Πέμπτη 16 Ιουλίου 2009

• Στη Βουλή η μεταφορά λαθρομεταναστών στα κρατητήρια της ΑΔ Ακαρνανίας στο Αγρίνιο

Τη μεταφορά και κράτηση συλληφθέντων λαθρομεταναστών στα κρατητήρια της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ακαρνανίας καταγγέλλει με ερώτησή της προς τον Υπουργό Εσωτερικών η βουλευτής Αιτ/νίας του ΠΑΣΟΚ, Σοφία Γιαννακά.
Η κ. Γιαννακά στην ερώτηση της μεταξύ άλλων αναφέρει: «Στο Κρατητήριο κρατούνται 26 αλλοδαποί, μετανάστες που έχουν συλληφθεί στην πλειονότητά τους διότι, σύμφωνα με δημοσιεύματα των ΜΜΕ, δεν είχαν τα απαραίτητα νομιμοποιητικά έγγραφα, κάτι για το οποίο εν πολλοίς ευθύνεται η ελληνική πολιτεία. Αν συνυπολογίσουμε και το γεγονός ότι οι έλεγχοι και οι συλλήψεις λαθρομεταναστών από την αστυνομία θα συνεχιστούν με τους ίδιους ρυθμούς όπως προβλέπει ο σχεδιασμός της ΕΛ.ΑΣ., αμέσως γίνεται αντιληπτό ότι αν δεν υπάρξει καλύτερος σχεδιασμός θα δημιουργηθεί μια ανεξέλεγκτη κατάσταση στα κρατητήρια των αστυνομικών τμημάτων.
Επιπλέον, σε καμία περίπτωση δεν μπορούν τα κρατητήρια των φυλακών να θεωρηθούν ως κατάλληλα για την υποδοχή και διαμονή συλληφθέντων λαθρομεταναστών, αφού δεν είναι σε θέση να καλύψουν τις πλέον βασικές τους ανάγκες για υγιεινή και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Η πολιτεία δείχνει μια απίστευτη ολιγωρία για να προστατέψει ακόμα και τους εργαζομένους της, που κινδυνεύουν όσο και οι κρατούμενοι σε θέματα υγιεινής»
.Η Βουλευτής ερωτά τον αρμόδιο Υπουργό:
1. Για πόσο μεγάλο χρονικό διάστημα προβλέπεται να παραμένουν οι συλληφθέντες στο κρατητήριο;
2. Γνωρίζει το Υπουργείο Εσωτερικών τα υπάρχοντα προβλήματα συμφόρησης που αντιμετωπίζουν τα αστυνομικά τμήματα όπου και προωθούνται οι συλληφθέντες λαθρομετανάστες;
3. Υπάρχει πρόβλεψη για την μεταφορά τους σε περισσότερο κατάλληλους χώρους;