Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2011

Ημερίδα για την πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων στο Μεσολόγγι

4Την ετήσια ενημερωτική εκδήλωση για την πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων πραγματοποίησε την περασμένη Πέμπτη στο Μεσολόγγι το Τμήμα Τροχαίας Μεσολογγίου στην αίθουσα εκδηλώσεων του νομαρχιακού μεγάρου.

Κεντρικοί ομιλητές στην εκδήλωση ήταν ο διοικητής του τμήματος τροχαίας Μεσολογγίου, αστυνόμος Α΄, Νίκος Νικολάου και ο διευθυντής αειφόρου ανάπτυξης της ΓΕΦΥΡΑ ΑΕ., Γιάννης Φρέρης, με την ιδιότητα του μέλους του ΔΣ. του Ινστιτούτου Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς».

Την εκδήλωση χαιρέτησαν εκ μέρους του Αρχηγείου της ΕΛΑΣ, ο διευθυντής Τροχαίας, ταξίαρχος Ανδρέας Κορδολαίμης, ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Δυτικής Ελλάδας, ταξίαρχος, Γιάννης Σιάμος, ο αστυνομικός διευθυντής Αιτωλίας, Κώστας Κυριακόπουλος, δήμαρχος Μεσολογγίου, Παναγιώτης Κατσούλης και εκ μέρους του Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας ο αιδ. Γεώργιος Χατζάρας.

3Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον το κοινό άκουσε από τον διευθυντή Τροχαίας του αρχηγείου της ΕΛΑΣ, Α. Κορδολαίμη τα στοιχεία που συνθέτουν την πολυπλοκότητα του ζητήματος των τροχαίων ατυχημάτων στη χώρα, ζήτημα που το έχουν αναδείξει ως πρώτη αιτία θανάτου στις νεαρές ηλικίες. Ο κ. Κορδολαίμης με γλαφυρό λόγο παρουσίασε τις κυριότερες αιτίες των τροχαίων, αιτίες που όμως έχουν ο παρονομαστή τον παράγοντα άνθρωπο και τον «ωχαδερφισμό» που επιδεικνύει η πλειονότητα των οδηγών. Επίσης έκανε αναφορά στις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει το αρχηγείο της ΕΛΑΣ για την πρόληψη των ατυχημάτων.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι υπόλοιποι χαιρετισμοί, με τον δήμαρχο Μεσολογγίου να ανακοινώνει την έναρξη προγράμματος σχολικής κυκλοφοριακής αγωγής σε συνεργασία με τα σχολεία του δήμου.

Στο κύριο μέρος της ημερίδας και μετά την προβολή βίντεο για την δραστηριότητα της τροχαίας οι κ.κ. Νίκος Νικολάου και Γιάννης Φρέρης έκαναν αναλυτική παρουσίαση των αιτιών που προκαλούν τα τροχαία ατυχήματα και των πρωτοβουλιών για την πρόληψη αυτών που αναλαμβάνονται τόσο από την πλευρά της τροχαίας όσο και μέσω των δράσεων του Ινστιτούτου Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς». Επίσης παρουσιάστηκαν αναλυτικοί πίνακες με στατιστικά στοιχεία.

Το συμπέρασμα που προέκυψε από όλες τις ομιλίες ήταν ότι η καλύτερη πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων είναι η συνετή οδήγηση και η πιστή τήρηση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας και κυρίως να αντιληφθούν όλοι οι οδηγοί ότι «το τροχαίο μπορεί να συμβεί και σε εμάς και όχι μόνο στους άλλους» όπως επεσήμανε ο κ. Κορδολαίμης.

Τις εργασίες της ημερίδας παρακολούθησαν μεταξύ άλλων ο πρώην δήμαρχος Μεσολογγίου, Γιάννης Αναγνωστόπουλος, ο διοικητής της Π.Υ. Μεσολογγίου, Θ. Βασιλάκης, ο Λιμενάρχης Μεσολογγίου, Γ. Σακεριανός, εκπρόσωπος του 2/39ΣΕ, στελέχη της ΕΛ.ΑΣ., πρόεδροι συλλόγων και φορέων και αρκετοί μαθητές.