Παρασκευή 24 Ιουλίου 2009

Κατά της ιδιωτικοποίσης των Ελληνικών Αλυκών ΑΕ ο βουλευτής της ΝΔ Σπήλιος Λιβανός



Ο Σπήλιος Λιβανός με ερώτησή του προς τους Υπουργούς που συμμετέχουν στην Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων ζητά την ακύρωση του σχεδίου για την ιδιωτικοποίηση της Εταιρείας «Ελληνικές Αλυκές Α.Ε».
Η ενέργεια αυτή του βουλευτή της ΝΔ έρχεται να ενισχύσει τον αγώνα των φορέων και των εργαζομένων στην επιχείρηση για την αποτροπή της ιδιωτικοποίησης της εταιρείας.
Μάλιστο σήμερα με νέα του δήλωση ο δήμαρχος Μεσολογγίου καλούσε και τα στελέχη της ΝΔ να συστρατευτούν στην προσπάθεια για ακύρωση των κυβερνητικών σχεδιασμών για την πώληση των Αλυκών.
Ακολουθεί το κείμενο της Ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους κ.κ. Υπουργούς:
1) Ανάπτυξης
2) Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας
3) Οικονομίας και Οικονομικών
4) Μεταφορών και Επικοινωνιών


Θέμα: «Ιδιωτικοποίηση Ελληνικών Αλυκών Α.Ε.»

Η Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων γνωστοποίησε με δελτίο τύπου που απέστειλε στα ΜΜΕ την απόφασή της (9/7/2009) να προχωρήσει σε διερεύνηση της δυνατότητας πώλησης της συμμετοχής του Ελληνικού Δημοσίου στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας Ελληνικές Αλυκές Α.Ε. Η απόφαση αυτή έχει αιφνιδιάσει την τοπική κοινωνία του Μεσολογγίου η οποία αντιδρά στο ενδεχόμενο ιδιωτικοποίησης της εταιρείας.
Οι Ελληνικές Αλυκές Α.Ε. αποτελούν εταιρεία του Ελληνικού Δημοσίου η οποία ιδρύθηκε το 1988 σε συνέχεια της από το 1978 ιδρυθείσας εταιρείας Αλυκές Μεσολογγίου Α.Ε. Η μετοχική σύνθεση της εταιρείας, όπως διαμορφώνεται σήμερα, έχει ως ακολούθως:
Ελληνικό Δημόσιο 55 %
Δήμοι όπου αλυκές 20 %
ΚΑΛΑΣ Α.Ε. 25 %
Πρωταρχικός στόχος της εταιρείας είναι η διασφάλιση της αυτάρκειας της χώρας μας σε πρωτογενές αλάτι. Στο πλαίσιο αυτό οι Ελληνικές Αλυκές Α.Ε. αποτελούν τον φορέα του ελληνικού κράτους με την ευθύνη της διαχείρισης του αλατιού ως εθνικού πόρου. Επιπλέον, ως υποχρέωση κοινωνικής ευθύνης η εταιρεία φροντίζει για την διατήρηση της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομίας στους χώρους των υπό κυριότητά της αλυκών.
Οι λόγοι που ορθώς προβάλλονται για την αποτροπή ιδιωτικοποίησης των Ελληνικών Αλυκών Α.Ε. είναι οι ακόλουθοι:
Η διαχείριση του αλατιού ως εθνικού πόρου δεν μπορεί να γίνει στα πλαίσια μιας ιδιωτικής εταιρείας.
Οι υποχρεώσεις κοινωνικής ευθύνης απέναντι στο φυσικό περιβάλλον και τις τοπικές κοινωνίες όπου υπάρχουν αλυκές διασφαλίζονται μόνο με τη συμμετοχή και τον έλεγχο του δημοσίου.
Οι Ελληνικές Αλυκές Α.Ε. έχει ίδια κεφάλαια και δεν λαμβάνει χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό. Ως εκ τούτου δεν επιβαρύνει οικονομικά το δημόσιο.
Η εταιρεία παρά τα προβλήματα που υπήρχαν στο παρελθόν έχει βρει τον βηματισμό της και είναι ανταγωνιστική.
Στην εταιρεία απασχολούνται εκατοντάδες εργαζόμενοι οι οποίο δεν μπορούν να ζουν με την αγωνία του αύριο σε μια εποχή μάλιστα οικονομικής κρίσης όπως είναι η σημερινή.
Η ιδιωτικοποίηση της εταιρείας σε μια μικρή αγορά όπως είναι η ελληνική θα δημιουργήσει μονοπωλιακές καταστάσεις πλήττοντας τον ανταγωνισμό. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι πέντε ελληνικές εταιρείες επεξεργασίας άλατος έχουν με υπόμνημά τους ταχθεί κατά την πώλησης των 55% των μετοχών του ελληνικού δημοσίου.
Η αντίδραση της τοπικής κοινωνίας του Μεσολογγίου, ως επισημάνθηκε προηγουμένως, είναι καθολική στο ενδεχόμενο πώλησης των Ελληνικών Αλυκών Α.Ε.

Με δεδομένα τα ανωτέρω ερωτώνται οι αρμόδιοι κ.κ. Υπουργοί:

Θα προχωρήσετε σε ακύρωση της απόφασης για την αναζήτηση αγοραστή του 55% των μετοχών του Ελληνικού Δημοσίου της εταιρείας Ελληνικές Αλυκές Α.Ε.;

Ο Ερωτών Βουλευτής


Σπήλιος Λιβανός