Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2011

Το βάρος του χορευτή, ο Σεφέρης και η μουσική

PROSKLHSH 02Την ώρα που η Ελλάδα αντιμετωπίζεται με όρους (πτωχευμένης) εταιρείας εμπορικού δικαίου, η αγνοημένη -εν πολλοίς και από τους πολλούς- περιφέρεια αναδεικνύει τον πνευματικό της πλούτο.

Η Βυρωνική Εταιρεία Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου διοργανώνει στις 2/11 στο Τρικούπειο Πολιτιστικό Κέντρο (7.30 μ.μ.) ένα υψηλών προδιαγραφών αφιέρωμα με θέμα: «Το πυκνό βάρος του χορευτή. Ο Γιώργος Σεφέρης και η μουσική». Βασικό έναυσμα αποτέλεσε το εξαίρετο βιβλίο της Πολίνας Ταμπακάκη «Η “μουσική ποιητική” του Γιώργου Σεφέρη» (εκδ. Δόμος).

Η εκδήλωση περιλαμβάνει διάλεξη του έγκριτου σεφεριστή Ρόντερικ Μπίτον και μουσική από την ερευνητική ομάδα του τμήματος Λαϊκής & Παραδοσιακής Μουσικής του ΤΕΙ Ηπείρου. Κοινό ζητούμενο είναι η ανάδειξη, μέσω της εξερεύνησης της σχέσης λόγου και μουσικής (δύο γλωσσών με κοινό θεμέλιο λίθο τον ρυθμό), πιθανών ερεισμάτων της ποίησης και της προσωπικότητας του ποιητή.

Στη μουσική παράσταση των φοιτητών παίζουν και δύο διακεκριμένοι μουσικοί: ο τσελίστας Κωστής Θέος και η πιανίστα Δήμητρα Χόνδρου. Στόχος είναι η ομιλία να λειτουργήσει αντιστικτικά, ως συνομιλία, με τα μουσικα κομμάτια. Οι μουσικοί δεν «μελοποιούν Σεφέρη» ούτε «επενδύουν μουσικά» μια ομιλία, αλλά παίζουν έργα που εικάζουν ότι ταιριάζουν στην ιδιοσυγκρασία του ποιητή.

Το πάντρεμα μιας διάλεξης με τη μουσική του Μπαχ, του Σκαλκώτα, με ελληνικά και τουρκικά παραδοσιακά σμυρναίικα μοιάζει εξαιρετικά γόνιμο.

Σπύρος Γιανναράς

(Αναδημοσίευση από την εφημερίδα “Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ”)