Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου 2010

Κορυφαίο εικαστικό γεγονός η έκθεση «Το Μεσολόγγι σήμερα μέσα από τη Χαρακτική» στην Πινακοθήκη Μοσχανδρέου



Κορυφαίο εικαστικό γεγονός αποτελεί η διοργάνωση και παρουσίαση στην «Πινακοθήκη Σύγχρονης Τέχνης Χρήστου & Σοφίας Μοσχανδρέου» στο Μεσολόγγι της έκθεσης χαρακτικής «Το Μεσολόγγι σήμερα μέσα από τη Χαρακτική» που αποτελεί συνέχεια του θεσμού εικαστικών συναντήσεων, «Το Μεσολόγγι σήμερα μέσα από την τέχνη».
Στην έκθεση που εγκαινιάστηκε απόψε (Σάββατο 11/9) παρουσία πλήθους φιλότεχνων παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο Μεσολόγγι  όλα τα χαρακτικά από τις συλλογές  της Πινακοθήκης, ανάμεσα στα οποία ξεχωρίζει η ιστορική αυθεντική λιθογραφία του Θεόδωρου Βρυζάκη του 1856, με θέμα την «Έξοδο του Μεσολογγίου».
Οι επισκέπτες θαύμασαν και απόλαυσαν έργα χαρακτικής με  Μεσολογγίτικα θέματα, φιλοτεχνημένα από τους: Βάσω Κατράκη, Φώτη Μαστιχιάδη, Αλέκο Φασιανό, Τόνια Νικολαϊδη, Βασίλη Χάρο, Απόστολο Κούστα, Γιάννη Κυριακίδη, και των μελών της Ένωσης Ελλήνων Χαρακτών: Μάγδα Βαμβατήρα, Γιάννη Γουρζή, Χριστόδουλο Γκαλτέμη, Νίκο Δεσεκόπουλο, Ελισάβετ Διονυσοπούλου, Γρηγόρη & Μιχάλη Κότσαρη, Γιάννη Κολιό, Ρίτσα Ποδηματά, Γιάννη Στεφανάκι, Μαίρη Σχοινά και Δημήτρη Τσιρογιάννη.
Επίσης, στην έκθεση παρουσιάζονται  επιλεγμένες φωτογραφίες για το Μεσολόγγι του Βασίλη Αρτίκου.




«Η έκθεση που ξεκινά απόψε δεν αποτελεί ένα απλό  εικαστικό γεγονός που φιλοξενείται στην πόλη μας, αλλά είναι ένα  εικαστικό γεγονός, υψηλού επιπέδου με επίκεντρο το Μεσολόγγι, αφού σε λίγο θα απολαύσουμε και θα θαυμάσουμε  έργα  διακεκριμένων καλλιτεχνών που είναι εμπνευσμένα από την Ιερή μας Πόλη και μόνο. Είναι ένα εικαστικό γεγονός που δύσκολα μπορεί να διοργανωθεί σε πόλη της περιφέρειας» τόνισε  ο δήμαρχος της Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, Γιάννης Αναγνωστόπουλος απευθύνοντας χαιρετισμό στο επίσημο ξεκίνημα της έκθεσης.
 «Η Πινακοθήκη μας χαρακτηρίζεται για την ευαισθησία της προς την Ελληνική Χαρακτική και αυτό αποδεικνύεται με τις 10 μοναδικές συλλεκτικές εκδόσεις μας με αυθεντικά χαρακτικά των πιο γνωστών Ελλήνων χαρακτών (στο τέλος του καταλόγου όλες οι εκδόσεις μας) που έχουν σχέση με το Μεσολόγγι.
Με χαρά συνεργασθήκαμε με τον φιλοπρόοδο Δήμαρχο της Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου κ. Γιάννη Αναγνωστόπουλο και την Ένωση Ελλήνων Χαρακτών που μέλη της χάραξαν για το Μεσολόγγι, και οι φιλότεχνοι θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν μία όαση κυριολεκτικά εντυπωσιακής χαρακτικής» υπογράμμισε η αντιπρόεδρος της Πινακοθήκης, Ζωή Μοσχανδρέου σε σύντομη ομιλία της, ενώ χαιρετισμούς απηύθυναν ο επιστημονικός συνεργάτης του βουλευτή Παναγιώτη Κουρουμπλή, Γιώργος Κυριακόπουλος και ο χαράκτης,  Νίκος Δεσεκόπουλος, ως εκπρόσωπος της Ένωσης Ελλήνων Χαρακτών.
Με την υποστήριξη του δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου εκδόθηκε καλαίσθητος κατάλογος των έργων που εκτίθενται. Η έκθεση  θα λειτουργήσει  έως και την Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2010 με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.