Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2014

Πετυχημένη επιχείρηση διάσωσης τραυματισμένου αργυροπελεκάνου στο Μεσολόγγι

Επιχείρηση διάσωσης τραυματισμένου αργυροπελεκάνου στήθηκε απο εθελοντές στο Μεσολόγγι σήμερα το πρωί. Ο τραυματισμένος αργυροπελεκάνος εντοπίστηκε χθες στο απόγευμα στην λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου οταν ήταν σε εξέλιξη οι Μεσοχειμωνιάτικες Καταμετρήσεις Υδρόβιων Πουλιών.Οι ΜΕΚΥΠ διεξάγονται κάθε χρόνο σε πάνω από 100 χώρες με τη συμμετοχή περίπου 15.000 καταμετρητών, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι εθελοντές.

Παρατήρησαν χθες τον τραυματισμένο αργυροπελεκάνο και σήμερα ο Νικος Νούλας,ο Γιώργος Λαμπρόπουλος,η Ελίνα Γκανιάτσου και ο Ναυτικός όμιλος με τον Μάκη Κοτσίρη οο οποίος έφερε και το κανό ,έστησαν επιχείρηση να πλησιάσουν τον αργυροπελεκάνο μιας και δεν είναι εύκολο άνθρωπος να πλησιάσει αυτά τα πουλιά. Απο την θάλασσα με το κανό ο Γιώργος Λαμπρόπουλος προσπαθούσε να κατευθύνει το πληγωμένο πουλί προς την ξηρά που ήταν ο Νίκος Νούλας και ο Μάκης Κοτσίρης και παράλληλα μέσα στην θάλασσα κολυμπούσε και η Ελίνα Γκανιάτσου που προσπαθούσε μέσα στα παγωμένα νερά να πλησιάσει απο άλλη μεριά τον αργυροπελεκάνο.




Τελικά μετά απο λίγη ώρα χάρη στην συντονισμένη επιχείρηση που έστησαν οι εθελοντές έπιασαν τον αργυροπελεκάνο ο οποίος αυτή την ώρα ταξιδεύει για να του προσφέρουν τις πρώτες βοήθειες στο ΑΝΙΜΑ.

Ο αργυροπελεκάνος προστατεύεται βάσει της ελληνικής νομοθεσίας και διεθνών συνθηκών, που απαγορεύουν το κυνήγι και την εν γένει ενόχλησή τους, ιδιαίτερα στους τόπους αναπαραγωγής (Οδηγία 79/409/ΕΟΚ). Για την αποτελεσματική προστασία τους όμως απαιτείται και η δική μας συμμετοχή. Για το λόγο αυτό: Δε θα πρέπει να πλησιάζουμε τα νησάκια αναπαραγωγής του αργυροπελεκάνου. Όταν βλέπουμε ανθρώπους που ενοχλούν τις φωλιές του, θα πρέπει να εξηγούμε πόσο καταστροφική μπορεί να αποβεί μια τέτοια ενόχληση.

Ενα μεγάλο μπράβο και ενα μεγάλο ευχαριστώ στους εθελοντές που  προσέχουν και αγαπούν την πόλη τους και προσφέρουν τον χρόνο και την γνώση τους .

Αναδημοσίευση από το onairnews.gr 

Ακολουθούν φωτογραφίες από την επιχείρηση διάσωσης