Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2009

Ξυλοδαρμός μεταναστών που ζητούσαν δεδουλευμένα

Τέσσερις Γεωργιανοί μετανάστες, εργάτες γης στο Μεσολόγγι, έπεσαν θύματα άγριου ξυλοδαρμού την Κυριακή το απόγευμα. Οι μετανάστες, που δούλευαν σε ελαιοκαλλιέργειες, δέχθηκαν σχεδιασμένη και προγραμματισμένη - όπως όλα τα γεγονότα δείχνουν - επίθεση όταν απαίτησαν την καταβολή των δεδουλευμένων.
Οι μετανάστες, σε συνεννόηση με τον ιδιοκτήτη των χωραφιών στα οποία δούλευαν, «έκλεισαν» ραντεβού σε παλιά αποθήκη - μετά από πρόταση του αφεντικού - προκειμένου να τους δώσει τα λεφτά που τους χρώσταγε. Ομως, διαπίστωσαν ότι επρόκειτο για ενέδρα - παγίδα σε βάρος τους.
Σύμφωνα με την κατάθεση των μεταναστών στην αστυνομία, δέχθηκαν επίθεση από 15 περίπου άτομα νεαρής ηλικίας με λοστούς και καδρόνια, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν ελαφρά. Στα επείγοντα του Νοσοκομείου Μεσολογγίου διαπιστώθηκαν εκδορές και εκχυμώσεις, προσφέρθηκαν οι πρώτες βοήθειες χωρίς να θεωρηθεί απαραίτητη η εισαγωγή τους. Σε έναν ωστόσο από τους τέσσερις μετανάστες με χτύπημα στο κεφάλι, που κρίθηκε απαραίτητο να γίνει για προληπτικούς λόγους αξονική τομογραφία δόθηκε παραπεμπτικό να γίνει σε ιδιώτη ή σε άλλο νοσοκομείο, καθώς στο Νοσοκομείο Μεσολογγίου δεν υπάρχει αξονικός τομογράφος...! Εξέταση που μάλλον δεν έγινε, αφού οι μετανάστες δεν είχαν χρήματα.
Οι φερόμενοι ως δράστες Χ. Μ. - ιδιοκτήτης των ελαιοκαλλιεργειών - και ο γιος του συνελήφθησαν από την αστυνομία τη Δευτέρα το απόγευμα και σχηματίστηκε σχετική δικογραφία σε βάρος τους για πρόκληση σωματικών βλαβών. Οι κατηγορούμενοι οδηγήθηκαν στην Εισαγγελία χτες το πρωί όπου και ορίστηκε ρητή δικάσιμος για την επόμενη Τετάρτη 18/11 στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο ενώ διεξάγεται έρευνα και για τους υπόλοιπους δράστες.
Το νέο αυτό κρούσμα ξυλοδαρμού μεταναστών και οι σκηνές που διαδραματίστηκαν καταδεικνύει τις συνέπειες της «μηδενικής ανοχής» ενάντια στους μετανάστες που καλλιεργεί η κυρίαρχη αντιμεταναστευτική πολιτική της ΕΕ, που υλοποιούν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως όλο και περισσότερα είναι τα φαινόμενα βίας σε βάρος των κυνηγημένων από τις πατρίδες τους, που γίνονται αντικείμενο σκληρής εκμετάλλευσης από τους εργοδότες, χωρίς καμία ουσιαστική κρατική μέριμνα και προστασία.
Η εγκατάλειψη στην παροχή ουσιαστικής βοήθειας στους μετανάστες καταδεικνύεται και από όσα συμβαίνουν στο Κέντρο Παιδικής Μέριμνας της Κόνιτσας όπου φιλοξενούνται περίπου 40 ανήλικοι μετανάστες.
Το πρόγραμμα ξεκίνησε από τον περασμένο Δεκέμβρη, χωρίς ωστόσο να έχει υπογραφεί μέχρι και χτες η προγραμματική σύμβαση, με αποτέλεσμα τα παιδιά, μεταξύ των άλλων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν, να μην παίρνουν ούτε καν το πενιχρό επίδομα των 3 ευρώ την ημέρα, να μην έχουν χειμωνιάτικα ρούχα και να αγοράζονται τρόφιμα από το ίδρυμα με πίστωση.
Η απελπιστική αυτή κατάσταση οδήγησε χτες το πρωί τα παιδιά στο να φύγουν από το Κέντρο, περπατώντας για τα Γιάννενα προκειμένου να αναζητήσουν καλύτερη τύχη. Τελικά, μετά και τις διαβεβαιώσεις από τη διοίκηση του ιδρύματος για υπογραφή της σχετικής προγραμματικής σύμβασης, τα παιδιά επέστρεψαν.