Οι «Τοπικές Κουζίνες» που θα
προβληθούν από την ΕΡΤ2 αύριο Σάββατο 11 Μαρτίου, στις 6:30 το απόγευμα
ταξιδεύουν στην «περικαλλέα λίμνη» του Ομήρου, στον μεγαλύτερο ελληνικό
υγρότοπο, τη λιμνοθάλασσα του
Μεσολογγίου.
Οι συντελεστές της εκπομπής
σημειώνουν για το επεισόδιο:
«Εδώ που παράγεται το «χρυσάφι
της λιμνοθάλασσας», το πιο σπάνιο και πιο πολύτιμο απ’ όλα τα ελληνικά
προϊόντα, το ΠΟΠ αυγοτάραχο του Μεσολογγίου.
Ο Μεσολογγίτης δικηγόρος Νίκος
Κορδώσης, μας βάζει στο πνεύμα του τόπου και της γεύσης του. Στη συνέχεια, ο
Παναγιώτης Κάππας και η οικογένειά του, με ορμητήριο το διβάρι τους, μας μυούν
στη διαδικασία που φτιάχνει το αυγοτάραχο από τα αυγά της θηλυκής μπάφας. Το
ψάρεμα στα ρηχά νερά της λιμνοθάλασσας, η διαλογή, η πορεία των ψαριών στην
αγορά, η χειροποίητη διαδικασία που φτιάχνει το αυγοτάραχο, η ζωή των ψαράδων
και ύστερα τα μαγειρέματα που μοιράζονται όλοι μαζί στην πελάδα.
Ο Χρήστος, ο γιος του Παναγιώτη,
μας μαγειρεύει μπάφα κοκκινιστή με πελτέ και μας δείχνει πώς γίνεται το
πετάλι,ενώ ο ψαράς Χρήστος Μοσχόπουλος μάς φτιάχνει σαβόρο.
Ο σεφ και ορνιθολόγος Νίκος
Νούλας μάς ξεναγεί στα 276 διαφορετικά πουλιά του υδρότοπου του Αιτωλικού και η
ξενάγηση συνεχίζεται στη μεγαλύτερη αλυκή της Ελλάδας, εκεί όπου παράγεται από
τον 19ο αιώνα το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού αλατιού και η εκλεκτή αφρίνα.
Ένα ταξίδι σ’ ένα ξεχωριστό,
υπερκόσμιο και σπάνιο ελληνικό τοπίο, που παράγει ένα προϊόν μοναδικό, όσο το
χαβιάρι της Κασπίας.»
Κείμενα-αφήγηση: Ελένη Ψυχούλη
Σκηνοθεσία: Βασίλης Κεχαγιάς
Έρευνα: Αλεξάνδρα Σαλίμπα
Διεύθυνση φωτογραφίας: Γιώργος
Παπανδρικόπουλος
Μοντάζ: Ηρώ Βρετζάκη
Διεύθυνση παραγωγής: Μαρίνα
Βεϊόγλου
Production Design: Αρετή Βαρδάκη
Παραγωγή: Πάνος Παπαδόπουλος /
Prosenghisi Film&Video