Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2014

H συνεχιζόμενη διάλυση του ΤΕΙ και η αφωνία του Μεσολογγίου


  Γράφει ο Αθανάσιος Πατρόπουλος
Απόφοιτος ΤΕΙ Μεσολογγίου
Δημότης Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου

Σε συνέχεια των επίκαιρων και εύστοχων άρθρων για την κατάσταση του ΤΕΙ Μεσολογγίου νιώθω την υποχρέωση ως ενεργός πολίτης , ως δημότης αυτής της πόλης αλλά το κυριότερο ως απόφοιτος αυτού του ιστορικού ιδρύματος να αναφέρω τα παρακάτω.

Την ώρα που στην κυριολεξία ΞΗΛΩΝΕΤΑΙ η σημαντικότερη υποδομή της περιοχής μας, είναι να απορεί κανείς που δεν υπάρχει η παραμικρή αντίδραση! Το ΤΕΙ της πόλης πνέει τα λοίσθια, κι εμείς συνεχίζουμε αμέριμνοι στην καθημερινότητά μας, και σίγουρα στα προβλήματα που σε όλους συσσώρευσε η κρίση. Όμως, η καθημερινότητα στην πόλη μας, δίχως το ΤΕΙ, πλέον μας γυρίζει δεκαετίες πίσω.

Δεν θα αναφερθώ στο τι συνέβη στους τελευταίους μήνες, καθώς για το ΤΕΙ και το πως φτάσαμε να το χάσουμε γράφτηκαν πολλά. Θέλω όμως να πω δυο κουβέντες για το τι συμβαίνει ΤΩΡΑ.

Ότι απέμεινε μετά το σχέδιο 'Αθηνά' από το εξαίρετο ΤΕΙ Μεσολογγίου, διαλύεται τούτες τις ημέρες με την ανύστακτη προσπάθεια της Πάτρας. Κάθε μέρα, λίγο ακόμη ξήλωμα. Τη μια μέρα, παίρνουν το ΘΕΚΑ. Την άλλη φεύγουν οι καθηγητές του ιδρύματος προς Αντίρριο, Πάτρα, Αμαλιάδα. Μια άλλη μέρα πήραν ντόπιους διοικητικούς υπαλλήλους, και με συνοπτικές διαδικασίες τους ανάγκασαν σε καθημερινό πήγαινε-έλα στην Πάτρα, Αμαλίαδα & Αντίρριο. Την άλλη μέρα φόρτωσαν τον ηλεκτρονικό εξοπλισμό. Κάποια άλλη μέρα, φόρτωσαν φακέλους, αρχεία κλπ. Και έπεται συνέχεια.





Για τον αγώνα που έπρεπε να δοθεί και δεν δόθηκε, δεν θα μιλήσω. Αλλά ούτε τώρα, θα βγουν να μιλήσουν οι Μεσολογγίτικοι φορείς; Ούτε τώρα θα απαιτήσουν να σταματήσει επιτέλους η απόλυτη απαξίωση και υποτίμηση; Πραγματικά, τόση αδιαφορία, τόση δουλοπρέπεια, δεν την χωρά ανθρώπου νους.

Οι φημολογίες αφθονούν, και αν βεβαίως δύσκολα μπορεί κανείς να επαληθεύσει όσα λέγονται, ωστόσο σίγουρα δεν υπάρχει καπνός χωρίς φωτιά. Πως πχ. θα απαιτήσει ένας ντόπιος άρχοντας να σταματήσει το πλιάτσικο υποδομών και ανθρώπων στο ΤΕΙ, όταν την προηγούμενη μέρα παρακαλούσε τη διοίκηση του ΤΕΙ στην Πάτρα για μικρορουσφετάκια;

Η Πάτρα, ως άλλος ΚΑΤΑΚΤΗΤΗΣ με τον πλέον ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟ τρόπο, ξηλώνει τα πάντα στο εναπομείναν ίδρυμα. Κάποιος θα πει, 'μα είναι νόμιμο'. Νόμιμο ίσως είναι, ηθικό όμως είναι; Ή δεχόμαστε ότι έτσι κι αλλιώς ζούμε μες στην ανηθικότητα; Και καλά, το κράτος ενίοτε βγάζει και 'απεργίες' παράνομες, τι σημαίνει τούτο, ότι οι απεργοί θα κάθονται 'κλαρίνο' στην κάθε εξουσία;

Δεν είναι τυχαίο που η περιοχή μας έχει φτάσει εδώ που έφτασε. Τόση κατρακύλα, λίγες πόλεις την έζησαν. Επιτέλους για ποιους έγινε το σχέδιο Αθηνά, μόνο για τη διάλυση του ΤΕΙ Μεσολογγίου, και σε πολύ μικρότερο βαθμό και της Χαλκίδας; Από όλη την ελληνική επικράτεια, με διάσπαρτα εκπαιδευτικά ιδρύματα, μόνο εδώ τα διαλύουν όλα; Είμαστε συμβιβασμένοι με αυτό;

Οι φοιτητές ελάχιστοι. Λίγοι εγγεγραμμένοι, λιγότεροι θα είναι οι ενεργοί. Αν δε, συνυπολογίσει κανείς το γεγονός ότι αρκετοί εξ'αυτών είναι και από γειτονικές περιοχές, καταλαβαίνει ότι το ΤΕΙ μας το αποτελείωσαν.

