Παρασκευή 11 Ιουλίου 2008

Δυναμική κινητοποίηση ενάντια στην συνεχιζόμενη απαξίωση

Αντιδρώντας δυναμικά στην συνεχιζόμενη απαξίωση της Ιερής Πόλης του Μεσολογγίου, κάτοικοι της περιοχής πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας και αποκλεισμό της Εθνικής Οδού Αντιρρίου – Ιωαννίνων, στο ύψος της γέφυρας Ευήνου, έξω από το Μεσολόγγι το απόγευμα της Παρασκευής 11 Ιουλίου.
Αφορμή για την συγκέντρωση αποτέλεσε η απόφαση του Υπουργείου Δικαιοσύνης να προβεί στην ίδρυση Εφετείου Δυτικής Στερεάς Ελλάδας με έδρα το Αγρίνιο και όχι το Μεσολόγγι που είναι η Πρωτεύουσα του νομού Αιτωλοακαρνανίας καθώς και δυο ακόμη ζωτικής σημασίας ζητήματα που αφορούν το σύνολο του πληθυσμού δηλαδή:
Για την συνεχιζόμενη υποβάθμιση των υπηρεσιών της Δημόσιας Υγείας που μετατρέπουν το νοσοκομείο Μεσολογγίου σε Κέντρο Υγείας και
• Για την συνεχιζόμενη υποβάθμιση του ΤΕΙ Μεσολογγίου το οποίο οδηγείται σε κλείσιμο
«Δεν πάει άλλο η υπομονή μας έχει εξαντληθεί. Η πόλη μας βιώνει καθημερινά την απαξίωση και την περιφρόνηση της Πολιτείας. Εκφράζουμε κραυγή αγωνίας για την τραγική κατάσταση της Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ενάντια στην υποβάθμιση, την συρρίκνωση και την αδιαφορία»
δήλωσε ο δήμαρχος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου κ. Γιάννης Αναγνωστόπουλος.
Στην κινητοποίηση που διοργανώθηκε ύστερα από πρωτοβουλία του Δήμου Μεσολογγίου συμμετείχαν το σύνολο των παραγωγικών φορέων της περιοχής καθώς και συνδικαλιστικές οργανώσεις όπως το Εργατικό Κέντρο, ο Δικηγορικός και Εμπορικός Σύλλογος Μεσολογγίου και το Σωματείο Εργαζομένων στο Νοσοκομείο.
Παρών επίσης ήταν και ο δήμαρχος Χάλκειας κ. Νίκος Σταμπουλόπουλος καθώς και δημοτικοί και νομαρχιακοί σύμβουλοι.
Αναφορικά με την ίδρυση του Εφετείου, «Παντού και Πάντοτε τα Εφετεία ιδρύονται στις πρωτεύουσες των νομών» είναι το βασικό επιχείρημα του δήμου και των φορέων της περιοχής. Να σημειωθεί ότι στο πλευρό του δήμου Μεσολογγίου βρίσκονται δέκα δήμοι της Αιτωλοακαρνανίας, μεταξύ των οποίων οι δήμοι Ναυπάκτου, Αιτωλικού, Αστακού και Οινιάδων. Ενώ οι δικηγόροι του Πρωτοδικείου Μεσολογγίου απέχουν από τα καθήκοντά τους εδώ και 8 μήνες με αποτέλεσμα να έχει δημιουργηθεί τεράστιο πρόβλημα στην απονομή Δικαιοσύνης στην περιοχή.
Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι το Νοσοκομείο Μεσολογγίου και τα Κέντρα Υγείας που υπάγονται σ’ αυτό αντιμετωπίζουν σειρά λειτουργικών προβλημάτων, λόγω έλλειψης ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού με αποτέλεσμα να μην καλύπτονται οι εφημερίες σε κρίσιμες ειδικότητες, ενώ από τριμήνου δεν λειτουργεί η Καρδιολογική Κλινική.
Στο ΤΕΙ Μεσολογγίου η θέσπιση της βάσης εισαγωγής μείωσε δραματικά τον αριθμό των εισακτέων με αποτέλεσμα ορισμένα τμήματα να αντιμετωπίζουν πλέον πρόβλημα βιωσιμότητας αφού στην κυριολεξία «ο αριθμός των καθηγητών είναι μεγαλύτερος απ’ αυτόν των σπουδαστών».