014, που κυρίως είναι η ολοκλήρωση του έργου που ξεκίνησε την προηγούμενη χρονιά, αλλά και νέες πρωτοβουλίες, όπως:
Η λύση του κτιριακού ζητήματος στην Τρίπολη και τη Ζάκυνθο.
Η αξιολόγηση των δομών, ένα νέο οργανόγραμμα της ΑΠ.Δ. και η ανακατανομή του προσωπικού.
Η ανάληψη των νέων αρμοδιοτήτων που έρχονται.
Η ενσωμάτωση των υπαλλήλων του πρώην ΤΑΣ και η κατανομή τους στιςυπηρεσίες της ΑΠ.
Η υλοποίηση των Ευρωπαϊκών προγραμμάτων που διεκδικούνται.
Η επίβλεψη της λειτουργίας των ΟΤΑ (Περιφέρειες - Δήμοι) με πνεύμα συνεργασίας και τήρησης των νόμων.
Η υλοποίηση των οδηγιών για τη διεξαγωγή των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Στην κοπή της βασιλόπιτας παραβρέθηκαν, ο αιδεσιμολογιότατος πατήρΝικόλαος Σκιαδαρέσης, ως εκπρόσωπος του Μητροπολίτου ΠατρώνΧρυσοστόμου, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας, ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Περιφέρειας Δυτ. Ελλάδας, Υποστράτηγος Αθανάσιος Ματσίκας, ο Αστυνομικός Δ/της Αχαΐας, Ταξίαρχος Κ. Κυριακόπουλος, ο Περιφερειακός Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Δυτ. Ελλάδας, Υποστράτηγος Παν. Γιαννακόπουλος, ο Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Περ. Ενότητας Αχαΐας και Πατρών, Αρχιπύραρχος Αθαν. Μαργαλιάς, ο Διοικητής της 5ης Περιφ. Διοίκησης Λιμενικού Πατρών, Αρχιπλοίαρχος Ιάκωβος Σέργης, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας Πλάτων Μαρλαφέκας, ο επικεφαλής της ελάσσονος Αντιπολίτευσης του Δήμου Πατρέων, Κώστας Χριστόπουλος,ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Γ. Ρώρος, υπηρεσιακοί παράγοντες και πλήθος υπαλλήλων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.