Δευτέρα 27 Ιουλίου 2009

Αντώνης Σαμαράς: "Όνειρό μου κάθε πρωτεύουσα της Ελληνικής Περιφέρειας να αποκτήσει το δικό της μουσείο"

Το νέο αρχαιολογικό μουσείο της Πάτρας εγκαινίασε την περασμένη Παρασκευή ο υπουργός Πολιτισμού Αντώνης Σαμαράς. Όπως τόνισε κατά την διάρκεια της ομιλίας του, νοιώθει ιδιαίτερα τυχερός, γιατί όπως εξήγησε, έτυχε μέσα σε λίγους μήνες να εγκαινιάσει δύο εμβληματικά μουσεία, αυτό της Ακρόπολης και το μουσείο της Πάτρας που είναι από τα μεγαλύτερα στην Ελλάδα και μαζί με εκείνο της Ακρόπολης το πιο σύγχρονο.
Αναφερόμενος ειδικά στο μουσείο της Πάτρας τόνισε ότι «αναδεικνύει την εξαιρετικά πλούσια - αλλά όχι ιδιαίτερα γνωστή - πολιτιστική κληρονομιά της Αχαΐας» Και πρόσθεσε: «Βάζει την Πάτρα στο χάρτη του Πολιτισμού, με εμβέλεια όχι μόνο την ίδια την Ελλάδα, αλλά πολύ πέραν αυτής. Ένα έργο που θα αλλάξει την Πάτρα. Ένα έργο που η Πολιτεία το χρωστούσε στην Πάτρα εδώ και χρόνια.»
Στην συνέχεια ο Αντώνης Σαμαράς ανακοίνωσε ότι στον ακριβώς γειτονικό χώρο, που παραχωρήθηκε από τον δήμο Πατρέων, θα δημιουργηθεί ένα νέο πολιτιστικό πάρκο και όπως σημείωσε «αναλαμβάνουμε την υποχρέωση αυτό να τελειώσει με γρήγορους ρυθμούς».
Επίσης ο υπουργός Πολιτισμού ανακοίνωσε ότι επεκτείνεται η ιδέα της ενοποίησης των αρχαιολογικών χώρων πέραν της Αθήνας, σε τέσσερις άλλες μεγάλες πόλεις, με πρώτη όπως είπε, την Πάτρα. Όπως ανέφερε στην συνέχεια «στόχος είναι να ανοίξουν νέες πολιτιστικές διαδρομές, δηλαδή δρόμοι ανάπλασης του αστικού περιβάλλοντος, δρόμοι ανάπτυξης, δρόμοι ποιοτικής αναβάθμισης της καθημερινότητας των πολιτών και δρόμοι πολιτιστικής αναγέννησης.»
Μάλιστα σε αυτό το σημείο υπογράμμισε ότι «όλα αυτά τα σχεδιάζουμε ελπίζοντας σε συνεργασία με κάθε μορφής αρχή και εξουσία», τονίζοντας χαρακτηριστικά «Εμείς οι Έλληνες μπορεί να είμαστε επιρρεπείς σε διαφωνίες και έριδες - καμιά φορά δίχως σοβαρό λόγο. Αλλά στα θέματα του Πολιτισμού οφείλουμε να έχουμε την αρετή να ξεπερνάμε τις αντιπαλότητες και να συνεργαζόμαστε. Κι αυτή η τάση ενισχύεται τα τελευταία χρόνια. Πράγμα παρήγορο και ελπιδοφόρο.»
Με αφορμή τα εγκαίνια, ο Αντώνης Σαμαράς ανέφερε πως όνειρό του είναι κάθε μεγάλη περιφερειακή πόλη - κάθε πρωτεύουσα νομού - να αποκτήσει ένα δικό της μεγάλο μουσείο. Που θα προβάλλει, όπως πρόσθεσε, την κληρονομιά της, και θα αποτελεί μια πολύτιμη ψηφίδα στο τεράστιο και ανεξάντλητο πολιτιστικό μωσαϊκό της Ελλάδος.
Κι όλα αυτά, σύμφωνα με τον υπουργό Πολιτισμού, «θα συνδέονται μεταξύ τους, θα δικτυώνονται και όταν επισκέπτεσαι το ένα θα σου ανοίγονται οι ορίζοντες για να επισκεφτείς κι όλα τα υπόλοιπα.»
Στη λαμπρή εκδήλωση συμμετείχαν επίσης ο τ. Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος, ο ΓΓ της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας Σπύρος Σπυρίδων, βουλευτές, εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των τοπικών αρχών, καθώς και πλήθος κόσμου.
Σε δηλώσεις του προς τα ΜΜΕ μετά την τελετή των εγκαινίων, ο ΓΓ της ΠΔΕ κ. Σπύρος Σπυρίδων τόνισε, μεταξύ άλλων: «Εγκαινιάσαμε σήμερα ένα έργο-κόσμημα για την Πάτρα, τη Δυτική Ελλάδα και ολόκληρη τη χώρα. Ένα μήνα μετά το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης, το Νέο Μουσείο της Πάτρας, δεύτερο μεγαλύτερο στη χώρα μας με συνολική έκταση 8.000 τετραγωνικών μέτρων, αποδίδεται στους πολίτες της περιοχής, στους Έλληνες και σε όλον τον κόσμο. Πρόκειται για ένα κτήριο μοναδικής αρχιτεκτονικής ομορφιάς, το οποίο κατασκευάστηκε σε λιγότερο από 5 χρόνια για να στεγάσει αρχαιότητες 5.000 χρόνων, χρονολογούμενες ακόμα και από το 3.000 π.Χ., στις υπερσύγχρονες αίθουσές του. Παράλληλα, προάγει την έρευνα και τη μάθηση στον αρχαιολογικό τομέα, με τα σύγχρονα εργαστήρια που διαθέτει.
Το Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο ήταν ένα αίτημα δεκαετιών για την Πάτρα, το οποίο ικανοποιείται σήμερα, ενώ, όπως ανακοίνωσε ο Υπουργός Πολιτισμού, πολύ σύντομα ξεκινάει η κατασκευή του πολιτισμικού πάρκου σε διπλανό χώρο και προωθείται η ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων της πόλης, εγχείρημα που αναλαμβάνεται για πρώτη φορά εκτός της Αθήνας»,
συμπλήρωσε ο κ. Σπυρίδων.
Στον χαιρετισμό του ο δήμαρχος Πατρέων Ανδρέας Φούρας τόνισε μεταξύ άλλων ότι «το νέο μουσείο της Πάτρας είναι να μικρό βήμα στη μακρά ιστορία της πόλης και ένα πολύ μεγάλο βήμα για όλους εμάς.»
Στο μεταξύ συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το μουσείο πραγματοποίησαν εργαζόμενοι και πρώην συμβασιούχοι του υπουργείου Πολιτισμού, που ζητούσαν μεταξύ άλλων να καλυφθούν οργανικά κενά και να καταργηθεί το 24μηνο των συμβάσεων.