Δευτέρα 13 Ιουλίου 2009

«ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ ΔΕΣΜΩΤΗΣ» του ΑΙΣΧΥΛΟΥ από το ΔΗΠΕΘΕ ΡΟΥΜΕΛΗΣ με τον ΧΡΙΣΤΟ ΚΑΛΑΒΡΟΥΖΟ


Μεσολόγγι - Σάββατο 18 Ιουλίου - ΘΕΑΤΡΟ ΑΡΧΑΙΑΣ ΠΛΕΥΡΩΝΑΣ - 7.00μ.μ.


Για δεύτερη χρονιά παρουσιάζει φέτος το ΔΗΠΕΘΕ Ρούμελης, το έργο του Αισχύλου ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ ΔΕΣΜΩΤΗΣ, μετά την επιτυχημένη περσινή του περιοδεία, με την οποία έλαβε μέρος στο Φεστιβάλ Αθηνών-Ηρώδειο, όπου και καταχειροκροτήθηκε, καθώς επίσης και σε φεστιβάλ στην Αθήνα και σ’ ολόκληρη την Ελλάδα.
Οι θεατρόφιλοι της περιοχής μας θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν αυτή τη μοναδική παράσταση στο Αρχαίο Θέατρο της Πλευρώνας, ύστερα από πρωτοβουλία του Λαογραφικού Συλλόγου Μεσολογγίου που έχει άλλωστε και την ευθύνη της διοργάνωσης της θεατρικής παράστασης.
Πρόκειται για μία παράσταση που υμνήθηκε από τους κριτικούς του θεάτρου και από το θεατρόφιλο κοινό. Μια παράσταση που σέβεται και αναδεικνύει το διαχρονικό λόγο του ποιητή και αφήνει κατά μέρος τις υπερβολές.
Το κορυφαίο και πάντα σύγχρονο έργο του Αισχύλου παίχτηκε για πρώτη φορά το 475 π.Χ. Ο Προμηθέας τιμωρείται από τον Δια και καταδικάζεται στην ερημιά, πάνω στην κορυφή του βράχου γιατί παραβίασε τη θεοκρατική τάξη των πραγμάτων. Έγινε το αιώνιο σύμβολο ενός ελεύθερου πνεύματος που αντιμάχεται τις σκοτεινές δυνάμεις.
Το έργο έχει ανεβεί σε μετάφραση Παναγιώτη Μουλλά, σκηνοθεσία Χρίστου Καλαβρούζου, ο οποίος και ερμηνεύει τον ομώνυμο ρόλο, σκηνικά Λαλούλας Χρυσικοπούλου, κοστούμια Ελένης Δουνδουλάκη, μουσική Μιχάλη Χριστοδουλίδης, χορογραφίες ΄Ερσης Πήττα.
Τους ρόλους ερμηνεύουν οι καταξιωμένοι ηθοποιοί: Γιούλη Τάσιου, Βασίλης Κολοβός, Γιώργος Μωρόγιαννης, Θωμάς Βούλγαρης, Παναγιώτης Αδάμ.
Στο χορό των Ωκεανίδων συμμετέχουν οι ηθοποιοί: Μαρία Γίτσα, Ευγενία Δημητροπούλου, Χρύσα Διαμαντοπούλου, Αγάθη Κάλτσα, Σιμόνη Κολέντζου, Εύη Μητσοπούλου, Έλενα Μόμτσου, Γεωργία Μπάκα, Αγγελική Πέτκου, Δήμητρα Φράντζιου, Εύη Φώτου.