Τετάρτη 5 Ιουνίου 2019

Στην Εισαγγελέα Μεσολογγίου οι 15 συλληφθέντες για απάτες σε όλη τη χώρα με όφελος άνω των 600.000€! Μεγάλη επιτυχία της Ασφάλειας Μεσολογγίου


Στην Εισαγγελέα  πρωτοδικών Μεσολογγίου προσήχθησαν πριν από λίγη ώρα οι 15 συλληφθέντες ( άνδρες και 6 γυναίκες) ύστερα από συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση της Ασφάλειας Μεσολογγίου για την εξάρθρωση κυκλώματος που προέβαινε σε απάτες σε όλη την επικράτεια αποκομίζοντας παρόνομο περιουσιακό όφελος που ξεπερνά τις 600.000€!
Για τις πτυχές της υπόθεσης παραχωρήθηκε  συνέντευξη τύπου από τον γενικό αστυνομικό διευθυντή Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, Νίκο Κοτρωνιά, τον αστυνομικό διευθυντή Αιτωλίας, Ιωάννη Νταλαχάνη, τον διοικητή ασφαλείας Μεσολογγίου, Χρήστο Τσακαλώζο και τον Προϊστάμενος Γραφείου Δημοσίων Σχέσεων και Ενημέρωσης Δημοσιογράφων, Ιγνάτιο Τριανταφύλλου.
Αρχικά αναφερόμενος στην  υπόθεση ο Ταξίαρχος Νίκος Κοτρωνιάς τόνισε: «Σας παρουσιάζουμε μια ιδιαίτερα σημαντική υπόθεση, που χειρίστηκαν με επιτυχία οι αστυνομικοί του Τμήματος Ασφαλείας Μεσολογγίου και αφορά την εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης, τα μέλη της οποίας ενέχονται στη συστηματική εξαπάτηση πολιτών σε όλη την Ελλάδα.
Συλλάβαμε, δεκαπέντε μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγεται και ο 42χρονος αρχηγός της, ο οποίος είναι έγκλειστος φυλακών για παρόμοια αδικήματα.
Εξιχνιάσαμε (65) περιπτώσεις εξαπατήσεων, που διέπραξαν τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης σε βάρος συμπολιτών μας σε όλη την Επικράτεια.
Είναι χαρακτηριστικό ότι οι απάτες έχουν διαπραχθεί σχεδόν σε όλη την Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα από την Βόρεια Ελλάδα μέχρι την Κρήτη και από τα Ιόνια Νησιά μέχρι τα Δωδεκάνησα και το Βορειοανατολικό Αιγαίο.




Το παράνομο περιουσιακό όφελος που αποκόμισαν οι απατεώνες από την συνεχή δράση τους αγγίζει τις (600.000) ευρώ, ενώ οι έρευνες συνεχίζονται προκειμένου να διαπιστωθεί αν εμπλέκονται και σε άλλες περιπτώσεις εξαπατήσεων.
Στόχος μας είναι να προστατέψουμε τους συμπολίτες μας από τους επιτήδειους που εκμεταλλεύονται την ευπιστία και την δεκτικότητα των θυμάτων και τους αποσπούν μεγάλα χρηματικά ποσά.
Οι αστυνομικοί του Τμήματος Ασφαλείας Μεσολογγίου, απέδειξαν μέσω της μεθοδικής και συστηματικής δουλειάς τους το υψηλό επίπεδο επαγγελματισμού και ευθύνης, καθώς και το πνεύμα συνεργασίας που διακατέχει όλους τους αστυνομικούς τόσο των κεντρικών όσο και των περιφερειακών υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας.
Θα ήθελα λοιπόν να ευχαριστήσω θερμά και να συγχαρώ Δημόσια το Διοικητή και το προσωπικό του Τμήματος Ασφαλείας Μεσολογγίου για τον επιτυχή χειρισμό αυτής της ιδιαίτερα σοβαρής και πανελληνίου εμβέλειας υπόθεσης, διότι μέσω της σκληρής και υπομονετικής εργασίας τους, προσέφεραν σημαντικές υπηρεσίες σε ότι αφορά την ασφάλεια και την προστασία των πολιτών.
Επιπλέον θα ήθελα να ευχαριστήσω και τους αστυνομικούς της ΟΠΚΕ Μεσολογγίου, της Διεύθυνσης Ασφαλείας Αττικής, της Διεύθυνσης Αστυνομικών Επιχειρήσεων Αττικής, των Υποδιευθύνσεων Ασφαλείας Δυτικής Αττικής, Πύργου, Χανίων και των Τμημάτων Ασφαλείας Ήλιδας και Κηφισιάς για την συνδρομή τους στις έρευνες.»
Ακολούθως ο Διευθυντής Διεύθυνσης Αστυνομίας Αιτωλίας Αστυνομικός Διευθυντής Ιωάννης Νταλαχάνης αναφερόμενος στην επιχείρηση σημείωσε:
«Οι αστυνομικοί του Τμήματος Ασφαλείας Μεσολογγίου, εργαζόμενοι μεθοδικά, με ζήλο και υπομονή εξάρθρωσαν μια πολυμελή εγκληματική οργάνωση, που είχε αναπτύξει τα πλοκάμια της, σχεδόν σε όλη την Ελλάδα.
Πιο συγκεκριμένα, έπειτα από ευρείας κλίμακας αστυνομική επιχείρηση που οργάνωσαν και υλοποίησαν οι αστυνομικοί του Τμήματος Ασφαλείας Μεσολογγίου και έλαβε χώρα, χθες 04-06-2019, σε Δυτική Ελλάδα, Χανιά και Αττική, συνελήφθησαν τα δεκαπέντε μέλη της εγκληματικής οργάνωσης.
Μεταξύ των συλληφθέντων συγκαταλέγεται και ο αρχηγός της οργάνωσης, ο οποίος μέσα από το σωφρονιστικό κατάστημα που ήταν έγκλειστος, την διηύθυνε δίνοντας εντολές στα βασικά μέλη της και στρατολογούσε τα περιφερειακά της μέλη της.
Ενδεικτικά, τους τελευταίους δέκα μήνες είχε στρατολογήσει σαράντα επτά περιφερειακά μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, που συνέδραμαν τα βασικά και τον ίδιο στην διάπραξη των εξαπατήσεων σε όλη την Ελλάδα
Θα ήθελα να λοιπόν να επαινέσω δημόσια και να ευχαριστήσω τον Διοικητή και τους αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Μεσολογγίου, για την μεθοδικότητα και την επιμονή τους, σε ότι αφορά τον χειρισμό αυτής της ιδιαίτερα σοβαρής υπόθεσης αλλά και τους αστυνομικούς των υπολοίπων Υπηρεσιών που σας ανέφερε ο κ. Γενικός, διότι παρείχαν ουσιαστική βοήθεια σε ότι αφορά τη διενέργεια των ερευνών.»

