Πέμπτη 27 Ιουνίου 2019

Συνεχίζονται οι δράσεις για την προστασία της χελώνας Caretta caretta στην πλάζ του Λούρου Οινιαδών

Σε συνδυασμό με τη δράση παρακολούθησης (monitoring) φωλιών θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta στην αμμολουρίδα του Λούρου, την Παρασκευή 21 Ιουνίου 2019 στελέχη του Φορέα Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου -Ακαρνανικών Ορέων προέβησαν σε εθελοντικό καθαρισμό της παραλίας του Λούρου – περιοχή ωοτοκίας της χελώνας - ενώ περιοδικός καθαρισμός της θα συνεχίσει να γίνεται από τα στελέχη του Φορέα σε τακτά διαστήματα κατά την διάρκεια των 2 μηνών που θα διαρκέσουν οι εργασίες πεδίου για την παρακολούθηση των φωλιών
Στο τέλος της δράσης συγκεντρώθηκαν περισσότερες από 30 σακούλες με σκουπίδια, απορρίμματα των οποίων η τελική κατάληξη θα ήταν η θάλασσα. 


Η απόρριψη σκουπιδιών στις ακτές δεν προκαλεί μόνο οπτική και περιβαλλοντική ρύπανση αλλά και προβλήματα στην βιοποικιλότητα που υπάρχει σε αυτές, ιδιαίτερα στην βιοποικιλότητα ευαίσθητων οικοσυστημάτων όπως αυτό της αμμολουρίδας του Λούρου.

Επιπλέον, ύστερα και από την επιτυχή εύρεση και δεύτερης φωλιάς θαλάσσιας χελώνας κατά την πεζή παρακολούθηση της Δευτέρας 24 Ιουνίου 2019, πραγματοποιήθηκε, μετά από πρόσκληση του Φορέα, ενημερωτική συνάντηση με τον κ. Διονύση Μαμάση, περιβαλλοντολόγο ειδικό σε θέματα διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών με σκοπό την ενημέρωση των στελεχών του Φορέα για την θαλάσσια χελώνα και τους τρόπους προστασίας της. Αρχικά πραγματοποιήθηκε επίσκεψη έρευνας πεδίου, πρωινή καταγραφή στην παραλιακή ζώνη του Λούρου. 
Ακολούθησαν ενημερωτικές παρουσιάσεις και εποικοδομητικός διάλογος-συζήτηση για διαχειριστικές δράσεις προστασίας του απειλούμενου είδους και καταγραφή φωλιών. Ειδική επισήμανση έγινε στους τρόπους επίτευξης αρμονικής συνύπαρξης με την τοπική κοινωνία και την αλιευτική δραστηριότητα στην ευρύτερη θαλάσσια προστατευόμενη περιοχή του Εθνικού Πάρκου.