Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2009

ΝΕ ΣΥΝ Αιτωλοακαρνανίας: Να μην αναθεωρήσει τον χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης η Κυβέρνηση

Κατά των προθέσεων της Κυβέρνησης για επαναξιολόγηση της ίδρυσης του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας και της ίδρυσης νέου τμήματος στο ΤΕΙ Μεσολογγίου τάσσεται με ανακοίνωσή της η ΝΕ ΣΥΝ Αιτωλοακαρνανίας, με αφορμή δημοσιεύματα στον κυριακάτικο τύπο.
Ακολουθεί η ανακοίνωση:
"Δημοσιεύματα στον κυριακάτικο ημερήσιο τύπο κάνουν λόγο για «Μπλόκο» στο ΑΕΙ Δυτικής Ελλάδος με έδρα το Αγρίνιο καθώς και στην ίδρυση του νέου τμήματος ΤΕΙ στο Μεσολόγγι. Ενδεχόμενη τέτοια εξέλιξη για αναστολή αυτονόμησης του Πανεπιστημίου Αγρινίου και ακύρωσης ίδρυσης του νέου τμήματος Τεχνολογίας Υλικών στο Μεσολόγγι, δημιουργούν εύλογα ερωτήματα και προβληματισμό στην τοπική κοινωνία.
Οι αιτιάσεις για την «επαναξιολόγηση των κριτηρίων της Ακαδημαϊκής οντότητας και της επιστημονικής φυσιογνωμίας» που πρέπει να διαθέτει ένα ΑΕΙ, μπορεί θεωρητικά να είναι αποδεκτές, στην πράξη όμως – όπως όλοι γνωρίζουμε – οδηγούν στην ακύρωση των όποιων θετικών βημάτων έχουν γίνει στην παραπάνω κατεύθυνση.
Με δεδομένο δε ότι σε όλη την Ελλάδα πολλά τμήματα δημιουργήθηκαν και δημιουργούνται για εξυπηρέτηση κομματικών συμφερόντων, που οι εκάστοτε κυβερνόντες τα καταγγέλλουν όταν είναι αντιπολίτευση και τα κάνουν “γαργάρα” όταν είναι κυβέρνηση, η Ν.Ε. ΣΥΝ Αιτωλ/νίας πιστεύει ότι:
º Καμιά νομιμοποίηση δεν έχει η κυβέρνηση για “επαναξιολόγηση” των αποφάσεων που έχουν ληφθεί, την στιγμή κατά την οποία και υποδομές υπάρχουν και η στελέχωση έχει προχωρήσει ικανοποιητικά.
Ειδικότερα αναφέρουμε ότι το ΤΕΙ Μεσολογγίου έχει συμπληρώσει 25 χρόνια συνεχούς δράσης και λειτουργίας με εξαιρετικές υποδομές για την όποια υποδοχή νέων τμημάτων.
º Ο αγώνας των φορέων και της Τ.Α. για αυτονόμηση του Πανεπιστημίου στο Αγρίνιο, ήταν το επιστέγασμα της αναγκαιότητας και προοπτικής της ευρύτερης περιοχής, ώστε το Πανεπιστήμιο να συνδεθεί με τον παραγωγικό, οικονομικό και αναπτυξιακό προσανατολισμό του Νομού.
º Καλούμε την κυβέρνηση να μην προχωρήσει τα σχέδιά της.
º Καλούμε τους βουλευτές, τους φορείς, την Τοπική Αυτοδιοίκηση και Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, τα πολιτικά κόμματα να πάρουν άμεσα θέση.
Όλοι αυτοί που χρόνια τώρα για κομματικούς ή αντιπολιτευτικούς λόγους είχαν “σηκώσει” το ζήτημα, δεν έχουν το δικαίωμα ΤΩΡΑ να σιωπήσουν, εκτός εάν ο κομματικός και κυβερνητικός πατριωτισμός τους το επιτάσσει…"