Σάββατο 11 Ιανουαρίου 2014

Ικανοποίηση Κατσούλη και Κατσιφάρα για την ακύρωση της Εκτροπής

Με αφορμή την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας στο οποίο είχαν προσφύγει ο Δήμος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου και φορείς του νομού κατά της εκτροπής του Αχελώου , ο Δήμαρχος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου Παναγιώτης Κατσούλης δήλωσε:
«Από το 1991 αγωνιζόμαστε ενάντια στο έγκλημα της εκτροπής του Αχελώου. Από τότε έχουν βγει πολλές αποφάσεις που καταδίκαζαν την εκτροπή και παρόλα αυτά η κάθε κυβέρνηση, με διάφορα τεχνάσματα, συνέχιζε τα έργα. Ως πότε όλοι αυτοί που “σέβονται τη δικαιοσύνη” και κόπτονται για “την προστασία του περιβάλλοντος” θα συνεχίσουν να “εκτρέπουν και να παραβιάζουν τη λογική” στο βωμό της πελατειακής πολιτικής που έφτασε τη χώρα μας στη σημερινή κατάσταση; Ελπίζω αυτή η απόφαση να είναι η τελευταία και η Κυβέρνηση με τα αρμόδια Υπουργεία να συγκροτήσουν ένα εθνικό σχέδιο διαχείρισης υδατίνων πόρων όπως επιβάλει και η απόφαση.
Σε κάθε περίπτωση εμείς δεν επαναπαυόμαστε και συνεχίζουμε τον αγώνα.»
Στο ίδιο μήκος κύματος και η δήλωση του Περιφερειάρχη Δύτ. Ελλάδας Απόστολου Κατσιφάρα που κι αυτός εξέφρασε την ικανοποίηση του:



«Πρόκειται για ένα  έργο που σχεδιάστηκε στο παρελθόν με λογικές προηγούμενων δεκαετιών, όμως οι λογικές αυτές πλέον έχουν ξεπεραστεί από τις εξελίξεις και από τις σημερινές συνθήκες .Η δυσμενής οικονομική συγκυρία και η κλιματική αλλαγή έχουν διαμορφώσει την ανάγκη για μια νέα εποχή στη διαχείριση των υδάτινων πόρων, όχι μόνο σε επίπεδο Ελλάδας, αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο. Πλέον, τα όποια μέτρα διαχείρισης, πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τα γεωγραφικά, οικονομικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά της κάθε Περιφέρειας και να βασίζονται στην αρχή της αειφορίας» επισήμανε ο Περιφερειάρχης και συμπλήρωσε χαρακτηριστικά «Αντιλαμβάνομαι την οικονομική, οικολογική και κοινωνική διάσταση του νερού και, κατά συνέπεια, το εγγενές δικαίωμα πρόσβασης σε νερό που έχει ο κάθε άνθρωπος. Όμως, δεν υπάρχει καμία λογική στον να χρησιμοποιούνται τα σημαντικότερα ποτάμια της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για την εξυπηρέτηση άλλων Περιφερειών και όχι των τοπικών κοινωνιών.
Καταλήγοντας ο κ. Κατσιφάρας ανέφερε «Όλα δείχνουν ότι η σημερινή απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας θα αποτελεί μια δικαίωση, όμως δεν θα πρέπει να επαναπαυόμαστε. Έχουμε δει και άλλες φορές οι αποφάσεις της δικαστικής εξουσίας να αγνοούνται ή να παρακάμπτονται από την Κεντρική Διοίκηση, επειδή δεν εξυπηρετούν τους σχεδιασμούς της. Εμείς, παρακολουθούμε προσεκτικά την υπόθεση. Βασική μας διεκδίκηση είναι, οι τοπικές και περιφερειακές αρχές - που εκφράζουν τις ανάγκες και τις απαιτήσεις των πολιτών που εκπροσωπούν - πρέπει να έχουν συμμετοχή στον καθορισμό των πολιτικών κατευθύνσεων και διαχειριστικών προτεραιοτήτων, βάσει των επιμέρους αναγκών τους