Στη συνέχεια ο Προϊστάμενος Γραφείου Δημοσίων Σχέσεων και Ενημέρωσης Δημοσιογράφων Αστυνόμος Β΄ Ιγνάτιος Τριανταφύλλου παρουσιάζοντας την υπόθεση ανέφερε:
«Όπως σας ανέφερε ο κ. Γενικός θα σας παρουσιάσουμε μια σημαντική επιτυχία των αστυνομικών του Τμήματος Ασφαλείας Μεσολογγίου απέναντι στα οργανωμένα εγκληματικά δίκτυα που εξαπατούν τους συμπολίτες μας.
Για την υπόθεση αυτή, συνελήφθησαν χθες 04/6/2019, σε Ηλεία, Αττική και Χανιά Κρήτης, συνολικά δεκαπέντε ημεδαποί, μέλη της εγκληματικής οργάνωσης και πιο συγκεκριμένα εννέα άνδρες ηλικίας από 32 έως και 42 ετών και έξι γυναίκες ηλικίας από 25 έως και 36 ετών.
Μεταξύ των συλληφθέντων συγκαταλέγεται και ο 42χρονος αρχηγός της, ο οποίος εκτίει ποινή κάθειρξης σε σωφρονιστικό κατάστημα της Χώρας για παρόμοια αδικήματα.
Η σύλληψή των δραστών πραγματοποιήθηκε έπειτα από ευρείας κλίμακας αστυνομική επιχείρηση που οργανώθηκε και υλοποιήθηκε από τους αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Μεσολογγίου, με τη συμμετοχή αστυνομικών της Διεύθυνσης Ασφαλείας Αττικής, της Διεύθυνσης Αστυνομικών Επιχειρήσεων Αττικής, των Υποδιευθύνσεων Ασφαλείας Δυτικής Αττικής, Πύργου και Χανίων, καθώς και των Τμημάτων Ασφαλείας Ήλιδας και Κηφισιάς.
Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίστηκε, κακουργηματικού χαρακτήρα, δικογραφία για τα κατά περίπτωση αδικήματα της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, κατ΄ εξακολούθηση διάπραξη εξαπατήσεων, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, καθώς και παράβαση του νόμου για τα όπλα.
Παράλληλα, ταυτοποιήθηκαν τα πλήρη στοιχεία ταυτότητας σαράντα επτά περιφερειακών μελών της οργάνωσης και πιο συγκεκριμένα 24 ανδρών και 23 γυναικών, που βαρύνονται με τα αδικήματα της συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση και της συνέργειας σε απάτες.
Από την εμπεριστατωμένη έρευνα που ενήργησαν οι αστυνομικοί του Τμήματος Ασφαλείας Μεσολογγίου, προέκυψε ότι οι συλληφθέντες, από τον Ιούλιο του έτους 2018, είχαν συστήσει δομημένη εγκληματική οργάνωση με αρχηγό τον 42χρονο έγκλειστο φυλακών.
Η δράση της οργάνωσης αναπτύχτηκε γεωγραφικά σχεδόν σε όλη την Ελλάδα, όπου οι αστυνομικοί κατάφεραν να εξιχνιάσουν συνολικά (65) περιπτώσεις απάτης, κατά τις οποίες οι δράστες αποκόμισαν παράνομο περιουσιακό όφελος που αγγίζει τις (600.000) ευρώ περίπου.
Πιο συγκεκριμένα, εξιχνιάσθηκαν απάτες σε βάρος επιχειρηματιών, ιερέων και άλλων πολιτών, στο Μεσολόγγι, στο Αιτωλικό, στο Αγρίνιο, στο Αίγιο, στην Κέρκυρα, στην Κεφαλλονιά, στα Ιωάννινα, στη Θεσσαλία, στην Δυτική και Κεντρική Μακεδονία, στην Εύβοια, στην Αττική, στην Λακωνία, στην Αρκαδία, στη Μυτιλήνη, στην Κρήτη, στις Κυκλάδες, στην Ρόδο, στην Κω και σε άλλα νησιά στα Δωδεκάνησα.
Εμφανώς ικανοποιημένος ο διοικητής Ασφαλείας Μεσολογγίου Χρ. Τσακαλώζος κατά την παρουσίαση της υπόθεσης 
Ως προς τον τρόπο δράσης της εγκληματικής οργάνωσης, από την ενδελεχή έρευνα των αστυνομικών του Τμήματος Ασφαλείας Μεσολογγίου προέκυψαν τα εξής:
