Πέμπτη 3 Ιουλίου 2008

Μεγάλη ενημερωτική εκδήλωση από το Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας

Οι εμπορικοί ακόλουθοι πέντε πρεσβειών παρουσίασαν τις επιχειρηματικές ευκαιρίες στις χώρες που υπηρετούν, για τους Αιτωλοακαρνάνες

Στα πλαίσια του προγράμματος Interreg III A Ελλάδα-Ιταλία 2000-2006 και του έργου “Apostoles”, το Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας διοργάνωσε μια σημαντική όσο και πρωτότυπη εκδήλωση για τα δεδομένα των επιχειρηματικών φορέων του Νομού μας, τη Δευτέρα 30 Ιουνίου.
Συγκεκριμένα στο νέο υπερσύγχρονο συνεδριακό χώρο του και με τη χρήση της τελευταίας λέξης της τεχνολογίας οι εμπορικοί, ακόλουθοι πέντε Ελληνικών πρεσβειών παρουσίασαν τις οικονομικές συνθήκες στις χώρες στις οποίες υπηρετούν και έδωσαν μια πλήρη εικόνα για τις ευκαιρίες που έχει ένας Έλληνας επιχειρηματίας να δραστηριοποιηθεί σε αυτές (Εξαγωγές, Εισαγωγές, Επενδύσεις).
Πρόκειται για τους εμπορικούς ακολούθους των Ελληνικών Πρεσβειών από: Σερβία, Αλβανία, Βουλγαρία, Ρουμανία καθώς και τη Ρωσία. Η διοργάνωση της εκδήλωσης ανατέθηκε στον Ελληνικό Οργανισμό Εξωτερικού Εμπορίου (ΟΠΕ) και σίγουρα αποτέλεσε μια εκδήλωση- σταθμό για τα Επιμελητηριακά δεδομένα.
Η όλη προσπάθεια έγινε στην κατεύθυνση που έχει υιοθετήσει το Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας τα τελευταία χρόνια, δηλαδή την προώθηση της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων του Νομού σε ένα παγκοσμιοποιημένο επιχειρηματικό περιβάλλον, ιδιαίτερα από τη στιγμή που είναι γνωστό ότι οι εμπορικές δυνατότητες της περιοχής μας είναι πεπερασμένες και άρα κάθε δημιουργικός επιχειρηματίας πρέπει να αναζητά τρόπους για να ελιχθεί και σε άλλες αγορές. Και οι πέντε αυτές χώρες αποτελούν εξαιρετικούς προορισμούς καθώς είτε βρίσκονται ήδη στην Ε.Ε.(Βουλγαρία, Ρουμανία), είτε είναι μεγάλες αναπτυσσόμενες υπερδυνάμεις(Ρωσία) είτε σύντομα θα βρεθούν στον προθάλαμο της ενωμένης Ευρώπης(Αλβανία, Σερβία).
Οι ομιλητές τόνισαν την ιδιαίτερη σημασία της παρουσίασης αυτής και φρόντισαν να καταδείξουν τις ιδιαιτερότητες κάθε μιας από τις παραπάνω χώρες αλλά και τις ειδικές συνθήκες που ευνοούν τις ελληνικές επιχειρηματικές δραστηριότητες.
Για τη Ρουμανία τις επιχειρηματικές και εμπορικές ευκαιρίες παρουσίασε ο κος Ιωάννης Πασχάλης, Γενικός Σύμβουλος ΟΕΥ Β΄, για τη Βουλγαρία ο κος Νικόλαος Θωμόπουλος, Γραμματέας ΟΕΥ Α΄, για τη Ρωσία η κα Ευτυχία Μπακοπούλου, Γραμματέας ΟΕΥ Α΄, για τη Σερβία ο κος Κουτσοδήμος Γεώργιος Σύμβουλος ΟΕΥ Α΄, και για την Αλβανία ο κος Χρήστος Φαρμάκης, Σύμβουλος ΟΕΥ Α΄.
Οι στενοί δεσμοί με τις Ρωσία και Σερβία, η παρουσία πολλών μεταναστών από την Αλβανία και τέλος η διάθεση της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας να ακολουθήσουν το μοντέλο ανάπτυξης της Ελλάδας και να αφομοιώσουν ελληνικές επιχειρηματικές πρακτικές είναι μεγάλα προτερήματα των αγορών αυτών, φυσικά η κάθε μια με την ιδιαιτερότητά της.
Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας κ. Παναγιώτης Τσιχριτζής, καλωσορίζοντας τον Διευθυντή του Ελληνικού Οργανισμού Εξωτερικού Εμπορίου (ΟΠΕ ΑΕ) κ. Μένο Αγγελάκη και τους εμπορικούς ακολούθους των Πρεσβειών μας, δήλωσε ιδιαίτερη ικανοποίηση για αυτή την πρωτοβουλία και δεσμεύτηκε και για άλλες ανάλογες στο μέλλον.
Τέλος, να σημειωθεί ότι την επόμενη μέρα, Τρίτη 1η Ιουλίου, οι επιχειρηματίες από το νομό μας είχαν τη δυνατότητα να συναντήσουν κατ’ ιδίαν τους εμπορικούς ακολούθους για εξατομικευμένη πληροφόρηση ανάλογη του κλάδου της επιχειρηματικής δραστηριότητας του ενδιαφερομένου.