Σάββατο 11 Ιουλίου 2009

Προς δικαίωση ο Χρίστος Βερελής


Δημοσιεύματα κάνουν λόγο για τα αποτελέσματα του εσωτερικού ελέγχου της ΜΑΝ για τα μαύρα ταμεία της, χωρίς να προκύπτει ελληνική πτυχή.
Πληροφορίες σχετικά με την υπόθεση της ΜΑΝ και το θέμα της διακίνησης χρημάτων από «μαύρα ταμεία» για την προώθηση των συμφερόντων της εταιρίας στο εξωτερικό, βλέπουν από χθες το φως της δημοσιότητας.
Οι πληροφορίες αυτές που αναρτήθηκαν και στο διαδίκτυο, λένε πως από τον εσωτερικό έλεγχο που διενήργησε η ίδια η ΜΑΝ και που ολοκληρώνεται, δεν προκύπτει Ελληνική «διάσταση» του θέματος, που να θυμίσουμε πως μόλις είχε δημιουργηθεί στην χώρα μας, προκάλεσε την άμεση παραίτηση του βουλευτή Αιτωλ/νίας και πρ. Υπουργού Χρίστου Βερελή.
Είναι χαρακτηριστικά τα όσα γράφτηκαν χθες σε δημοφιλές δημοσιογραφικό μπλοκ, αφού η εξέλιξη αυτή προφανώς αποτελεί και την απαρχή της δικαίωσης του Χρίστου Βερελή, ως προς την ουσία αλλά και τον συμβολισμό της κίνησής του που συζητήθηκε πολύ αλλά και είχε προκαλέσει κύμα στήριξης στο πρόσωπό του.

Συγκεκριμένα, η διοίκηση της ΜΑΝ έχει αναθέσει σε ανεξάρτητη νομική εταιρεία να κάνει εσωτερικό έλεγχο (κατά τα πρότυπα της περίπτωσης της Siemens και της αμερικανικής Debevoise-Plimpton που ανέλαβε εκεί τον έλεγχο) στα λογιστήρια της για όλες τις...πληρωμές που έγιναν.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η πρώτη αναφορά που έγινε από την εταιρεία αυτή διαπιστώνει ότι δεν υπήρξαν "μαύρα ταμεία" στην ΜΑΝ - κι αυτή φαίνεται να είναι μια ουσιώδης διαφορά από την περίπτωση της Siemens. Η εσωτερική έρευνα έχει σχεδόν ολοκληρωθεί και έχουν εντοπιστεί και καταγραφεί όλες οι ροές των χρημάτων και οι αποδέκτες τους. Δεν υπάρχουν πλέον κενά που χρειάζεται να αναζητηθούν.

Δηλαδή στην περίπτωση της ΜΑΝ όλα έγιναν με πολύ μεγαλύτερη ταχύτητα. Έτσι φαίνεται να μην ανακύπτει επί της ουσίας "ελληνική πτυχή" στην υπόθεση διαφθοράς, η οποία όταν ανέκυψε πάντως συνοδεύτηκε από την υποβολή παραίτησης από το βουλευτικό αξίωμα του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ Χρ. Βερελή που τώρα θα μπορεί να κάνει λόγο για δικαίωσή του.

Πρέπει ωστόσο να σημειωθεί ότι από πλευράς του υπουργείου Δικαιοσύνης δεν έχει προωθηθεί ακόμη το αίτημα δικαστικής συνδρομής για να σταλούν στη χώρα μας όλα τα στοιχεία που μπορεί να έχουν ελληνικό ενδιαφέρον.

Αυτό το είχε ζητήσει και ο ίδιος ο Χ. Βερελής προκειμένου να ξεκαθαριστεί η υπόθεση ενώ είχε αναλάβει και συγκεκριμένες πρωτοβουλίες με δικηγόρους στην Γερμανία, ώστε να «τρέξει» πιο γρήγορα η υπόθεση.