Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2011

Απολύσεις των έκτακτων καθηγητών από τα ΤΕΙ

ΤΕΙ (5)Επισήμανση για την αναγκαστική περικοπή - απόλυση έκτακτων συνεργατών των ΤΕΙ Μεσολογγίου κ.α.

Κάθε τμήμα ΤΕΙ από την Αθήνα έως το Μεσολόγγι και από την Καβάλα έως την Κρήτη, είχε 5 έως δέκα μόνιμους καθηγητές που βεβαίως αδυνατούσαν να καλύψουν το πρόγραμμα σπουδών και έτσι προσελάμβανε κάθε Σεπτέμβρη έναν αριθμό έκτακτων καθηγητών (επιστημονικοί-εργαστηριακοί συνεργάτες) που κάλυπταν τις ανάγκες των σπουδαστών. Είναι πλέον δεδομένο ότι δεν ανήκουμε πια στα ΤΕΙ ως συνεργάτες μετά από τόσα χρόνια συνεργασίας. Στη διάρκεια όλων αυτών των χρόνων εργασθήκαμε σκληρά για να διαφωτίσουμε τα παιδιά της ελληνικής κοινωνίας και κυρίως της μικρής και μεσαίας τάξης που δεν κατάφεραν να περάσουν σε ανώτατα ιδρύματα της χώρας. Πιστέψτε με, αυτό χτυπάνε οι ελιτιστές της άριας επιχειρηματικής εκπαίδευσης! Τους προσφέραμε σημαντική γνώση και εμπειρία αφού οι περισσότεροι έκτακτοι καθηγητές είχαν στην κατοχή τους διδακτορικά διπλώματα, διεθνείς διακρίσεις και δημοσιεύσεις αλλά και μεγάλο ερευνητικό έργο αντάξιο των μεγάλων ιδρυμάτων της χώρας.

Σήμερα ωστόσο τα πράγματα άλλαξαν. Η ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου αποφάσισε να δώσει λευκή επιταγή στους προέδρους των ΤΕΙ για να διαιρέσουν τη διδασκαλία του προγράμματος σπουδών και να διδαχθούν στις δύο περιόδους του χρόνου μόνο τα μονά ή τα ζυγά εξάμηνα έτσι ώστε να μην απασχοληθούν έκτακτοι συνεργάτες και κυρίως επιστημονικοί, στα τμήματα. Σε κάθε τμήμα έδωσαν συγκεκριμένες, πετσοκομμένες εκατό φορές, πιστώσεις και όπως καταλαβαίνετε κάθε πρόεδρος τμήματος απέδωσε μόνο τις αναγκαίες θέσεις. Το δυστύχημα είναι ότι παραδόξως οι ηγεσίες ορισμένων ΤΕΙ ΑΠΕΛΥΣΑΝ τους συνεργάτες τους υπό τις οδηγίες των μνημονιακών προϊσταμένων τους, τόσο εύκολα νοιώθοντας ανακούφιση για τη συμβολή τους στην μνημονιακή διαδικασία των τροικάδων και της ελληνικής πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΠΘ. Κάποιες άλλες ηγεσίες ακόμα αντιδρούν αλλά χωρίς αποτέλεσμα.

Σε μία εποχή που η κοινωνία βράζει οι ηγεσίες θέλοντας να «συμβάλλουν αναγκαστικά» στην μνημονιακή πολιτική εξαίρεσαν τμήμα της επιστημονικής γνώσης από τα ΤΕΙ και αξίωσαν μόνο συνεργάτες με πολύ χαμηλά προσόντα λόγω του χαμηλού ημερομισθίου. Η αναβάθμιση των ιδρυμάτων μειώθηκε αρκετά και σύντομα η ηγεσία της παιδείας θα βρεθεί αντιμέτωπη με λειτουργικά προβλήματα όπως λ.χ την ελλιπή και τεκμηριωμένη επιστημονική γνώση, την ανάθεση των εκατοντάδων πτυχιακών σε ελάχιστους μόνιμους καθηγητές πράγμα από τη φύση του αδύνατο να λειτουργήσει, την ανακοπή των προγραμμάτων σπουδών και υπολειτουργία τους απέναντι σε παιδιά κα γονείς που πληρώνουν σπίτια και φοιτητική ζωή αντάξια των προσδοκιών τους. Αλλά αυτό που ακολουθεί τα λέει όλα!

Ο ειδικός γραμματέας του ΥΠΕΠΘ σε συνάντηση με τους εκπροσώπους των εκτάκτων των ΤΕΙ, επέρριψε ευθύνες στις διοικήσεις των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ επειδή δεν κάνουν «χρηστή διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού» όπως θα έκανε «και ένα περίπτερο ακόμη εάν είχε δυσκολίες» γιατί δεν προσφέρουν εκ περιτροπής μαθήματα, γιατί δεν αλλάζουν τα προγράμματα σπουδών, γιατί δεν κάνουν «έξυπνη διαχείριση» ως να ήταν επιχειρήσεις. Επίσης επέμειναν ότι ως προς τις λειτουργικές δαπάνες υπάρχει ακόμη λίπος για να κάψουν. Για το θέμα αυτό επέμειναν πως «πιστεύουν στη συλλογική ευφυΐα των ακαδημαϊκών, οι οποίοι θα καταφέρουν να λύσουν τελικά το πρόβλημα». Καλά αυτό τα λέει όλα! Όλοι είμαστε σε κρίση αλλά και τα παιδιά; Οξύμωρο σχήμα αν σκεφτεί κανείς ότι δεν υπολογίστηκαν τα σχολιαρούδια της πρώτης δημοτικού που ξεκίνησαν τη ζωή τους στην κοινωνία χρεοκοπημένα, αλλά και με… φωτοτυπημένα βιβλία.

Τώρα για την είσοδό μας στην ανεργία θα είμαι το τελευταίο άτομο που θα μπορούσε να μιλήσει ή ακόμα και να παραπονεθεί, μπροστά στην γενική κατακραυγή της ελληνικής κοινωνίας. Όπως και παντού και στα ΤΕΙ, υπάρχουν συνάδελφοι πλέον άνεργοι, που πια δεν μπορούν να κάνουν τίποτα άλλο εκτός από ένα τυπικό μεροκάματο κι αυτό αν βρεθεί. Σφίγγω το χέρι της ηγεσίας του αριστερού προέδρου του ΤΕΙ που μας απέλυσε, ως Πόντιος Πιλάτος, αλλά και του ΥΠΕΠΘ και τους απευθύνω «εγκάρδιο χαιρετισμό» για τις απολύσεις μας αλλά και για τη διάθεσή τους να αναβαθμίσουν το ρόλο των ΤΕΙ στην παιδεία... Σίγουρα οι επιδιώξεις των ηγεσιών των ΤΕΙ δεν αρκεί να παραμένουν μόνο σε επιστολές και λόγια συμπαράστασης αλλά σε πράξεις.

Πρώην έκτακτος καθηγητής ΤΕΙ Μεσολογγίου