Παρασκευή 10 Μαρτίου 2017

Οι "Τοπικές Κουζίνες" της ΕΡΤ-2 ήρθαν Μεσολόγγι! Αύριο Σάββατο 11/3 προβάλλεται το επεισόδιο με τους γευστικούς θησαυρούς της λιμνοθάλασσας

Οι «Τοπικές Κουζίνες» που θα προβληθούν από την ΕΡΤ2 αύριο Σάββατο 11 Μαρτίου, στις 6:30 το απόγευμα ταξιδεύουν στην «περικαλλέα λίμνη» του Ομήρου, στον μεγαλύτερο ελληνικό υγρότοπο, τη λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου.
Οι συντελεστές της εκπομπής σημειώνουν για το επεισόδιο:
«Εδώ που παράγεται το «χρυσάφι της λιμνοθάλασσας», το πιο σπάνιο και πιο πολύτιμο απ’ όλα τα ελληνικά προϊόντα, το ΠΟΠ αυγοτάραχο του Μεσολογγίου.
Ο Μεσολογγίτης δικηγόρος Νίκος Κορδώσης, μας βάζει στο πνεύμα του τόπου και της γεύσης του. Στη συνέχεια, ο Παναγιώτης Κάππας και η οικογένειά του, με ορμητήριο το διβάρι τους, μας μυούν στη διαδικασία που φτιάχνει το αυγοτάραχο από τα αυγά της θηλυκής μπάφας. Το ψάρεμα στα ρηχά νερά της λιμνοθάλασσας, η διαλογή, η πορεία των ψαριών στην αγορά, η χειροποίητη διαδικασία που φτιάχνει το αυγοτάραχο, η ζωή των ψαράδων και ύστερα τα μαγειρέματα που μοιράζονται όλοι μαζί στην πελάδα.



Ο Χρήστος, ο γιος του Παναγιώτη, μας μαγειρεύει μπάφα κοκκινιστή με πελτέ και μας δείχνει πώς γίνεται το πετάλι,ενώ ο ψαράς Χρήστος Μοσχόπουλος μάς φτιάχνει σαβόρο.
Ο σεφ και ορνιθολόγος Νίκος Νούλας μάς ξεναγεί στα 276 διαφορετικά πουλιά του υδρότοπου του Αιτωλικού και η ξενάγηση συνεχίζεται στη μεγαλύτερη αλυκή της Ελλάδας, εκεί όπου παράγεται από τον 19ο αιώνα το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού αλατιού και η εκλεκτή αφρίνα.
Ένα ταξίδι σ’ ένα ξεχωριστό, υπερκόσμιο και σπάνιο ελληνικό τοπίο, που παράγει ένα προϊόν μοναδικό, όσο το χαβιάρι της Κασπίας.»
Κείμενα-αφήγηση: Ελένη Ψυχούλη
Σκηνοθεσία: Βασίλης Κεχαγιάς
Έρευνα: Αλεξάνδρα Σαλίμπα
Διεύθυνση φωτογραφίας: Γιώργος Παπανδρικόπουλος
Μοντάζ: Ηρώ Βρετζάκη
Διεύθυνση παραγωγής: Μαρίνα Βεϊόγλου
Production Design: Αρετή Βαρδάκη

Παραγωγή: Πάνος Παπαδόπουλος / Prosenghisi Film&Video