Δευτέρα, 6 Μαρτίου 2017

Επανεξέταση της αδειοδότησης για τις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με βιόρευστα ζητά ο Π. Παπαδόπουλος

Με γραπτή του δήλωση ο επικεφαλής του συνδυασμού "Η Κοινωνία Μπροστά", Π. Παπαδόπουλος ζητά την επανεξέταση της αδειοδότησης των εταιρειών που θέλουν να λειτουργήσουν μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με βιόρευστα στο Μεσολόγγι.

Αναλυτικά η δήλωση του κ. Παπαδόπουλου έχει ως εξης:

Τις τελευταίες ημέρες γίναμε μάρτυρες ενός καταιγισμού ανακοινώσεων, δημοσιευμάτων, εξωδίκων με αφορμή την εγκατάσταση και λειτουργία τεσσάρων (4) μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από βιορευστά στη περιοχή του Ευηνοχωρίου, εντός του Εθνικού Πάρκου της Λιμνοθάλασσας και σε ζώνη υψηλής παραγωγικότητας του κάμπου του Ευηνοχωρίου.

Πλείστα ερωτήματα για μια υπόθεση που ξεκινά από το 2013 και φτάνει μέχρι σήμερα:

α) Είναι συμβατή μια τέτοια επένδυση στο Εθνικό Πάρκο Λιμνοθάλασσας και σε ζώνη υψηλής παραγωγικότητας, ναι ή όχι; Αν όχι γιατί οι εμπλεκόμενοι φορείς έδωσαν την συγκατάθεσή τους;

β) Οι συνεχείς τροποποιήσεις της ΜΠΕ από βιομάζα σε βιορευστάκαταδεικνύουν ότι υπήρξε πρόβλημα στην αδειοδότηση ναι ή όχι;

γ) Η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας από το Περιφερειακό Συμβούλιο γιατί δεν έλαβαν γνώση; Μήπως αγνοήθηκαν σκοπίμως ή σιωπηρώς;Ναι ή oχι;

 

δ) Ο Δήμος και το Δημοτικό Συμβούλιο, η Τ.Κ. Ευηνοχωρίου τι ρόλο παίζουν; Το ρόλο του κομπάρσου και του χειροκροτητή;

ε) Ο Δήμος – δια της υπηρεσίας Δόμησης – την στιγμή κατά την οποία η προτεινόμενη επένδυση ήταν σε περιοχή προστασίας ΠΠ2, γιατί εξέδωσε και άδεια δόμησης το 2016;

στ) Τι είδους θετική γνωμοδότηση έχει δώσει ο Φορέας διαχείρισης στις 24/04/2014; Ποιοι οι όροι και οι περιορισμοί της;

Σε κάθε περίπτωση από την όλη διαδικασία προκύπτουν σοβαράερωτηματικά για το πώς φτάσαμε μέχρι σήμερα και οι ευθύνες των εμπλεκόμενων φορέων πρέπει να διερευνηθούν.

Η παράταξη μας Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΠΡΟΣΤΑ θεωρεί:

1) Η υπόθεση είναι ιδιαίτερα σοβαρή και πρέπει να ελεγχθεί εκ του μηδενός η όλη διαδικασία αδειοδότησης και οι ευθύνες των εμπλεκομένων φορέων.

2) Είναι ξεκάθαρο ότι υπάρχει πρόβλημα συμβατότητας των εν λόγω επενδύσεων στο Εθνικό Πάρκο Λιμνοθάλασσας και στην ζώνη υψηλής παραγωγικότητας.

3) Ο Δήμος, το Δημοτικό Συμβούλιο και η νομική Υπηρεσία να λάβει τις δέουσες αποφάσεις και να κινηθεί στην κατεύθυνση προστασίας του περιβάλλοντος στην ευρύτερη περιοχή, πράγμα αδιαπραγμάτευτο.

4) Οι απειλές και τα εξώδικα των τεσσάρων (4) εταιρειών προς ΜΜΕ, Δημοτικούς Συμβούλους και άλλα γραφικά περί ψηφοθηρίας, μάλλον απώλεια ψυχραιμίας προδίδουν, παρά υπεύθυνη και σοβαρή προσέγγιση του θέματος. Ως εκ τούτου πρέπει να λάβουν τέλος, γιατί επιβαρύνουν την κατάσταση.

Η προστασία του περιβάλλοντος και οι χρήσεις γης στο Εθνικό Πάρκο Λιμνοθάλασσας είναι αδιαπραγμάτευτες και ως εκ τούτου η αντίθεσή μας στην όποια καταστρατήγησή τους είναι δεδομένη.