Τρίτη 28 Ιουλίου 2009

Πέντε χρόνια Γέφυρα – Έξι χιλιάδες ψυχές












Αν η ύψιστη επιβράβευση μίας συναυλίας είναι να μείνει τόσο στα καλλιτεχνικά χρονικά όσο και στις μνήμες όσων την έζησαν, τότε αυτή της περασμένης Παρασκευής φαίνεται να ανταποκρίθηκε σε αυτό το στόχο.
Διαχρονικά τραγούδια, διαχρονικών συνθετών από διαχρονικούς καλλιτέχνες, στους οποίους προστέθηκαν οι αριστείς της νεώτερης γενιάς, γέμισαν τη νύχτα και το χώρο του Κάστρου του Αντιρρίου. Οι περίπου επτά χιλιάδες ψυχές που παρακολούθησαν, απόλαυσαν μία πληρέστατη αναδρομή στις μελωδίες των σημαντικότερων από τους συνθέτες μας και μαζί με αυτές κάποια καθιερωμένα νεώτερα κομμάτια, που έχουν όμως τη μαγιά της αθανασίας, από την οποία είναι καμωμένα τα παλαιότερα.
Άξιος κουμανταδόρος επί σκηνής, ο Θάνος Μικρούτσικος ανταποκρίθηκε επάξια στο ρόλο του πρωταγωνιστή που ιστόρησε το ελληνικό τραγούδι και τους δημιουργούς του, υποκλινόμενος στην «παγκόσμια Μαρία Φαραντούρη» και το σεμνό και μεγάλο Μανώλη Μητσιά, αφού είχε νωρίτερα καλωσορίσει στο μακρύ δρόμο της μουσικής μας τον Χρήστο Θηβαίο, τον Μίλτο Πασχαλίδη και τη Ρίτα Αντωνοπούλου.
Δικαιώθηκε έτσι με τον καλύτερο τρόπο η επιλογή του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Αντιρρίου να αφιερώσει τη βραδιά στα πέντε χρόνια από την ολοκλήρωση της ελληνικής παγκόσμιας γέφυρας, καθώς και στους σεμνούς και μεγάλους που υπηρέτησαν το όνειρο της κατασκευής της.
«Συνεισφορά στην υπόθεση της Γέφυρας δεν είχαν μόνο οι κατασκευαστές, αλλά όλοι οι απλοί Έλληνες, που είχαν μερίδιο στη διεκδίκηση του ονείρου και έχουν ακόμη μεγαλύτερο μερίδιο στην πραγματικότητα που δημιουργήθηκε από την υλοποίησή του», είπε κατά το χαιρετισμό του ο κ. Παναγιώτης Παπανικόλας, Αντιπρόεδρος Δ.Σ. και Διευθύνων Σύμβουλος της ΓΕΦΥΡΑ Α.Ε., μιλώντας στο όνομα αυτών που οικοδόμησαν και λειτουργούν τη Ζεύξη Ρίου – Αντιρρίου.
Τόνισε πως «από τις δύο φάσεις του έργου, η λειτουργία είναι σαφώς η πιο δύσκολη, αφού σε καλεί να δικαιώσεις την κοινωνία που πίστεψε στις ευκαιρίες που δημιουργεί το έργο, ελπίζοντας το ακόμη πιο δύσκολο, ότι ίσως κάποτε η κοινωνία σε δικαιώσει. Για να πετύχουμε αυτούς τους στόχους δεν θα ξεχάσουμε πως πρέπει να αντιπαραβάλλουμε το ταπεινό ανθρώπινο μέγεθός μας με αυτό των γιγαντιαίων πυλώνων, επιλέγοντας να παραμείνουμε τόσο ταπεινοί όσο μεγαλειώδεις είναι αυτοί, έχοντας για αποκλειστική επιλογή γιγαντιαίου μεγέθους τη δουλειά μας και μόνο αυτή».
Η ανάληψη της ευθύνης της ελεύθερης εισόδου από τη ΓΕΦΥΡΑ Α.Ε. εξασφάλισε δωρεάν απόλαυση ακριβών ακουσμάτων, σε ένα κοινό το οποίο στο τέλος αποχωρούσε τραγουδώντας τα.
Το αποτέλεσμα φάνηκε στη συνολική φωτογραφία της βραδιάς της 24ης Ιουλίου 2009, που αφιερώθηκε στα πεντάχρονα της κατάφωτης Γέφυρας και είχε χώρο για όλους.
Οι φωτό από πάνω προς τα κάτω:
  • Έξι χιλιάδες ψυχές στο ραντεβού του Δήμου Αντιρρίου για τα πέντε χρόνια της Γέφυρας
  • Κατά τη διάρκεια λιτής δεξίωσης που παρατέθηκε σε παραθαλάσσιο χώρο με θέα τη Γέφυρα προς τιμήν των καλλιτεχνών και των εκπροσώπων του διεθνούς τεχνικού κόσμου, ο κ. Νίκος Χαρικιόπουλος (Σύμβουλος Θεσμικών Σχέσεων της αναδόχου της ζεύξης) μετέφερε το χαιρετισμό του Προέδρου Δ.Σ. της ΓΕΦΥΡΑ Α.Ε. κ. Ζαν-Πωλ Τεσαντιέ, ο οποίος δεν παρέστη λόγω σοβαρού οικογενειακού προβλήματος.
  • Όλοι οι τραγουδιστές επί σκηνής για το κλείσιμο της μεγάλης συναυλίας
  • Το Κάστρο του Αντιρρίου, η φωτισμένη γέφυρα και οι αγαπημένες μελωδίες, αποτέλεσαν τα συστατικά ενός αληθινού ονείρου καλοκαιρινής νύχτας. ΑΝΤ4: Άρχων επί σκηνής, ο Θάνος Μικρούτσικος καθοδήγησε άριστα το σπουδαίο καλλιτεχνικό έμψυχο δυναμικό που είχε στη διάθεσή του
  • «Για να πετύχουμε τους στόχους μας πρέπει να αντιπαραβάλλουμε το ταπεινό ανθρώπινο μέγεθός μας με αυτό των γιγαντιαίων πυλώνων, επιλέγοντας να παραμείνουμε τόσο ταπεινοί, όσο μεγαλειώδεις είναι αυτοί και έχοντας για αποκλειστική επιλογή γιγαντιαίου μεγέθους τη δουλειά μας και μόνο αυτή», τόνισε ο κ. Παναγιώτης Παπανικόλας μιλώντας στο όνομα των ανθρώπων της Γέφυρας.