Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2014

Ο Γ. Διδασκάλου νέος Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης

Ορκίστηκαν, σήμερα, στην Αθήνα, παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών, Λεωνίδα Γρηγοράκου και ανέλαβαν τα καθήκοντά τους οι νέοι Γενικοί Γραμματείς των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων Αττικής, Μανώλης Αγγελάκας μέχρι πρότινος Γ.Γ. Πελοποννήσου, Δυτ. Ελλάδας & Ιονίου και ο διάδοχός του, Γιώργος Διδασκάλου.

Οι δύο Γενικοί Γραμματείς, από νωρίς το πρωί, συμμετείχαν σε δύο ευρείες και ιδιαίτερα σημαντικές συσκέψεις. Η πρώτη, πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, υπό την προεδρία του Υπουργού Αναπληρωτή, Σταύρου Καλαφάτη και αφορούσε την αναδιάρθρωση και τα προβλήματα των δασικών υπηρεσιών, εν όψει και των επικείμενων, εντός των επομένων ημερών, νέων νομοθετικών ρυθμίσεων.




Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, ο κ. Αγγελάκας κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις για τη δημιουργία μιας σύγχρονης δασικής πολιτικής, με αναπτυξιακό χαρακτήρα, ενώ τόνισε την επιτακτική ανάγκη για κωδικοποίηση και απλούστευση της δασικής νομοθεσίας.

Από την πλευρά του, ο κ. Καλαφάτης, ενημέρωσε τους Γενικούς Γραμματείς των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων της χώρας ότι με τη νέα νομοθετική πρωτοβουλία, που θα κατατεθεί, άμεσα, στη Βουλή, επιλύονται σημαντικότατα ζητήματα, όπως οι εγκρίσεις επεμβάσεων σε δάση και δασικές εκτάσεις, η εκτέλεση των πράξεων χαρακτηρισμού εντός χρονικού διαστήματος 45 ημερών, η ρύθμιση θεμάτων δασωθέντων αγρών, τρόποι λειτουργίας επιτροπών και μια σειρά από άλλα χρονίζοντα θέματα.

Συμφωνήθηκε η συγκρότηση 5μελούς επιτροπής, που θα εισηγηθεί στα Υπουργεία Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και Εσωτερικών συγκεκριμένες προτάσεις για την αρτιότερη και πιο αποτελεσματική λειτουργία των Δασικών Υπηρεσιών.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών Λεωνίδα Γρηγοράκου, ο Ειδικός Γραμματέας Δασών Γιώργος Αμοργιανιώτης, ο Γενικός Διευθυντής Δασών Κώστας Δημόπουλος, οι Γενικοί Διευθυντές Δασών των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Στη δεύτερη σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Εσωτερικών, υπό την προεδρία του Υπουργού Γιάννη Μιχελάκη και τη συμμετοχή του αναπληρωτή Υπουργού Λεωνίδα Γρηγοράκου, παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα της εργασίας που εκπόνησε η επιτροπή αξιολόγησης των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων της χώρας, υπό τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Δημήτρη Ραπακούλια.

Από τα στοιχεία που έδωσε η επιτροπή προκύπτει η ανάγκη ενίσχυσης των Αποκεντρωμένων διοικήσεων σε προσωπικό -και μέσα από τη διαδημοτική κινητικότητα- ώστε να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις αυξημένες αρμοδιότητες που ήδη έχουν, αλλά και σ’ αυτές που αναμένεται να τους ανατεθούν.

Σημειώνεται ότι η αξιολόγηση των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων έγινε με βάση επιστημονικά κριτήρια, όπως ο ενεργός πληθυσμός, το γεωγραφικό ανάγλυφο, οι αρμοδιότητες, η νησιωτικότητα και μια σειρά άλλων παραμέτρων.

Στη σύσκεψη συμφωνήθηκε, αφού οι Γενικοί Γραμματείς μελετήσουν το πόρισμα , σε συνεργασία με την επιτροπή αξιολόγησης να διαμορφώσουν τις τελικές θέσεις – προτάσεις.