Τετάρτη 23 Ιουλίου 2008

Η αυτοθυσία των χειριστών των Καναντέρ αποσόβησε τα χειρότερα στο Ευηνοχώρι.







"Κρανίου τόπος" ο αρχαιολογικός χώρος της Καλυδώνας





«Παρανάλωμα του πυρός» έγινε ο αρχαιολογικός χώρος της Καλυδώνας από πυρκαγιά που ξέσπασε λίγο πριν τις 2 το μεσημέρι σε παρακείμενο λιοστάσι επί της Ε.Ο. Αντιρρίου – Ιωαννίνων στο ύψος του Ευηνοχωρίου.
Η πυρκαγιά λόγω των ισχυρών ανέμων πήρε αμέσως ανεξέλεγκτες διαστάσεις και δημιούργησε δυο μέτωπα που κινούταν με μεγάλη ταχύτητα, με το ένα να απειλεί κατοικημένες περιοχές.
Παρά την άμεση και γιγαντιαία κινητοποίηση της Πυροσβεστικής ο περιορισμός της ήταν αδύνατος και μόνο όταν τις επίγειες δυνάμεις συνέδραμαν εναέρια μέσα κατέστη εφικτό να τεθεί υπό έλεγχο το μέτωπο που απειλούσε τα πρώτα σπίτια του Ευηνοχωρίου και το ιστορικό εκκλησάκι του Αγίου Ιωάννη.
Συγκεκριμένα 4 αεροσκάφη καναντέρ με συνεχής ρίψεις νερού για περισσότερες από τρεις ώρες βοήθησαν να περιορισθεί η εξέλιξη της φωτιάς προς κατοικημένες περιοχές και μέχρι αυτή την ώρα να είναι σε εξέλιξη, το μέτωπο που κινείται προς τα ΒΑ προς τον Άγιο Γεώργιο σε ημιορεινή αγροτολιβαδική έκταση.
Μάλιστα οι πρώτες ρίψεις των αεροσκαφών ήταν ριψοκίνδυνες και αποσόβησαν τα χειρότερα, αφού οι φλόγες κυριολεκτικά ήταν στις αυλές σπιτιών του Ευηνοχωρίου και σε απόσταση εκατό περίπου μέτρων, από δυο πρατήρια καυσίμων.

Για περισσότερες από δύο ώρες η Ε.Ο. Αντιρρίου - Ιωαννίνων παρέμεινε κλειστή.
Σε κάθε περίπτωση η αποψινή βραδιά προβλέπεται δύσκολη καθώς στην περιοχή συνεχίζουν να πνέουν δυνατοί άνεμοι που καθιστούν δύσκολο τον έλεγχο της πυρκαγιάς.
Κάτοικοι της περιοχής κάνουν λόγο για εμπρησμό αφού εκδηλώθηκαν ταυτόχρονα τρεις διαφορετικές εστίες.
Στο έργο της κατάσβεσης πέραν του συνόλου σχεδόν των δυνάμεων από τις Π.Υ. Μεσολογγίου, Ναυπάκτου και Αγρινίου συμμετείχαν πυροσβέστες από την Πάτρα καθώς και υδροφόρες και σκεπτικά μηχανήματα της Νομαρχίας Αιτωλοακαρνανίας και δήμων της περιοχής.
Σε κάθε περίπτωση όμως να επαναλάβουμε ότι η έγκαιρη συνδρομή των πυροσβεστικών αεροσκαφών και αυτοθυσία που έδειξαν οι χειριστές τους από την πρώτη στιγμή της επιχείρησης ήταν καταλυτική ώστε να μην θρηνήσουμε θύματα και για να μην υπάρξουν ζημιές σε κατοικίες.
Φυσικά η καταστροφή στον Αρχαιολογικό χώρο της
Καλυδώνας είναι ολοκληρωτική και ανυπολόγιστη, ενώ μεγάλες είναι οι ζημιές και σε καλλιέργειες και λιοστάσια.