Τρίτη 15 Ιουλίου 2008

Να γιατί η αντίδραση για το Εφετείο δεν δημιουργεί συνθήκες απομόνωσης

Είναι γεγονός ότι η ίδρυση του Εφετείου Δυτικής Στερεάς Ελλάδας στο Αγρίνιο έχει προκαλέσει την έντονη και παρατεταμένη αντίδραση του Δήμου Μεσολογγίου και άλλων φορέων της περιοχής.
Μια αντίδραση που πηγάζει από το κύριο επιχείρημα ότι «παντού και πάντα τα Εφετεία ιδρύονται στις Πρωτεύουσες των Νομών» και ως εξ τούτου η απόφαση της Κυβέρνησης εκλαμβάνεται ως απαξιωτική για την πρωτεύουσα της Αιτωλοακαρνανίας.
Αναμφισβήτητο επίσης γεγονός είναι, ότι οι φορείς του Μεσολογγίου στην προσπάθεια τους για ανατροπή της κυβερνητικής απόφασης δεν βρήκαν καμιά απολύτως συμπαράσταση τόσο από του βουλευτές του Νομού (πλην των κ.κ. Χρίστου Βερελή και Σπήλιου Λιβανού), όσο και από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αιτωλοακαρνανίας.
Όσον αφορά τους βουλευτές οι περισσότεροι εξ αυτών έπαιξαν το ρόλο του «Πόντιου Πιλάτου» αποφεύγοντας επιμελώς να πάρουν θέση στο ζήτημα, πλην του κ. Δημήτρη Σταμάτη, που ενώπιον του Υπουργού Δικαιοσύνης διατύπωσε την άποψη του λέγοντας «ότι προτείνει την ίδρυση Πολιτικού – Ποινικού Εφετείου στο Αγρίνιο και Διοικητικού στο Μεσολόγγι».
Παρόμοια είναι και η στάση της πλειοψηφίας και της μειοψηφίας του Νομαρχιακού Συμβουλίου το οποίο επιμελώς απέφυγε να συζητήσει το θέμα όταν αυτό ζητήθηκε από τους φορείς του Μεσολογγίου.
Η στάση αυτή του Νομάρχη και Νομαρχιακών συμβούλων, αλλά και των βουλευτών ήταν απολύτως φυσιολογικό να προκαλέσει έντονη δυσαρέσκεια στους φορείς που αγωνίζονται για την ανατροπή της απόφασης για ίδρυση Εφετείου στο Αγρίνιο.
Μια δυσαρέσκεια που εκφράσθηκε είτε με δηλώσεις του Δημάρχου Μεσολογγίου ως επικεφαλής της Συντονιστικής Επιτροπής, είτε με την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Μεσολογγίου με την οποία εξουσιοδοτήθηκε ο κ. Δήμαρχος να μην προσκαλέσει στο γεύμα προς τιμή του Προέδρου της Δημοκρατίας, τους Βουλευτές που δεν πήραν θέση υπέρ της ίδρυσης Εφετείου στο Μεσολόγγι.
«Μα καλά τι σχέση έχουν οι βουλευτές και ο νομάρχης με μια απόφαση της κυβέρνησης;» θα αναρωτηθείτε.
Κατά την άποψή μας έχουν σχέση καθώς η επίσημη βούληση, για οποιοδήποτε θέμα της τοπικής κοινωνίας, εκφράζεται κατά σειρά αξιολόγησης από το δημοτικό και νομαρχιακό συμβούλιο αλλά και τους βουλευτές.
Κατά συνέπεια όταν ο Υπουργός Δικαιοσύνης για την απόφασή του να ιδρύσει το Εφετείο στο Αγρίνιο αφού δεν είχε την παραμικρή αντίδραση από το Νομαρχιακό Συμβούλιο Αιτωλοακαρνανίας και την συντριπτική πλειοψηφία των βουλευτών, τότε είναι προφανές ότι δεν του δημιουργήθηκε ο παραμικρός ενδοιασμός να υπαναχωρήσει και να υιοθετήσει το αίτημα των φορέων του Μεσολογγίου, για να ιδρύσει το Εφετείο στην Πρωτεύουσα της Αιτωλοακαρνανίας.
Γίνεται σαφές, λοιπόν, ότι υπάρχουν τα αίτια που να δικαιολογούν την έντονη και σθεναρή αντίδραση των φορέων του Μεσολογγίου για την στάση τόσο του Υπουργού Δικαιοσύνης, όσο και άλλων θεσμικών παραγόντων.
Ως επίλογο θέλουμε να σημειώσουμε ότι στο πλευρό του Δήμου και των Φορέων του Μεσολογγίου για την αντίδραση τους αυτή, ήταν από την πρώτη στιγμή και Δέκα δήμοι του Νομού με αποφάσεις των δημοτικών τους συμβουλίων και συμμετοχή στην Συντονιστική Επιτροπή που είχε συσταθεί.
Η συμμετοχή αυτή των δήμων κάθε άλλο παρά συνθήκες απομόνωσης δεν δημιουργεί για το Μεσολόγγι καθώς θα θυμίσουμε την πρωτοβουλία που έχει αναπτυχθεί για την αναβάθμιση των παρεχομένων υπηρεσιών της Δημόσιας Υγείας στην περιοχή μας.
Δηλαδή με αφορμή «το Εφετείο» δημιουργήθηκαν οι συνθήκες δημιουργίας διαύλου επικοινωνίας και συνεργασίας δέκα όμορων δήμων για την προώθηση λύσεων σε χρόνια προβλήματα της περιοχής και σ’ αυτή την συνεργασία ο Δήμος Μεσολογγίου έχει πρωταγωνιστικό ρόλο.