Κυριακή 27 Ιουλίου 2008

Συνεχίζεται το "μπαράζ" των δασικών πυρκαγιών στο Μεσολόγγι


Μια ακόμη καταστροφική πυρκαγιά έπληξε χθες την περιοχή μας, κάνοντας στάχτη περισσότερα από 500 στρέμματα κατάφυτης δασικής έκτασης στη Γαβρολίμη και απειλώντας προς στιγμή κατοικημένες περιοχές.
Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε λίγο μετά τις 4 το απόγευμα και λόγω των ισχυρών ανέμων και της πυκνής βλάστησης(πέυκα) πήρε γρήγορα μεγάλες διαστάσεις.
Για την κατάσβεσή της επιχείρησαν ισχυρές επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής το έργο των οποίων συνέδραμαν σε συνεχείς ρίψεις νερού 4 καναντέρ, ένα ελικόπτερο Έρικσον και 2 Γκρούμαν με αποτέλεσμα να τεθεί υπό έλεγχο αργά τη νύχτα.
Η εκδήλωση της πυρκαγιάς αποδίδεται σε ανθρώπινο χέρι σύμφωνα με εκτιμήσεις τοπικών παραγόντων.
Πάντως έντονος είναι ο προβληματισμός στις τοπικές αρχές για το «μπαράζ» των πυρκαγιών στην ευρύτερη περιοχή του Μεσολογγίου μιας και σε διάστημα ενός μήνα έχουν εκδηλωθεί περισσότερες από 20 πυρκαγιές, με τις πιο καταστροφικές αυτές των τελευταίων ημερών σε Ευηνοχώρι και Γαβρολίμνη.
Μάλιστα στο Ευηνοχώρι την Παρασκευή και το Σάββατο εκδηλώθηκαν πυρκαγιές δίπλα στα «καμένα», οι οποίες άμεσα τέθηκαν υπό έλεγχο λόγω της παρουσίας πυροσβεστικών δυνάμεων στην περιοχή. Η δε πυρκαγιά στη Γαβρολίμνη εκδηλώθηκε μια ώρα μετά απ' αυτή του Ευηνοχωρίου.