Πέμπτη, 5 Νοεμβρίου 2009

Θ. Μωραΐτης: "Όλοι μαζί μπορούμε να βάλουμε τέλος στην απαξίωση του περιβάλλοντος"


Tην αποφασιστικότητα της κυβέρνησης, για ριζική αλλαγή της πολιτικής για τα δάση και το φυσικό περιβάλλον, μετέφερε από το βήμα του 14ου πανελλήνιου δασολογικού συνεδρίου, οι εργασίες του οποίου ολοκληρώνονται αύριο στην Πάτρα, ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Θάνος Μωραΐτης.
Ο Υφυπουργός, κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου την Κυριακή 1η Νοεμβρίου, αφού περιέγραψε την σημερινή κατάσταση, κάνοντας λόγο για εγκατάλειψη και ανομία, έστειλε το μήνυμα της κυβέρνησης και του Υπουργείου Περιβάλλοντος, προς όλες τις κατευθύνσεις και με πολλαπλούς παραλήπτες:
«Ότι ειδικά για τα δάση, είμαστε αποφασισμένοι να συγκρουστούμε αν χρειαστεί με όποιον προσπαθεί να κάνει κουρέλι την αξιοπρέπεια της ελληνικής πολιτείας.
Με όποιον αγνοεί τον νόμο, υπονομεύοντας το μέλλον των παιδιών μας, το αύριο αυτού του τόπου. Και θέλω να σας πω ότι η πρόθεσή μας είναι να επιδείξει πρώτα η Πολιτεία το παράδειγμα. Η ελληνική πολιτεία και οι λειτουργοί της δεν θα κλείνουν πονηρά το μάτι σε αυτούς που θέλουν να παρανομήσουν., δεν θα γίνονται συνεργοί στην ανομία. Θα κυνηγούν, θα διώκουν και θα τιμωρούν την ανομία η οποία δεν θα ξανακρυφτεί στα ελληνικά δάση.»
Ο Θάνος Μωραΐτης επισήμανε την δέσμευση για ενίσχυση των δασικών υπηρεσιών και ολοκληρωμένη δασική πολιτική, με αυτόνομη χρηματοδότηση.
Παράλληλα τόνισε πως «… ένα πρώτο δείγμα γραφής και έμπρακτης απόδειξης ότι τα δάση είναι μια βασική κυβερνητική προτεραιότητα είναι ότι από τα πρώτα νομοσχέδια που θα καταθέσουμε αφορά στην προστασία των καμένων της Αττικής .»
Ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος υπογράμμισε την ανάγκη σε αυτή τη νέα προσπάθεια να υπάρχουν οι επιστημονικές επισημάνσεις και προτάσεις όλων των εμπλεκομένων φορέων, για την αποκατάσταση των πυρόπληκτων περιοχών και την προστασία των δασών και του περιβάλλοντος. Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά στους συνέδρους: «Μαζί μπορούμε να βάλουμε τέλος στην απαξίωση του περιβάλλοντος, την καταστροφή του δασικού πλούτου της χώρας. Να κάνουμε μια καινούργια αρχή, να τελειώσει μια ολόκληρη περίοδος που το δέντρο το πληγώναμε όλοι.»