Δευτέρα 13 Ιανουαρίου 2014

Νίκη Φούντα: "Ο Αχελώος είναι η κληρονομιά και το κληροδότημά μας"

Η Βουλευτής Αιτωλ/νίας και Υπεύθυνη του Τομέα Περιβάλλοντος της Δημοκρατικής Αριστεράς Νίκη Φούντα, έκανε την ακόλουθη δήλωση, σχετικά με την απόφαση του ΣτΕ κατά της εκτροπής του Αχελώου:

«Το Συμβούλιο της Επικρατείας, με μία απόφαση “σταθμό” βάζει τέλος στα σενάρια της περαιτέρω υποβάθμισης της Αιτωλοακαρνανίας και συνολικότερα της Δυτικής Ελλάδας, ακυρώνοντας εκ νέου τις Υπουργικές Αποφάσεις για μερική εκτροπή του Αχελώου.

Επί χρόνια, πολλοί αγνοούσαν την ανάγκη για ορθολογική διαχείριση των υδάτινων πόρων και για βιώσιμη διαχείριση του περιβάλλοντος και των καλλιεργειών. Η ανάπτυξη δεν μπορεί να έρθει, όταν πληγώνουμε το περιβάλλον. Αυτό, μαζί με τις μελλοντικές γενιές, θα κληθεί να μας τιμωρήσει.  Δεν μπορούμε πια να νομοθετούμε χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι  περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Δεν μπορούμε πλέον να νομοθετούμε, χωρίς να σεβόμαστε τη φύση και άρα εμάς τους ίδιους.



Η Δημοκρατική Αριστερά, με οδηγό τις πρωτοπόρες τοποθετήσεις του Μιχάλη Παπαγιαννάκη για το θέμα, ήταν σταθερά αντίθετη στα “φαραωνικά” έργα που εξαγγέλλονταν κατά παράβαση κάθε περιβαλλοντικής νομοθεσίας. Έργα χωρίς όραμα, σχεδιασμό, αίσθηση της κλίμακας και φυσικά χωρίς το Περιβάλλον στην θέση που του αρμόζει. Έργα καθαρά πολιτικής «ευκολίας» κι υποσχεσιολογίας.
Ελπίζουμε ότι η νέα απόφαση του ΣτΕ θα κλείσει οριστικά το κεφάλαιο των παράλογων, δαπανηρών και επιζήμιων κυβερνητικών επιλογών. Ελπίζουμε η ζημιά που έχει γίνει μέχρι στιγμής να μην είναι ανεπανόρθωτη, να μην είναι μη αναστρέψιμη και στο μέλλον να μην παίρνονται αβίαστα ανάλογες πολιτικές αποφάσεις.
Παραμένει ανοιχτό ζήτημα, όμως, η τύχη του τμήματος των έργων της εκτροπής που, δυστυχώς, αποπερατώθηκαν με δημόσιους πόρους, με υπέρογκα ποσά των Ελλήνων φορολογουμένων, αλλοιώνοντας το φυσικό τοπίο. Η Δημοκρατική Αριστερά άμεσα θα καταθέσει τις απόψεις και θέσεις της, με σεβασμό κι αίσθημα ευθύνης, προς τους πολίτες της Θεσσαλίας, αλλά και ολόκληρης της Ελλάδας ”