Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2009

"Το κλίμα είναι στο χέρι σου"

Χθες, στην Αίθουσα της Νομαρχίας Αιτωλοακαρνανίας στο Μεσολόγγι, υλοποιήθηκε εκδήλωση για το περιβάλλον, με θέμα "ΤΟ ΚΛΙΜΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΧΕΡΙ ΣΟΥ".
Μια εκδήλωση για τους μαθητές Μέσης Εκπαίδευσης του Μεσολογγίου, με στόχο την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση για την έναρξη περιβαλλοντικών δράσεων και φυσικά την δραστηριοποίηση όλων προς αυτή την κατεύθυνση.
Ο δήμαρχος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, Γιάννης Αναγνωστόπουλος απηύθυνε χαιρετισμό στην εκδήλωση και συνεχάρη τους υπεύθυνους του περιοδικού «ΠΡΑΣΙΝΟ - ΜΠΛΕ» για τις δράσεις που έχουν αναλάβει, για την ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με την προστασία του περιβάλλοντος.

Ακολουθεί ο χαιρετισμός Δημάρχου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, Γιάννη Αναγνωστόπουλου
στην εκδήλωση για τις Κλιματικές Αλλαγές:


«Χαιρετίζω την σημερινή πρωτοβουλία του περιοδικού «ΠΡΑΣΙΝΟ – ΜΠΛΕ» που αποτελεί την συνέχεια ανάλογων δράσεων με προφανή στόχο την ευαισθητοποίηση όλων μας, μπροστά στο σοβαρότερο ίσως ζήτημα που αντιμετωπίζει ο πλανήτης, τις Κλιματικές Αλλαγές.
Ένα ζήτημα που το βιώνουμε καθημερινά με τα έντονα και αλλοπρόσαλλα καιρικά φαινόμενα που πλήττουν όλο και πιο συχνά την περιοχή μας. Αρκεί να αναφέρω ότι οι ανεμοστρόβιλοι πλέον αποτελούν καθημερινότητα!!!
Όμως οι κλιματικές αλλαγές έχουν άμεσες επιπτώσεις στο οικοσύστημα της περιοχής μας. με αποτέλεσμα να πλήττεται ανεπανόρθωτα ο φυσικός μας πλούτος και ταυτόχρονα να δημιουργείται και οικονομικό πρόβλημα, λόγω της δραματικής μείωσης των ιχθυοπληθυσμών στη λιμνοθάλασσα.
Με βάση αυτά τα δεδομένα τίθενται το ερώτημα: Υπάρχει δυνατότητα αναστροφής αυτής της κατάστασης;
Με μια πρώτη προσέγγιση η απάντηση φαντάζει απλή και σίγουρα είναι καταφατική. Είναι ένα ΝΑΙ.
Επομένως το δεύτερο ερώτημα που τίθενται είναι το ΠΩΣ;
Εδώ η απάντηση είναι πολυσύνθετη.
Και είναι πολυσύνθετη διότι για να επιτευχθούν τα όσα απαιτούνται για την αναστροφή των γενεσιουργών αιτιών που προκαλούν την Κλιματική Αλλαγή απαιτείται η συστηματική προσπάθεια σε παγκόσμιο επίπεδο πολλών, που στις περισσότερες περιπτώσεις πρέπει να συμβαδίσει, είτε με μείωση κερδών είτε με αύξηση δαπανών και αλλαγές παγιωμένων καταστάσεων.
Και αναφέρομαι κύρια στη βιομηχανική παραγωγή, πολλά σκέλη της οποίας ευθύνονται για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί.
Φυσικά και εμείς ως αυτόνομοι πολίτες μέσω διαφόρων δραστηριοτήτων έχουμε βάλει και το δικό μας λιθαράκι, γι’ αυτή την αρνητική κατάσταση.
Όμως οι δικές δραστηριότητες μπορούν να προσαρμοστούν πιο εύκολα και πιο ανέξοδα στην προσπάθεια για την αναστροφή της κατάστασης.
Κι αυτό διότι εύκολα μπορούμε να στηρίξουμε τα προγράμματα ανακύκλωσης, εύκολα μπορούμε να χρησιμοποιούμε μη ενεργοβόρες ηλεκτρικές συσκευές, εύκολα μπορούμε να αποφεύγουμε τις άσκοπες μετακινήσεις με το ΙΧ χρησιμοποιώντας φιλικά με το περιβάλλον μέσα.
Μ’ αυτές τις σκέψεις εύχομαι καλή επιτυχία στην εκδήλωση και ταυτόχρονα θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι ως Δημοτική Αρχή θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να συμβάλουμε τόσο στην ευαισθητοποίηση, όσο κυρίως στη λήψη δράσεων φιλικών στο περιβάλλον.
Αρκεί να υπενθυμίσω ότι ήδη έχουμε θέσει με μεγάλη επιτυχία πρόγραμμα ανακύκλωσης οικιακών απορριμμάτων και εντάξαμε τις κτηριακές υποδομές του δήμου σε πρόγραμμα για εξοικονόμηση ενέργειας.
Το ζήτημα «Κλιματικές Αλλαγές» απαιτεί καθημερινή προσπάθεια και σ’ αυτήν την προσπάθεια πρέπει να στρατευτούμε όλοι.»