Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2009

Επανέρχεται η Συνομοσπονδία Αλιέων για την σκοπιμότητα των έργων για την αναβάθμιση της Λιμνοθάλασσας

Με νέα ανακοίνωσή της η Συνομοσπονδία Αλιέων Ελλάδας επανέρχεται στα έργα που προγραμματίζονται από τη Νομαρχία Αιτωλοακαρνανίας για την αναβάθμιση της λιμνοθάλασσας εμμένοντας στην αρχική της τοποθέτηση.
Μάλιστα για το λόγο αυτό έχει προγραμματιστεί συγκέντρωση στην αίθουσα συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου Μεσολογγίου(Πινακοθήκη) την προσεχή Δευτέρα 30 Νοεμβρίου στις 11 το πρωί.
Ακολουθεί η ανακοίνωση της ΣΑΕ:
«Με έκπληξη διαβάσαμε την απάντηση του αντινομάρχη έργων κ. Χρήστου Πετρόπουλου στο δελτίου τύπου μας τις 05ης Νοεμβρίου 2009.
Ο κ. Αντινομάρχης συνειδητά προσπαθεί να δημιουργήσει σύγχυση γύρω από τα έργα για λόγους τους οποίος έχει ηθική, κοινωνική, πολιτική αλλά και ιστορική υποχρέωση να αναφέρει.
Η Δ/νση Τεχνικών Υπηρεσιών της Νομαρχίας έχει από μόνη της τη δυνατότητα να ολοκληρώσει μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων όπως έχει κάνει στο παρελθόν και δεν υπάρχει λόγος μελέτες ύψους ενός εκατομμυρίου ευρώ και άνω να δίνονται για παραγωγή μη σοβαρού και υπεύθυνου έργου, και μάλιστα και για πληρωμές μηχανικών, τη στιγμή μάλιστα που ο ελληνικός λαός συνθλίβεται από τις συμπληγάδες της οικονομικής ύφεσης. Τα έργα στα οποία αναφέρεται ο κ. Πετρόπουλος στη συντριπτική τους πλειοψηφία δεν έχουν καμία σχέση με τη συγκεκριμένη μελέτη.
Τα έργα τις συγκεκριμένης μελέτης αφορούν, όπως αναφέρεται στη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, τη δημιουργία τάφρων και σωληνώσεων για μεταφορά των ρυπασμένων νερών στα βαθύτερα σημεία της Λιμνοθάλασσας για καλύτερη διασπορά του ρυπαντικού φορτίου και τον επαναπλημμυρισμό ΤΗΣ ΗΔΗ ΠΛΗΜΥΡΡΙΣΜΕΝΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΤΟΥ ΘΟΛΟΥ!
Τα έργα αυτά είναι εγκληματικά για τη Λιμνοθάλασσα και δεν θα μπορούσαν να σχεδιαστούν ή διεκδικηθούν παρά μόνο από ανθρώπους οι οποίοι διαθέτουν στοιχειώδη άγνοια για το χώρο.
Θεωρούμε ότι ο συνεχείς βιασμός της Λιμνοθάλασσας από ανθρώπους που χρησιμοποιούν ιδιότητες και γνώσεις για εξυπηρέτηση στείρων και μη φιλικών προς το φυσικό περιβάλλον πολιτικών, πρέπει άμεσα να σταματήσει. Ας μας απαντήσουν γιατί ήταν αρνητική η πρώτη απόφαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου για τη μελέτη.
Η έλλειψη στρατηγικής για τη διαχείριση των υδατίνων πόρων της Αιτωλοακαρνανίας πρέπει να αποτελέσει την αρχή για ένα σοβαρό και υπεύθυνο προβληματισμό για την εξεύρεση λύσεων που θα συνδυάζουν μια πολιτική κοινωνικά δίκαιη και φιλικά προσκείμενη στο φυσικό περιβάλλον.
Είχαμε περισσότερες απαιτήσεις από τον κ. αντινομάρχη Πετρόπουλο για μια πιο σοβαρή και υπεύθυνη στάση. Δυστυχώς αντιμετωπίσαμε προχειρότητα και ευκαιριακή αντιμετώπιση. Η πράσινη ανάπτυξη σημαίνει υπεύθυνη περιβαλλοντική προσέγγιση και στο πλαίσιο αυτής θα έπρεπε να κινηθεί.
Η πρότασή μας είναι τη Δευτέρα 30/11/09 στις 11:00πμ να γίνει συνάντηση εργασίας στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου (Πινακοθήκη) για να κατατεθούν συγκεκριμένες απόψεις και να χαράξουμε τη στρατηγική μας.
Καλούμε όλους τους φορείς, με εκπροσώπους τους, να συμμετάσχουν σε αυτή τη συνάντηση.»