Ο 42χρονος αρχηγός αφού λάμβανε από τα υπόλοιπα βασικά μέλη της οργάνωσης τα στοιχεία και τα τηλέφωνα των υποψηφίων θυμάτων, επικοινωνούσε μαζί τους και παρουσιαζόταν συνήθως ως διευθυντής τραπεζικού καταστήματος, ενημερώνοντάς τους ότι είναι δικαιούχοι σημαντικών χρηματικών ποσών, προερχόμενων από:
προγράμματα Ευρωπαϊκών επιδοτήσεων (ΕΣΠΑ) για ανακαίνιση τουριστικών καταλυμάτων
για συντήρηση ιερών ναών
αναδρομικά του Ταμείου κληρικών (πρώην ΤΑΚΕ),
επιδοτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα πλαίσια αποκατάστασης καταστροφών σε οικίες και επιχειρήσεις σε σεισμόπληκτες περιοχές.
Στη συνέχεια με το πρόσχημα πληρωμής σχετικών φόρων από τα θύματα και αναφέροντάς τους παράλληλα ότι η προθεσμία ανάληψης των χρηματικών ποσών των επιδοτήσεων έχει λήξει προ αρκετού καιρού και ότι μέσα στην ίδια μέρα θα πραγματοποιηθεί η οριστική διαγραφή τους, τους έπειθε να καταθέτουν μεγάλα χρηματικά ποσά σε τραπεζικούς λογαριασμούς.
Επιπλέον, ο αρχηγός της εγκληματικής οργάνωσης συντόνιζε και κατηύθυνε τα βασικά μέλη της, σε ότι αφορά τον εντοπισμό και την στρατολόγηση στις τάξεις της οργάνωσης των περιφερειακών μελών, που προέρχονταν κυρίως από περιοχές των Νομών της Αττικής και της Ηλείας.
Στη συνέχεια έπειθαν τα περιφερειακά μέλη να χρησιμοποιούν ή εάν δεν διαθέτουν να δημιουργούν τραπεζικούς λογαριασμούς στο όνομά τους, για να πραγματοποιούνται οι καταθέσεις των χρηματικών ποσών από τους εξαπατημένους επιχειρηματίες, ιερείς και πολίτες προκειμένου να μην είναι ανιχνεύσιμα με αυτό τον τρόπο τα δικά τους στοιχεία.
Για την επικοινωνία με τα μέλη της οργάνωσης και τα θύματα, ο 42χρονος είχε εισάγει παράνομα μέσα στις φυλακές που κρατούνταν, τουλάχιστον έξι συσκευές κινητών τηλεφώνων και τουλάχιστον δέκα (10) κάρτες συνδέσεων sim , με στοιχεία κατόχων αλλοδαπών, υπηκόων τρίτων χωρών, προκειμένου να μην εντοπίζεται εύκολα.
Από την περαιτέρω έρευνα προέκυψε ότι ορισμένα από τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης προσπάθησαν να νομιμοποιήσουν τα χρήματα που αποκόμισαν από την παράνομη δράση τους, ιδρύοντας εμπορικές επιχειρήσεις και καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, ενώ παράλληλα ενδιαφέρονταν για την αγορά αυτοκίνητων μεγάλης αξίας.
Επίσης σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στις οικίες των συλληφθέντων, παρουσία δικαστικού λειτουργού, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν τα εξής:

Πλήθος συσκευών κινητής τηλεφωνίας και συνδέσεων σε αντίστοιχα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα,
Πλήθος καρτών τραπεζών,
Φωτοαντίγραφα τραπεζικών συναλλαγών
Μία απομίμηση (replica) πιστολιού
Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο σωφρονιστικό κατάστημα που κρατείται ο αρχηγός της οργάνωσης βρέθηκαν στην κατοχή του και κατασχέθηκαν ένα αυτοσχέδιο μαχαίρι, δύο κινητά τηλέφωνα και δύο κάρτες sim.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Μεσολογγίου.»