Εμείς όμως θα μείνουμε ακόμη και την ύστατη ώρα, αμέτοχοι και απαθείς, στο ΠΛΙΑΤΣΙΚΟ της Πάτρας; Φωνή δεν μας έδωσε ο Θεός, την χάσαμε; Συνηγορούμε με ότι κάνουν; Δεν μας νοιάζει; Δεν θέλουμε να ξέρουμε;
Κι άλλες φορές αδιαφορήσαμε. Πριν χρόνια μας 'έβαζαν' στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, κι εμείς κοιμόμασταν. Σήμερα δρέπουμε τους καρπούς του ύπνου μας. Τώρα μας παίρνουν ότι έμεινε στο ΤΕΙ. Ένα ΤΕΙ, που θα έπρεπε ότι έμεινε εδώ, να το διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού. Εμείς, ξανά κοιμόμαστε. Αύριο που δεν θα υπάρχει τίποτε πια εκεί, μην ακούσω κανέναν να φωνάζει που πχ. θα θέλει το ελληνικό κράτος να το κάνει φυλακές ή κέντρο μεταναστών! Γιατί σήμερα που πρέπει να αντιδράσουμε, εμείς...κοιμόμαστε! Εκτός κι αν νομίζει κανείς, ότι τότε, θα έχουμε τόσο τσαγανό, που η πολιτεία θα κάνει πίσω στα σχέδιά της! Εδώ γελάνε!

Είναι πραγματική ΝΤΡΟΠΗ αυτό που συμβαίνει, τώρα, τoν χειμώνα, στο ΤΕΙ. Ντροπή για την πόλη, ντροπή για τους ανθρώπους που μόχθησαν να στηθεί, ντροπή που ανεχόμαστε τους Πατρινούς, ξεδιάντροπα, να τα φορτώνουν όλα και να τα ξηλώνουν και να φεύγουν σαν κύριοι. Απλά ΑΙΣΧΟΣ.

Αν υπήρχαν τοπικοί ηγέτες που να φορούν παντελόνια, θα απαιτούσαν να μείνουν στο Μεσολόγγι, τα τρία τμήματα, όλοι οι άνθρωποι του ιδρύματος, όλες οι υποδομές. Δεν μπορεί να στα ΞΗΛΩΝΟΥΝ όλα κι εσύ να κάνεις ότι δεν τρέχει τίποτε. Δεν μπορεί να ξαναζούμε την ΑΠΛΗΣΤΙΑ της Πάτρας, για 2η φορά, όπως με την πανεπιστημιακή σχολή Αγρινίου, που την άρπαξαν σε μια νύχτα τη δεκαετία του 90. Η Πάτρα, θα ισχυριστεί ότι εφαρμόζει τα δέοντα. ΕΣΥ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ, τα δέχεσαι; Ανοίγεις τις πόρτες και τους λες 'Περάστε';

Και οι κατακτητές του 1940, απαίτησαν την παράδοση της χώρας μας. Το δεχτήκαμε; Δεν πολεμήσαμε;

Και που συμβαίνουν όλα αυτά; Στην Ιερή Πόλη Μεσολογγίου. Τι ΟΝΕΙΔΟΣ πραγματικά!

ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ, για την χαμένη τιμή της πόλης, να απαιτήσουμε ΟΛΟΙ ανεξαιρέτως, και πρώτα από όλα οι ΤΑΓΟΙ της περιοχής μας, κι όσοι υποτίθεται ότι εκλέχτηκαν να προστατεύουν τα συμφέροντά της, ΝΑ

ΕΠΙΣΤΡΑΦΟΥΝ όλα πίσω. Όχι τα τμήματα φυσικά, αυτά χάθηκαν για πάντα με το σχέδιο Αθηνά, ας προσέχαμε. Να ΠΑΡΑΜΕΙΝΟΥΝ στο Μεσολόγγι, τα αρχεία, οι φάκελοι, οι εξοπλισμοί, οι διοικητικοί υπάλληλοι, οι καθηγητές. ΝΑ ΓΥΡΙΣΟΥΝ ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΑ ΠΙΣΩ! Αρκετά με την Πατρινή απληστία και το πλιάτσικο. Έχει και τούτη δω η περιοχή ΔΙΚΑΙΩΜΑ να ζήσει. Όχι μόνο η Αχαΐα.

Δεν μπορεί στο όνομα της ενδοϋπηρεσιακής λειτουργίας, να διαλύονται τα πάντα στο Μεσολόγγι. Όχι. Αυτά βρίσκονταν στην ενδοχώρα του Δήμου Ιερής Πόλης Μεσολογγίου, και ο Δήμος, όπως και οι φορείς του τόπου, ΕΧΟΥΝ ΛΟΓΟ για το τι γίνεται. Σεβόμαστε τους νόμους, αλλά ΕΝΑΝΤΙΩΝΟΜΑΣΤΕ στην κακοδιοίκηση, που έχει ως σκοπό την εξαφάνιση της περιοχής μας.

Να αναληφθούν ΑΜΕΣΑ οι απαιτούμενες πρωτοβουλίες, και να ΑΠΑΙΤΗΘΕΙ ο σεβασμός και η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ανθρώπων και πραγμάτων που αρπάχτηκαν μέσα σε λίγες μέρες λες και ήταν ΛΑΦΥΡΑ, στην πόλη μας.

Και ας γνωρίζουν ΑΠΑΝΤΕΣ, ότι ο φάκελος 'ΤΕΙ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ', και η διάλυση της μεσολογγίτικης καθημερινότητας, θα κρίνει ΟΛΕΣ τις προσεχείς ΕΚΛΟΓΙΚΕΣ αναμετρήσεις στην περιοχή μας. Γιατί ο αγώνας διάσωσης του ΤΕΙ, είναι αγώνας επιβίωσης του τόπου μας, και αγώνας ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑΣ.