Παρασκευή 18 Ιουλίου 2008

Δήμος Μεσολογγίου: "Αναγκαίο κακό η δανειοδότηση"

Με αφορμή την έγκριση από το Δημοτικό Συμβούλιο Μεσολογγίου της λήψης δανείου από το δήμο Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου ο αντιδήμαρχος κ. Γεώργιος Μπαρμπαρίτσας προέβη στην ακόλουθη δήλωση:
«Μερικοί πέφτουν από τα σύννεφα ή έτσι τουλάχιστον δείχνουν, όταν τολμάς να αναφέρεις την αλήθεια.
Έτσι λοιπόν έγινε και στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Μεσολογγίου και όχι μόνο. Ξαφνιάστηκε …και η μείζων και η ελάσσων μειοψηφία όταν άκουσαν με τόλμη σε τι κατάσταση έφθασαν με τις πράξεις τους ή τις παραλήψεις τους το Δήμο και τη Δημοτική Επιχείρηση Αλυκών Τουρλίδας.
Έτσι και στο τελευταίο συμβούλιο έπεσαν… από τα σύννεφα όταν άκουσαν!!! Ότι ο δήμος θα καταφύγει σε δανεισμό.
Ξεχνά ο κ. Πρεβεζάνος, ότι κατά τη διάρκεια της θητείας του έκανε εσωτερικό δανεισμό από τους προμηθευτές ύψους 1.500.000€ και τραπεζικό δανεισμό μόνο για το δήμο 300.000€ που συνολικά χρέωσαν το δήμο με 1.800.000€ και αύξησαν το έλλειμμα και όχι το αρνητικό υπόλοιπο του ισολογισμού, στις 900.000€;
Ξεχνά ο κ. Πρεβεζάνος ότι φεύγοντας από τη δημαρχιακή καρέκλα είχε φροντίσει να δημιουργήσει υποχρεώσεις για την επόμενη δημοτική αρχή – μέσω της έλλειψης προνοητικότητας- τόσο με τις αμοιβές της Δημοτικής Αστυνομίας που ανέρχονται ετησίως στις 308.000€ και με τις αντίστοιχες των σχολικών φυλάκων που φθάνουν τις 255.000€; Μάλιστα για τους σχολικούς φύλακες ελάχιστα έχει χρηματοδοτήσει τη μισθοδοσία τους το Υπουργείο Εσωτερικών, όπως είναι υποχρεωμένο.
Ξεχνά την αντιμετώπιση των Δημοτικών Επιχειρήσεων, για τις οποίες ο δήμος σήμερα εξαιτίας της πολιτικής του κ. Πρεβεζάνου καταβάλει ετησίως, τοκοχρεολύσια ύψους 280.000€;
Γίνεται σαφές από τα παραπάνω στοιχεία ότι ο κ. Πρεβεζάνος φρόντισε να αφήσει «αρνητική οικονομική προίκα» στη νέα δημοτική αρχή ύψους 843.000€ ετησίως…
Για να γίνω πιο κατανοητός για το μέγεθος της επιβάρυνσης των οικονομικών του δήμου θα αναφέρω τούτο. Ο δήμος από τις 12 τακτικές μηνιαίες κρατικές επιχορηγήσεις διαχειρίζεται μόνο τις 9 (εννέα) αφού οι υπόλοιπες τρεις παρακρατούνται για την ταμειακή εξυπηρέτηση της μεγαλοϊδεαστικής πολιτικής του κ. Πρεβεζάνου, την οποία εφάρμοσε χωρίς τις απαραίτητες διασφαλίσεις.
Να σημειώσω ότι οι κρατικές επιχορηγήσεις αφορούν τη μισθοδοσία του μόνιμου προσωπικού και τις επιχορηγήσεις των νομικών προσώπων (Παιδικοί Σταθμοί, Δημοτικό Στάδιο και ΚΑΠΗ) για τη λειτουργία τους.
Βέβαια ο κ. Πρεβεζάνος προσπαθεί να δικαιολογήσει όλες αυτές του τις ενέργειες ή παραλείψεις, πίσω από την προθυμία του να εμφανισθεί ότι δήθεν δεν είχε οικονομολόγους ή με την επωδό του ότι «εάν κάποιος φταίει να πάει στον εισαγγελέα», ανεξάρτητα όμως από τις φραστικές του κορώνες, όταν καλείται να ψηφίσει για σοβαρά ζητήματα(αρνητικούς λογαριασμούς, Αλυκές Τουρλίδας κλπ.) πάντα μέσα από μικροπολιτική σκέψη και αντιπολιτευτική διάθεση ψηφίζει αρνητικά.
Και βέβαια αυτό μπορεί να είναι αναφαίρετο δικαίωμά του, όμως οφείλει μια συγνώμη στο λαό του Μεσολογγίου και κυρίως στον εμπορικό κόσμο της πόλης, όχι μόνο γιατί υπερχρέωσε το δήμο και κυρίως τους επαγγελματίες, αλλά κυρίως διότι αρνείται να ψηφίσει για τον δανεισμό του δήμου, μέσω του οποίου θα «ανακουφισθεί» ο εμπορικός κόσμος και κατά συνέπεια θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την οικοδόμηση σχέσεων εμπιστοσύνης του δήμου με τον εμπορικό κόσμο.
Δυστυχώς όμως, την στείρα και αρνητική τακτική του κ. Πρεβεζάνου ακολουθεί μεγάλη μερίδα συμβούλων από τις υπόλοιπες παρατάξεις της αντιπολίτευσης, η παρουσία των οποίων στις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου εξαντλείται σε αναποτελεσματικές προσπάθειες λήψης αρνητικών αποφάσεων για διάφορα θέματα που εισηγείται η δημοτική μας αρχή.
Όσον αφορά τέλος τον σύγχρονο «Ιαβέρη» της πόλης μας θα πρέπει να θυμάται ότι «η γυναίκα του Καίσαρα δεν μπορεί μόνο να φαίνεται αλλά και να είναι τίμια»…
Πριν παρουσιάσω κάποια συνοπτικά οικονομικά στοιχεία που επιβεβαιώνουν στο ακέραιο τα παραπάνω θα πρέπει να υπογραμμισθεί ότι ο δήμος για το δάνειο των 300.000€ που σύναψε στον τελευταίο μήνα της θητείας της η δημοτική αρχή του κ. Πρεβεζάνου καταβάλει μηνιαίο τοκοχρεολύσιο ύψους 6.800€ ενώ για το δάνειο του 1.300.00€ το τοκοχρεολύσιο δεν θα υπερβαίνει τις 11.000€.


Η Μηνιαία τακτική επιχορήγηση του Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου είναι 278.822,35€.
Από το ποσό αυτό καλύπτονται μηνιαίως οι εξής υποχρεώσεις:
• Παιδικοί Σταθμοί: 47.785,34€
• Δημοτικό Στάδιο: 11.761,35€
• Νομικά Πρόσωπα: 12.000,00€
• ΤΑΔΚΥ: 15.000,00€
• Δάνειο: 6.985,00€
• Δάνεια ΔΕΥΑΜ – Αλυκών: 23.300,00€
• Υπόλοιπο ΚΑΠ: 161.990,66€
Από το υπόλοιπο των 161.990,66€ θα πρέπει να καλυφθεί η μισθοδοσία του μόνιμου προσωπικού η οποία μηνιαίως είναι 175.787,89€, έτσι ανά μήνα δημιουργείται στο δήμο μόνο από τα παραπάνω στοιχεία έλλειμμα 13.797,23€ ή 193.161,22€ ετησίως.

Κατά συνέπεια και με τη βοήθεια της «γλώσσας των αριθμών» γίνεται κατανοητό και στον πιο δύσπιστο συμπολίτη μας αφενός η δεινή οικονομική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο δήμος Μεσολογγίου εξαιτίας σειράς άστοχων επιλογών του κ. Πρεβεζάνου και αφετέρου ότι η λήψη δανείου αποτελεί μονόδρομο για την επίλυση του οικονομικού προβλήματος».