Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2011

Ένας "δικός μας" στη Νέα Υόρκη


Το πάνελ από τo δείπνο των Αρχόντων του Οικ. Πατριαρχείου

Ο Ξηρομερίτης από τη Ρίγανη υποψήφιος διδάκτορας του Πανεπιστημίου Μακεδονίας κ. Αθανάσιος Γραμμένος, διακρίθηκε με την συμμετοχή του στο 22 Συμπόσιο Ελληνικών Σπουδών που διοργάνωσε η Παναμερικανική Εταιρεία στο New York University από τις 13 έως τις 16 Οκτωβρίου.

Ρεπορτάζ: Γιώργος Δημητρόπουλος

Από τις 13 ώς τις 16 Οκτωβρίου έλαβε χώρα στο NYU της Νέας Υόρκης το 22ο Συμπόσιο Νεοελληνικών Σπουδών της Αμερικής. Το Συμπόσιο, που ξεκίνησε στα τέλη της δεκαετίας του 1960, διοργανώνεται κάθε δύο χρόνια σε διαφορετική πόλη των Ηνωμένων Πολιτειών ή του Καναδά και συγκεντρώνει μεγάλο αριθμό ομιλητών από την Αμερική, την Ευρώπη και την Αυστραλία.
Στην φετινή διοργάνωση, που διεξήχθη στην κοσμοπολίτικη Νέα Υόρκη, έλαβαν μέρος περίπου 200 σύνεδροι από διάφορους επιστημονικούς κλάδους. Όπως διαβάσαμε στα ακαδημαϊκά φόρα, η επιλογή ήταν πολύ αυστηρή και ο αριθμός των αιτήσεων πολύ μεγάλος και από όλα τα μέρη του κόσμου.
Ανάμεσα σε εκείνους που τελικά επιλέχθηκαν ήταν και ο «δικός μας» Αθανάσιος Γραμμένος, διεθνολόγος, ο οποίος εκπροσωπώντας το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας στο οποίο οργανικά ανήκει, ενθουσίασε με την ομιλία του σε ένα μεγάλο και σύνθετο ακροατήριο.



Ο κ. Γραμμένος με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Δημήτριο
Ο Ριγανιώτης φέρελπις ακαδημαϊκός μίλησε για το 'ελληνικό λόμπι' και ιδιαίτερα για τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Βορείου & Νοτίου Αμερικής Ιάκωβο, παρουσιάζοντας στοιχεία που έβλεπαν για πρώτη φορά το φως της δημοσιότητας. Με κριτικό πνεύμα, πηγαίο λόγο και άρτια επιστημονική τεκμηρίωση εισέπραξε την επιβράβευση της ακαδημαϊκής κοινότητας της Αμερικής. Παράλληλα τίμησε το Πανεπιστήμιο του αλλά και το χωριό του καθώς δεν λησμονεί ποτέ να μιλά με τιμή για την καταγωγή του.
Στο περιθώριο του μακρινού αυτού ταξιδιού, ο κ. Γραμμένος πραγματοποίησε ορισμένες σημαντικές επισκέψεις σε σημαντικούς φορείς της ομογένειας. Κατ' αρχάς τον υποδέχτηκε στην Αρχιεπισκοπή ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος με τον οποίον συνομίλησαν για περισσότερο από μισή ώρα. Ο Σεβασμιώτατος έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον για την κατάσταση στην Ελλάδα και ενημερώθηκε λεπτομερώς από τον κ. Γραμμένο.
Εξ' άλλου, στην επόμενη συνάντηση του ο κ. Γραμμένος συνεκάθησε με τον Father Alex Karloutsos, τον Πρωτοπρεσβύτερο του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Στον χρόνο που τους διατέθηκε, οι δύο άντρες αντάλλαξαν απόψεις για το μέλλον της ομογένειας και για τον ρόλο του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην περαιτέρω ανάπτυξη των δεσμών μεταξύ της Αμερικής και της Ελλάδας.
Ο κ. Γραμμένος με τον κ. Αβραμόπουλο
και τον διεθνούς φήμης καθηγητή Alex Kitroeff
στην εκφήλωση της ομογένειας
Το Σάββατο 15 Οκτωβρίου, ο κ. Γραμμένος προσεκλήθη και παρέστη στο ετήσιο banquet για τα ανθρώπινα δικαιώματα που διοργανώνει το Τάγμα του Αγίου Ανδρέα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, και στην απονομή του βραβείου "Πατριάρχης Αθηναγόρας". Ο φετινός αποδέκτης του βραβείου ήταν ο Ναύαρχος James Stavridis, Σμυρνέικης καταγωγής, ύπατος διοικητής του ΝΑΤΟ. Στο δείπνο που ακολούθησε στο ξενοδοχείο Hilton στην 6η Λεωφόρο, ο Γραμμένος συναντήθηκε με τους πιο επιφανείς εκπροσώπους της ομογένειας όπως ο μεγάλος ακτινολόγος και Άρχων του Παριαρχείου A. Limberakis, ο γνωστός δημοσιογράφος και σύμβουλος του τέως Προέδρου Clinton, George Stephanopoulos, η Πρόεδρος της Φιλοπτώχου Εταιρείας Aphrodite Skeadas, ο Πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Ινστιτούτου Nick Larigakis και πολλοί άλλοι. Ακόμη, παρευρέθη και ο Αντιπρόεδρος της Ν.Δ. κ. Αβραμόπουλος στο πλαίσιο τους ταξιδιού του στον Λευκό Οίκο.