Παρασκευή 3 Σεπτεμβρίου 2010

Η Αγριλιά Μεσολογγίου μετρά τις πληγές της


Εικονολήπτης: Γιώργος Παυλάκης


Ύστερα από αίτημα του δήμου  Μεσολογγίου κλιμάκιο του ΕΛΓΑ και υπηρεσιακοί παράγοντες του δήμου επισκέφτηκαν την περιοχή της Αγριλιάς που επλήγη από την καταστροφική πυρκαγιά της 31ης Αυγούστου για μια πρώτη αποτίμηση των ζημιών στο φυτικό κεφάλαιο της περιοχής.
Από τον εκτίμηση διαπιστώθηκε ότι η περιοχή έχει υποστεί μεγάλες ζημιές και γι’ αυτό το λόγο από τη Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου ξεκινά η υποβολή αιτήσεων για την καταγραφή των ζημιών που υπέστησαν οι κάτοικοι της πληγείσας περιοχής. Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται στο δημαρχείο Μεσολογγίου (Ι.Ι. Μάγερ 20 – Πρώτη Καμάρα).

Παράλληλα ο δήμαρχος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, Γιάννης Αναγνωστόπουλος σε δήλωσή του σημειώνει: «Θέλω από τα βάθη της καρδιάς μου να απευθύνω θερμές ευχαριστίες στο προσωπικό της πυροσβεστικής υπηρεσίας και τους χειριστές των χωματουργικών μηχανημάτων για τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που κατέβαλαν με κίνδυνο της ζωής τους για να δαμάσουν την πύρινη λαίλαπα που έπληξε την Τρίτη την πόλη μας.



Προσπάθειες που είχαν θετικό αποτέλεσμα, αφού παρά τις δυσκολία ελέγχου της πυρκαγιάς, οι πυροσβεστικές δυνάμεις κατάφεραν να μην εξαπλωθεί αυτή, τόσο στην παρακείμενη κατοικημένη περιοχή της Αγριλιάς, όσο κυρίως στον ορεινό όγκο του Αρακύνθου.
Πραγματικά η μάχη που έδωσαν οι δυνάμεις της πυρόσβεσης ήταν τιτάνια. Θα ήταν παράλειψή μου να μην ευχαριστήσω όλους όσους συμμετείχαν στον συντονισμό των δυνάμεων πυρόσβεσης, αλλά και τους υπευθύνους των κατασκευαστικών εταιρειών της Ιόνιας Οδού, για την άμεση διάθεση βαρέως τύπου χωματουργικών μηχανημάτων στην επιχείρηση κατάσβεσης της πυρκαγιάς.
Το φως της ημέρας όμως βρήκε την πανέμορφη περιοχή της Αγριλιάς βαθιά πληγωμένη, αφού το φυτικό κεφάλαιο (ελαιόδεντρα κλπ.)  καταστράφηκε ολοσχερώς σε μια έκταση που ξεπερνά τα 300 στρέμματα. Γι’ αυτό ήδη ύστερα από αίτημά μας, ξεκίνησε η διαδικασία καταγραφής των ζημιών, ώστε να αποζημιωθούν από τον ΕΛΓΑ οι πληγέντες συμπολίτες μας.»