Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2009

Σε τροχιά ανασυγκρότησης η Βάλβειος Δημοτική Βιβλιοθήκη Μεσολογγίου






Η πρόεδρος της Βαλβείου Βιβλιοθήκης Μεσολογγίου, Έλενα Ζαβιτσανάκη, θεωρώντας ύψιστο χρέος την ενημέρωση των συμπολιτών μας για την κατάσταση της βιβλιοθήκης που παρέλαβε το νέο ΔΣ, καθώς επίσης και για τις άμεσες ενέργειες στις οποίες αυτό προέβη στην ακόλουθη δήλωση:
«Τα βιβλία της Βαλβείου Δημοτικής Βιβλιοθήκης, τα οποία βρισκόταν άλλα στο υπόγειο και άλλα στο παλαιό κτήριο της Βαλβείου επί της οδού Β. Χρυσογέλου18, ήταν σε πολύ άσχημη κατάσταση.
Τα μεν πρώτα, «πεταμένα» στο δάπεδο του υπογείου (μεταξύ αυτών όλη η συλλογή Κανελλόπουλου και πολλά άλλα σπάνια βιβλία), χωρίς την παραμικρή μέριμνα για τη διαφύλαξή τους από την υγρασία, που έτσι κι αλλιώς έχει ένας υπόγειος χώρος (Η μεσαία φωτό), καθώς επίσης και μετά από τις συνεχείς όλα αυτά τα χρόνια πλημύρες του χώρου (από το 2002 που μεταφέρθηκε η βιβλιοθήκη στο Βυρώνειο), με αποτέλεσμα πολλά από τα βιβλία να είναι μουχλιασμένα και εντελώς κατεστραμμένα.
Όσον αφορά δε, τα βιβλία που βρίσκονται στο παλαιό κτήριο της Βαλβείου και εκεί η κατάσταση δεν ήταν καλύτερη. Βιβλία του 1830 μεγάλης αξίας ήταν βγαλμένα από τα ράφια και πεταμένα στο δάπεδο μέσα στην σκόνη(τελευταία φωτό).
Για να σταματήσει λοιπόν, η συνεχιζόμενη αυτή καταστροφή ζήτησα από το δήμαρχο, ο οποίος ομολογουμένως ανταποκρίθηκε άμεσα, ένα συνεργείο εργατών, το οποίο μετέφερε ράφια από την παλιά βιβλιοθήκη στο υπόγειο του Βυρώνειου, στην Τρίτη σειρά των οποίων τοποθετήθηκαν τα περισσότερα από τα βιβλία. Αυτό κρίθηκε απαραίτητο σας άμεσο μέτρο πρόληψης νέας καταστροφής από μελλοντικές πλημύρες.
Κινηθήκαμε λοιπόν προς δυο κατευθύνσεις άμεσα. Πρώτα να ανευρεθεί κατάλληλος και ασφαλής χώρος έστω και προσωρινός, για τη μεταφορά των βιβλίων ώστε να μπορέσουν αυτά να αεριστούν και σε συνεργασία με ειδικούς συντηρητές να διασωθούν, όσα από αυτά είναι δυνατόν. Και δεύτερον προς την κατεύθυνση εύρεσης μόνιμου κατάλληλου χώρου που θα στεγάσει τη Βάλβειο Βιβλιοθήκη.
Όσο αφορά δε, το παλαιό κτήριο της Βαλβείου επί της οδού Β. Χρυσόγελου 18, κατόπιν ενεργειών της δημοτικής αρχής και δικών μας, εντάχθηκε στα σεισμόπληκτα και έτσι μπήκε στη διαδικασία χρηματοδότησης για την συντήρηση και αναπαλαίωσή του.
Επειδή όμως αυτό είναι μια διαδικασία αρκετά χρονοβόρα στραφήκαμε προς τις δυο προαναφερθείσες λύσεις.
Θα ήθελα επίσης να επισημάνω, ότι η καταγραφή των βιβλίων σταμάτησε να γίνεται στις 6/12/1996, πράγμα απαράδεκτο, γιατί έτσι δεν είναι κανείς σε θέση να γνωρίζει το υπάρχον υλικό της βιβλιοθήκης μας και βέβαια να μην μπορούν να ελεγχθούν τυχόν απώλειες αυτού.
Υπόσχομαι ότι για το νέο ΔΣ είναι σκοπός ζωής, μετά τη μεταφορά των βιβλίων σε μόνιμο και κατάλληλο χώρο να δοθεί ένα τέλος σ’ αυτή την κατάσταση και να αρχίσει έστω και μετά από τόσο μεγάλη καθυστέρηση και με ότι αυτή δυστυχώς συνεπάγεται η καταγραφή των βιβλίων.
Ελπίζω σύντομα να σας γνωστοποιήσουμε τη μεταφορά της Βιβλιοθήκης σε μόνιμο και κατάλληλο χώρο, ώστε να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις και τις συνθήκες εκείνες ώστε αφενός η Βάλβειος να μπορεί να υποδέχεται με ασφάλεια δωρεές βιβλίων από συμπολίτες μας και αφετέρου να εξασφαλιστεί όσο το δυνατό μεγαλύτερη πρόσβαση στους πολίτες του Μεσολογγίου και της ευρύτερης περιοχής, στον τεράστιο πλούτο της, σ’ αυτή την ξεχωριστή «δεξαμενή» γνώσης!!!»
Σε κάθε περίπτωση γίνεται αντιληπτό ότι είναι σε εξέλιξη μια ιδιαίτερα δύσκολη προσπάθεια για την ανασύσταση της ιστορικής βιβλιοθήκης του Μεσολογγίου, ώστε να αποκτήσει την αίγλη του παρελθόντος και να αποτελέσει πόλο έλξης των βιβλιόφιλων.