Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2011

“Έφυγε” ο εισαγγελέας της “Δίκης των Απριλιανών”

Κανινιας ΣπυροςΣε πάνδημο κλίμα κηδεύτηκε σήμερα (Τρίτη 4/10) στο Μεσολόγγι ο επίτιμος Αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Σπύρος Κανίνιας που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 90 ετών.

Συνέδεσε το όνομά του με την άριστη - όπως έχει θεωρηθεί από τον νομικό κόσμο της χώρας – παρουσία του, στη δίκη των πρωτεργατών της χούντας.

Ο αείμνηστος Σπύρος Κανίνιας όμως, εκτός από τη διακεκριμένη παρουσία του στο δικαστικό σώμα, όπου άλλωστε έφθασε στην κορυφή της ιεραρχίας διακρίθηκε για το συγγραφικό του έργο, με το οποίο ανέδειξε την ιστορία του Μεσολογγίου ιδιαίτερα στο χώρο των γραμμάτων. Συγγραφικό έργο για το οποίο τιμήθηκε από την Ακαδημία Αθηνών.

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Μεσολογγίου εξέδωσε στο άγγελμα του θανάτου του Σπύρου Κανίνια εξέδωσε το ακόλουθο ψήφισμα:

“Ο Πρόεδρος και το Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Μεσολογγίου με το άγγελμα του θανάτου του Σπύρου Κανίνια, συνήλθε έκτακτα Δευτέρα, 3 Οκτωβρίου 2011, και ομόφωνα απεφάσισε την έκδοση Ψηφίσματος που έχει ως εξής:

ΨΗΦΙΣΜΑ

Η πληροφορία του θανάτου του επίτιμου Αντιεισαγγελέα Α.Π. και συγγραφέα Σπύρου Κανίνια, κατελύπησε το νομικό και πνευματικό κόσμο της Ελλάδας και ιδιαίτερα του Μεσολογγίου. Άξιο τέκνο και συνεχιστής της Μεσολογγίτικης παράδοσης στην αξιοπρέπεια και την αρετή καθώς και των μεγάλων προκατόχων του στην ηγεσία της Δικαιοσύνης της χώρας μας, των Βάλβιδων, Καψάλη κ.ά.

Υπήρξε έγκριτος, νομομαθής, δικανικός, με ευγενική ψυχή, σεμνότητα και απλότητα. Ως Δικαστής εθυσίαζε κάθε προσωπικό για να μπορεί να επιτελεί το καθήκον του ανεπηρέαστος. Ήτο τίμιος και ακέραιος. Υπεράσπισε το Νόμο χωρίς υπεροψία με ταπεινότητα και διαπαιδαγώγησε δικαστικούς λειτουργούς με τις σοφές συμβουλές του. Η ευψυχία του όταν εθεράπευε το Δίκαιο και η προσήλωσή του ήτο παραδειγματική. Ακοίμητος της Θέμιδος φρουρός και πιστός μαζί θεματοφύλακας των Εθνικών παραδόσεων, επηρέασε την ιστορία της Δικαιοσύνης και δίκαια το όνομά του είναι και θα μείνει αθάνατο.

Υπήρξε συγγραφέας νομικών θεμάτων και ιστορικών βιβλίων με πολλές μελέτες και αρθρογραφία ιδιαίτερα του Αρχαίου Ελληνικού Δικαίου, του Α.Π., του Ρωμαϊκού Δικαίου, μεταξύ άλλων πολλών.

Συμμεριζόμενοι το βαρύ πένθος της απώλειας του αειμνήστου δικαστικού λειτουργού και συγγραφέα, αποφασίσαμε ομόφωνα:

1) Οι Δικηγόροι του Πρωτοδικείου Μεσολογγίου, κατά την εξόδιο ακολουθία να διακόψουν τις εργασίες τους και να ζητήσουν απ’ τους δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς την διακοπή των συνεδριάσεων των Δικαστηρίων Μεσολογγίου, κάθε βαθμού και δικαιοδοσίας, καθώς και των εργασιών του υπαλληλικού προσωπικού του Υπουργείου Δικαιοσύνης, και να ακολουθήσουν σύσσωμοι την εκφορά του λειψάνου, του Μεσολογγίτη ανωτάτου δικαστικού λειτουργού που έγραψε με ανεξίτηλα γράμματα το όνομά του στην ιστορία της Ελληνικής Δικαιοσύνης.

2) Σεβόμενοι την επιθυμία της οικογενείας του θανόντος, να μη γίνουν ομιλίες εκπροσώπων φορέων και συλλόγων, θέλοντας να είναι σεμνή και λιτή η νεκρώσιμη ακολουθία, όπως ήτο και η ζωή του και αντ’ αυτού ως οφειλόμενο ύστατο χαιρετισμό μας, να δημοσιευθεί το παρόν ψήφισμα στον τύπο και ως ελάχιστος φόρος τιμής και μνήμης του βίου, των αρετών και της αξίας του, στην πρώτη Ολομέλειά μας να γίνει αναφορά στη ζωή και το έργο του και να κρατηθεί ενός λεπτού σιγή.

3) Ο Δ.Σ.Μ. θα πάρει την πρωτοβουλία ονοματοθεσίας οδού απ’ το Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Ιερής Πόλης του Μεσολογγίου, που τόσο αγάπησε, λάτρεψε και τίμησε, αφιερώνοντας σημαντικό μέρος του συγγραφικού του έργου, μεταξύ άλλων στα δύο σπουδαία κεφάλαια της ιστορίας του, της παιδείας και της δικαιοσύνης, όπου παραχώρησε τα δικαιώματα έκδοσης και πώλησης αντιτύπων από το Δήμο μας, προκειμένου τα έσοδα απ’ τις πωλήσεις των βιβλίων του να διατεθούν υπέρ της πνευματικής ζωής του Τόπου μας, όπου τον τίμησε εν ζωή με το χρυσό μετάλλιο και του απονεμήθηκε βραβείο τιμής της Ακαδημίας Αθηνών.

4) Το παρόν Ψήφισμα, να αναγνωσθεί και να εγχειριστεί στην οικογένεια του αειμνήστου εκλιπόντος, μαζί με τα θερμά συλλυπητήρια των μελών μας, συμπαραστεκόμενοι στο βαρύ πένθος τους και το δυσαναπλήρωτο κενό που κατέλειπε σ’ όλους μας.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                        Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Ατσαλάκης Γιάννης                                                             Παΐσιος Χρήστος

ΤΑ ΜΕΛΗ

Παπαθεοδώρου Μάριος

Παπαδημητρίου Θωμάς

Φραίμης Βασίλειος”