Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2009

Στις καλένδες η ίδρυση Πανεπιστημίου στο Αγρίνιο και νέου τμήματος στο ΤΕΙ Μεσολογγίου;

Ακόμη ένα δημοσίευμα που αφορά την Αιτωλοακαρνανία διαβάσαμε στην σημερινή Κυριακάτικη έκδοση της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ και το οποίο αναφέρεται στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Στο ρεπορτάζ του Απόστολου Λακασά γίνεται λόγος από αξιωματούχους του Υπουργείου Παιδείας για αναστολή της αυτονόμησης του Πανεπιστημίου στο Αγρίνιου και ταυτόχρονα αφήνεται ανοιχτό το ενδεχόμενο της ακύρωσης ίδρυσης νέου τμήματος στο ΤΕΙ Μεσολογγίου(σ.σ. Τεχνολογίας Υλικών) την επόμενη χρονιά, όπως είχε προγραμματιστεί.
Ακολουθεί το δημοσίευμα της «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ»:
«Μπλόκο» στο ΑΕΙ Δυτ. Στερεάς Ελλάδος Θα επαναξιολογηθούν αποφάσεις ίδρυσης τμημάτων στο πλαίσιο του νέου σχεδιασμού για την τριτοβάθμια

Του Αποστολου Λακασα
Βάζει «μπλόκο» η νέα ηγεσία του υπ. Παιδείας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Στερεάς Ελλάδος και στα οκτώ τμήματα ΤΕΙ, τα οποία επρόκειτο να λειτουργήσουν από το 2010 και το 2011. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», θα επαναξιολογηθούν οι αποφάσεις ίδρυσης ΑΕΙ στο πλαίσιο του νέου στρατηγικού σχεδιασμού για την τριτοβάθμια εκπαίδευση. «Δεν σημαίνει απαραίτητα ότι δεν θα λειτουργήσουν.
Oμως, δεν είμαστε διατεθειμένοι να αφήσουμε να λειτουργούν τμήματα που δεν θα πληρούν τους απαραίτητους όρους μιας ακαδημαϊκής μονάδας» τόνισε, μιλώντας στην «Κ», στέλεχος του υπ. Παιδείας.
Ειδικότερα, η προεκλογική εξαγγελία για την ίδρυση του 22ου Πανεπιστημίου στη Δυτική Στερεά Ελλάδα (με έδρα στο Αγρίνιο) θα επαναξιολογηθεί με κριτήριο την ακαδημαϊκή οντότητα και την επιστημονική φυσιογνωμία που πρέπει να διαθέτει ένα ΑΕΙ.
Το νέο πανεπιστήμιο, με τα υπάρχοντα σχέδια, θα προκύψει από διάσπαση τμημάτων του Παν. Ιωαννίνων, τα οποία λειτουργούν στο Αγρίνιο. «Αυτό είναι αρκετός λόγος για ένα νέο πανεπιστήμιο;», αναρωτιέται το στέλεχος του ΥΠΕΠΘ.
Ως προς τα νέα, μεμονωμένα τμήματα πανεπιστημίων και ΤΕΙ, με βάση τις αποφάσεις που ελήφθησαν επί υπουργίας κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη, φέτος λειτούργησαν 3 νέα πανεπιστημιακά τμήματα και 13 τμήματα ΤΕΙ.
Από το 2010 - 2011 θα λειτουργήσουν επτά νέα τμήματα σε περιφερειακά ΤΕΙ (στην Κοζάνη, στην Καλαμάτα, στην Ηγουμενίτσα, στο Μεσολόγγι, στις Σέρρες και δύο στην Αρτα). Επίσης, έχει εξαγγελθεί η λειτουργία ενός ακόμη τμήματος, στη Δράμα.
Μεταξύ των αντικειμένων που θα έχουν τα νέα τμήματα είναι η εργοθεραπεία, η ακτινολογία, η τεχνολογία ιατρικών οργάνων, η ηλεκτρονική, η τεχνολογία υλικών, η γραφιστική και η βιοτεχνολογία τροφίμων και διατροφής.
Πρόθεση του υπ. Παιδείας είναι να επαναξιολογηθούν οι φάκελοι των τμημάτων αυτών, με κριτήρια τις ανάγκες της ελληνικής οικονομίας για τις ειδικότητες που θα προσφέρουν και τη συσχέτιση των τμημάτων με άλλα που λειτουργούν ήδη σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ.
Για παράδειγμα, θα αξιολογηθεί «πόση» είναι η ανάγκη για νέους αποφοίτους ΤΕΙ στους τομείς της ηλεκτρονικής και της γραφιστικής, καθώς ήδη υπάρχουν ομοειδή τμήματα ΤΕΙ. Επίσης, κύρια παράμετρος αξιολόγησης των προτάσεων για τα νέα τμήματα θα είναι και οι δυνατότητες χρηματοδότησής τους σε συνδυασμό με τις υλικοτεχνικές τους υποδομές. «Δεν θα δημιουργήσουμε τμήματα «λυκείου».
Η ανώτατη εκπαίδευση έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, τα οποία θα πρέπει να πληρούνται», συμπληρώνει στην «Κ» το στέλεχος του ΥΠΕΠΘ. «Συμφωνούμε να μη λειτουργήσει κανένα νέο τμήμα, πριν ολοκληρωθεί ο νέος στρατηγικός σχεδιασμός των ΑΕΙ», ανέφερε στην «Κ» ο πρόεδρος της ομοσπονδίας διδασκόντων στα ΤΕΙ (ΟΣΕΠ) κ. Ιωάννης Τσάκνης.
«Αλλωστε, πολλά τμήματα δημιουργήθηκαν χωρίς να έχουν καν μελέτη βιωσιμότητας, για να εξυπηρετήσουν κομματικά συμφέροντα. Αποτέλεσμα είναι ακόμη και από τον πρώτο χρόνο λειτουργίας τους να έχουν ελάχιστους εισακτέους», συμπληρώνει ο ίδιος αποτυπώνοντας τον στρεβλό τρόπο ανάπτυξης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης όχι μόνο την τελευταία διετία, αλλά από τα τέλη της περασμένης δεκαετίας.